Diskusjon:Tøddel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endre omdirigeringsside? Kan noen hjelpe meg å gjøre om dette fra en omdirigeringsside til "Tøddel" til å være en egen artikkel om Omlyd? Offentlig sektor (diskusjon) 2. jul. 2021 kl. 20:32 (CEST)[svar]

Heter ikke dette tøddel på norsk?

tøddel -en, tødler (lty tuttel, eg 'brystvorte', besl med I tut)

1 prikk(er), strek(er) over bokstavtegn for å angi en viss uttale i tysk ü markerer tødlene at den skal uttales y
Dette tegnet heter trema på norsk. Som forklaringen din sier brukes tøddel mer generelt om en eller to prikker eller streker over en bokstav, men akkurat dette spesielle diakritiske tegnet heter altså trema. Referanser er f.eks. Bokmålsordboken (også nettutgaven) og Finn-Erik Vinjes bok Måltrøst. –Peter J. Acklam 8. sep 2005 kl.09:54 (UTC)
PS. Det er fint om du signerer innleggene dine. Du kan bruke fire tilder: ~~~~ til det.
Bokmålsordboka sier følgende om Trema
trema -et, - el. -er, -ene (gr 'hull') diakritisk tegn (&trema;) som settes over den siste av to vokaler for å vise at den ikke inngår i en diftong el. lang vokal, men skal uttales for seg, f eks i Zaïre, Golda Meïr, Citroën [1]
Finn-Erik Vinje sier følgende i Skriveregler, Aschehoug 1998, ISBN 82-03-32456-8: Trema blir satt over e og i etter en annen vokal for å vise at hver vokal skal uttales for seg
Hva da med ord som bruker tegnet (¨) som for eksempel egennavn som Böhmen eller ord som gründer (begge forekommer i Bokmålsordboka [2] [3]) og ikke har en foranstående vokal? Har dermed ikke tegnet ¨ to navn (Trema og Umlaut eller noe annet som f.eks. omlyd?) alt etter bruk? Noen som kan høre med Språkrådet? nsaa 8. sep 2005 kl.10:54 (UTC)
Iflg. bokmålsordboken er det trema og tøddel. Umlaut ser ut til å være brukt veldig lite på norsk, og er vel en germanisme forkledd som en anglisistisme. Cnyborg 8. sep 2005 kl.18:44 (UTC)
Jeg har nå fått følgende svar fra Språkrådet:
«Dato: Mon, 12 Sep 2005 11:21:21 +0200 Fra: "Åsta Norheim" <asta.norheim@sprakradet.no> Emne: SV:Diakritiske tegn, trema og tødler, Til: nsaa@yahoo.com
> Hva heter det diakritiske tegnet ¨?
Hei
Du har rett i at det ikke er trema du har med å gjøre i eksemplene dine. Ifølge Bokmålsordboka kalles de to prikkene
eller strekene i tysk ö og ü tødler. Bokstavene omtales som "o med tødler" og "u med tødler". Jamfør oppslagsordene
"tøddel" i den elektroniske utgaven av Bokmålsordboka.
Vennlig hilsen
Åsta Norheim
rådgiver»
Dermed skifter vi vel fra omlyd til tøddelfor denne artikkelen? nsaa 20. sep 2005 kl.18:16 (UTC)
Jeg skulle gjerne sett mailen du sendte til Språkrådet. Du har tydeligvis selv lagt svaret i munnen på dem, ettersom de svarer «Du har rett i at …» Ønsker man et objektiv svar bør man stille et objektivt spørsmål.
I tillegg er ikke svaret fra Språkrådet så mye å bli klok på, for en må skille mellom navnet på det diakritiske tegnet og hvilken funksjon det har i den sammenhengen det står. Problemet med ordet tøddel er at det er en samlebetegnelse på alle streker og prikker over bokstaver. Så hvis tittelen på denne artikkelen skal være tøddel, må artikkelen omhandle flere diakritisk tegn enn bare ¨. –Peter J. Acklam 4. okt 2005 kl.12:46 (UTC)
Her er en fullstendig kopi av eposten:
Fra: nsaa [4] Sendt: 8. september 2005 13:39 Til: Post Emne: Det diakritiske tegnet ¨ -> Trema og/eller umlaut
Heia
Hva heter det diakritiske tegnet ¨?
Noen hevder at det heter trema på norsk, men jeg får det ikke helt til å rime da definisjonen ikke passer til alle eksemplene som finnes. F.eks. Böhmen og gründer faller utenfor definisjonen av trema, slik trema er angitt i Bokmålsordboka (http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=Trema) : «diakritisk tegn (&trema;) som settes over den siste av to vokaler»
Hva heter det da? Umlaut? Omlyd?
Hei
Du har rett i at det ikke er trema du har med å gjøre i eksemplene dine. Ifølge Bokmålsordboka kalles de to prikkene eller strekene i tysk ö og ü tødler. Bokstavene omtales som "o med tødler" og "u med tødler". Jamfør oppslagsordene "tøddel" i den elektroniske utgaven av Bokmålsordboka.
Vennlig hilsen
Åsta Norheim
rådgiver
nsaa 5. okt 2005 kl.20:29 (UTC)

Omlyd/tøddel[rediger kilde]

Det ser ut til at begrepet omlyd blir brukt om to ulike ting: 1) En prossess i ulike språk der noen vokaler endrer seg (jf. I-mutation og særlig Germanic umlaut), og 2) Tegn som blir brukt for å markere dette (jf. Umlaut (diacritic)).

Denne artikkelen tar bare for seg den første av disse betydningene, men det blir lenka til Omlyd på nynorskwikipediaen som bare tar for seg den andre av betydningene! Det burde kan hende bli lagt en versjon som tar med begge (jf. Umlaut)? --195.0.220.117 20. jun 2008 kl. 05:37 (CEST)

I og J er svekket[rediger kilde]

Hva menes med denne setningen i artikkelen?

Tøddel finnes typisk i tyske ord, hvor en i eller j i en bøynings- eller avledningsendelse er blitt svekket.

Jeg trodde tøddelen betydde vokalomlyd, pga. substantivsbøyning, og at dette ikke hadde noe med hveren i eller j å gjøre. Fint hvis noen kan forklare ytterligere: jeg leste litt på engelsk Wikipedia, og forstår litt mer nå, men ikke nok til å våge meg til å prøve å forklare det selv. V85 9. aug 2008 kl. 16:34 (CEST)

Trenger opprydning i begrepene og iw-lenkene[rediger kilde]

Stort sett alle iw-lenken peker til artikler som omhandler Umlaut som fonologisk fenomen i germanske språk. Jeg mener vi bør ha to separate artikler, en om tøddel som diakritisk tegn og en om Umlaut/omlyd som fenomen som eksisterer også i norsk selvom det ikke markeres med eget tegn (f.eks. mann - menn, fot - føtter). Problemet med iw-lenker tror jeg ligger hos tysk, hvor disse to betydningene naturlig nok behandles i samme artikkel. Der tror jeg det er best at fenomenet omlyd har lenke til tysk de:Umlaut, mens tøddel kun har til språk som behandler det diakritiske tegnet separat. Mvh. Wikijens 3. mar 2009 kl. 14:38 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Tøddel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 21:50 (CEST)[svar]