Diskusjon:Sverd

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hei alle sammen!

Jeg opprettet artikkelen om sverd for en god stund siden, og det fungerte lenge som et lappeteppe i stikkordsform. Etterhvert har vi klart å fylle ut innholdet slik at vi nå har en fin oversikt over utviklingen av sverd. Jeg ser at flere har endre på det jeg opprinnelig har skrevet og hevet kvaliteten betraktelig. Ting blir også lagt til forløpende. Det skal bli gøy å se den videre utviklingen av sverdets historie og de ulike tradisjonene omkring i verden.

Vi mangler kanskje litt fra Mykeenerne i Hellas, og mer om bronsjesverd og sverdets utvikling fra å være et metalredskap (kniv og jordbruksredskap for kutting av korn). Arabiske tradisjoner bør utdypes mer, og asiatiske tradisjoner bør komme med.

I introduksjonen synes jeg vel egentlig ikke at ordet "sverd" som et norrønt ord er det mest sentrale. Introduksjonen bør gi en kort sammenfatning av sverdets opprinnelse og utvikling, så får språkforskerne lese seg frem til hvor selve ordet kommer fra.

mvh Raven (30. desember 2006)

Sax og eneggede sverd[rediger kilde]

Jeg redigerte litt på avsnittet om eneggede sverd og saxer, men ble tilbakestilt av Colliekar. Hva er grunnen, langsverdene eller saxen? Det trengs litt opprydding, så jeg vil gjerne se hvor vi kan komme til enighet. Petter Bøckman (diskusjon) 26. mai 2015 kl. 12:19 (CEST)[svar]

Petter! Mange slags unnskyld. Det var rett og slett en sleiv. Jeg mente ikke å tilbakestille! Hilsen Colliekar (diskusjon) 26. mai 2015 kl. 12:25 (CEST)[svar]
No problem! Hvis du har tid og overskudd, kan du ta en titt på Sax (våpen), som sikkert kan utvides litt? Petter Bøckman (diskusjon) 26. mai 2015 kl. 12:38 (CEST)[svar]

Asiatiske sverd[rediger kilde]

Hei der,

kunne tenke meg å flikke litt på dette avsnittet.

" I likhet med araberne designet asiatene sverd som er ment til å kutte fremfor å stikke. " Denne er nok kanskje noe generell. Hvor mange asiatiske land fins det, og hvor mange av dem har (mange) våpentradisjoner? Jeg vil tro at med India, Kina, Filippinene, Thailand, Indonesia ... så fins nok de aller fleste typene representert. Foreslår å stryke den setningen.

" Katana («Samuraisverd»)

I Japan ble det utviklet en egen sverdtradisjon og krigerkultur basert på opprinnelige kinesiske sverdtyper. Et katanasverd kommer i flere varianter: et kort sverd (kodachi), et lengre sverd (tachi) og et enda lengre sverd (nodachi). I Japan oppstod ulike klaner som konkurrerte om makten, og det var strenge regler for retten til å bære sverd og kalle seg samurai. Æresbegrepet sto sterkt i japansk krigføring."

Kunne tenke emg å erstatte det med lett omskrevet tekst fra siden "Katana":

"Katana (刀) var navnet på samuraienes langsverd (大刀 daitō), og var i hovedsak i bruk etter 1400, da det tok over for tachi, et noe lengre ryttersverd. Katana er et lett kurvet enegget sverd, båret stukket ned i beltet (obi) med eggen opp. Samurai hadde rett til å bære det sammen med wakizashi (samme type klinge, men kortere, 1 - 2 shaku, ca. 30 - 60 cm). Katana hadde blad av mønstersmidd stål."

T 88.89.219.147 1. apr. 2016 kl. 22:30 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sverd. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 03:25 (CEST)[svar]