Diskusjon:Sydpolsmedaljen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finnes det referanser til at medaljen ble preget både i bronse, sølv og gull? Medaljen ble jo kun utdelt den 20 august 1912 til deltakerne på Amundsens sydpolekspedisjon, og etter hva jeg vet ble den kun preget i gull, og regnes som en variant av fortjenestemedaljen i gull. Det står også (gull) i parantes bak Roald Amundsen i lista over mottakere. Bildet jeg har lagt ut i artikkelen er av medaljen mottatt av Andreas Beck, og er også i gull. Som sagt, finnes det noen referanser til at medaljen ble tildelt i andre valører? TomEG 5. feb 2011 kl. 00:13 (CET)

Først av alt: Takk for pene bilder av medaljen! Både Monn og Støren og Holst (nevnt under litteratur) sier at medaljen ble slått i tre valører. Monn sier direkte at Amundsen fikk den i gull, de øvrige i sølv eller bronse. Det har hendt før at opplysningene i Monns serie ikke alltid stemmer. Støren og Holst regnes som standardverket over Throndsens medaljekunst. Jeg synes det er svært interessant at Andreas Beck også fikk den i gull. At medaljen ble framstilt i gull, sølv og bronse (slik Støren og Holst sier) betyr strengt tatt ikke at den også ble også utdelt i tre valører. Vennlig hilsen, Ordensherre 5. feb 2011 kl. 10:27 (CET)
Takk for hurtig svar og interessante opplysninger. Jeg må ærlig talt si at jeg aldri har hørt om flere valører på denne medaljen før nå. På diplomet som fulgte med medaljen står det heller ingen henvisning til hvilken valør den er tildelt i, slik det f.eks. gjør på fortjenstmedaljediplomene. Så jeg heller fortsatt mot at den kun ble tildelt i gull. Jeg har forresten bl.a. lagt ut bilde i Andreas Beck-artikkelen av "La Plata-medaljongen" som alle sydpolekspedisjonsdeltakerne fikk i Buenos Aires. TomEG
Stadig mer billedmateriale av ypperste kvalitet. Igjen stor takk for dette! Jeg tror du har rett i at medaljen ble tildelt i gull. Alle kjente (utstilte) eksemplar er i gull, så vidt jeg kan se. Men at medaljen eksisterer i andre valører kan det ikke være tvil om. Det dreier seg da sannsynligvis om eksemplar som ble produsert for samlinger/samlere, slik som Universitetets Myntkabinett. UMKs eksemplar i sølv er da heller ikke utstyrt for oppheng i medaljebånd, slik en ville forvente med en medalje tiltenkt utdeling.
Jeg vil forresten ikke si at Sydpolsmedaljen er en variant av Kongens fortjenstmedalje. Vel er motivet på advers, portrettet av Haakon VII, det samme, men revers er helt ulik og medaljebåndene har forskjellig fargesammensetning (derimot er Antarktismedaljen en variant av fortjenstmedaljen med tillegg av spenne medaljebåndet). Vennlig hilsen, Ordensherre 5. feb 2011 kl. 22:22 (CET)
Hei igjen Ordensherre! Jeg redigerte bort setningen om "variant av fortjenstmedaljen". Dette var bare noe jeg gikk ut i fra, siden diplomet var likt, og at det flere steder står å lese at Andreas Beck var tildelt fortjenstmedaljen både i sølv og gull. Og siden jeg har alle hans medaljer gikk jeg som sagt ut i fra at det var Sydpolmedaljen de mente, og at det var en "spesialvariant". Sorry for dårlig kildekritikk.... PS. Hvor står "Sydpolmedaljen" i "rangrekken"? TomEG
Du har en fin samling, dette er virkelig interessant materiale. Når det gjelder diplomet for Sydpolsmedaljen: står det på det "at Vi under …. har tildelt …. vor Fortjenst-Medalje i Guld" eller er teksten en annen? Står det Kongens Fortjenstmedalje nederst på diplomet?
Hvor Sydpolsmedaljen hører til i rangrekkefølgen er et godt spørsmål. Etter det jeg kan se, er den ikke med på rekkefølgen fra den senere tid. Det skyldes sikkert at det ikke lenger har vært noen levende innehavere av den. Faktisk er jeg ikke kjent med offisielle rangeringer av norske utmerkelser før et godt stykke tid etter krigen, da det ble behov for å klargjøre rekkefølgen krigsmedaljene skulle bæres i på uniform. Sydpolsmedaljen har ikke vært med her heller. Vennlig hilsen, Ordensherre 6. feb 2011 kl. 10:19 (CET)
Hei! Nei det står ikke "Fortjenstmedalje" på sydpoldiplomet, men ellers er det likt. Har lagt ut scans av diplomene i Andreas Beck-artikkelen. Takk for at du "ryddet opp" litt i artikkelen :-) Hilsen TomEG
Det jeg gjorde var mest småpuss i overensstemmelse med konvensjonene for hvordan artiklene bør se ut: Norske anførselstegn for fartøynavn og boktitler i kursiv, og så litt lenking. Mange takk for bilder av diplomene også, virkelig interessant å se diplomet for Sydpolsmedaljen! Håper å se flere artikkelbidrag fra deg framover. Vennlig hilsen, Ordensherre 6. feb 2011 kl. 14:06 (CET)

