Diskusjon:Stamceller

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:Stamcelle»)
Stamcelle Forskning.

Stamceller er celler som har den egenskapen er at de kan bli hvilken som helst type celle i kroppen. Når stamcellene deler seg kan de enten forbli stamceller eller bli til annen type celle som for eksempel en muskel celle, en rød blod celle eller en hjernecelle.

Det er mange typer stamceller: Et befruktet egg blir klassifisert som "totipotent" dette betyr at de gir opphav til alle celler i kroppen,  Stamceller som kan gi opphav til noen få typer celler blir kalt multipotente celler og celler som kan gi opphav hvilken som helst type celle i kroppen blir kalt Pluripotente celler.

Stamceller blir utviklet/produsert i laboratorier ved at Pluripotente celler blir tatt ut av embryoer(foster under 8 uker gamle.) Cellene som blir tatt ut repoduseres seg videre slik at forskerne ikke trenger å gå gjennom den vanskelige prosessen med å ta ut stamcellene igjen.
Blodformende stamceller (en type multipotente celler) har blitt brukt til å lage beinmarg som igjen har blitt brukt til å behandle leukemi. Og forksere på å kunne behandle skader og sykdommer som Parkinson's og Alzheimer's, ryggrads skader, hjerte problemer og diabetes. 
    Men for å kunne bruke stamceller må forskere lære seg hvordan stamcellene spesialiserer seg og blir til andre celler for eksempel hjerne celler.

Stamceller har et stort potensial. Hvis vi studerer hvordan stamcellene utvikler seg. Kan vi finne ut hvor ting går feil når vi for eksempel utvikler kreft eller når barn blir født med forskjellige defekter. 

En annen mulighet for bruken av for stamceller er å lage organer ved for eksempel å ta stamceller fra en hjertesyk pasient og så sette de inn i en vert som for eksempel en sau slik at sauen lager et menneske.
 
Stamcelle forskning er et av de områdene der det ligger størst potensial for å behandle mennesker ved å manipulere gener, men mange mener at dette er uetisk og flere religioner er imot dette.
Ok, dette ser ved første øyekast og uten å sjekke noe ganske korrekt ut, men språket er mildt sagt elendig. Skal se om jeg kan bruke det som utganspunkt for en ny seksjon om forskning. -- SLB (diskusjon) 9. jun 2006 kl.01:55 (UTC)