Siden det tydeligvis er flere med god peiling og tilgang på kilder håper jeg på svar. Hjalmar Johansen står ikke på listen over de som fikk medaljen, til tross for at han var med på sydpolekspedisjonen og hadde en «større» rolle enn mange av de andre som fikk medaljen. Det er naturlig å anta at dette har sammenheng med at han røk uklar med Amundsen, men er dette omtalt noe sted? I så fall bør det inn i artikkelen og vel også inn i artikkelen om Johansen. Reinhard Heydt 8. feb 2011 kl. 12:43 (CET)

Hjalmar fikk verken Syspolsmedaljen eller ble invitert sammen med de øvrige til audiens hos Kongen. Amundsen kunne ikke tilgi den kritikk som som Johansen kom med etter den fatale sledeturen da Prestrud forfrøs seg og ble reddet av Johansen. Amundsen betraktet Johansen nærmest som et ikke-menneske. Det er behørlig beskrevet i bøkene til Bomann-Larsen og Ragnar Kvam - F.bendik 8. feb 2011 kl. 12:52 (CET)
Oversikten over mottagere av Sydpolsmedaljen, der Johansen ikke er med, er basert på Statskalenderen årgang 1927. Derimot er han oppført som mottager i Den Kongelige norske Sankt Olavs orden 1847–1947 (Oslo: Grøndahl & Søns Forlag, 1947). Der står det også at han var ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og fikk Fram-medaljen. Bildet samme sted viser likevel bare St. Olav og Frammedaljen på uniformen. Vennlig hilsen, Ordensherre 8. feb 2011 kl. 16:54 (CET)
I Statskalenderen for 1913 står Hjalmar Johansen oppført som mottager av Sydpolsmedaljen, men allerede året etter er han borte fra oversikten. Ragnar Kvam jr. forteller i boken Den tredje mann at Johansen gikk hjem fra festlighetene i anledning hjemkomsten "uten medalje på brystet." Betyr det at han ikke fikk medaljen? Jeg er ikke så sikker. At Johansen er forsvunnet fra mottagerlisten Statskalenderen for 1914 kan like gjerne skyldes hans bortgang for egen hånd tredje nyttårsdag 1913, noe Statskalenderen for dette året ikke fikk med seg. I 1914-utgaven er imidlertid også mottagerlisten over Fram-medaljen, som vi vet Johansen fikk, revidert og navnet hans er tatt bort der også. Det er ikke uvanlig at Statskalenderen viser oversikt over "levende innehavere" av utmerkelser. Jeg har ikke funnet noe hos Bomann-Larsen om medaljesaken, men det kan være fordi jeg ikke har lest grundig nok (henvisninger mottas med takk!). Jeg vil si at mye tyder på at Johansen ble tildelt Sydpolsmedaljen. Vennlig hilsen, Ordensherre 9. feb 2011 kl. 19:10 (CET)