Diskusjon:Spett

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Interwiki: Det ser ut til å eksistere en viss begrepsusikkerhet og redskapsforskjeller mellom ulike land.

Jeg har ikke funnet noe på engelsk i Wikipedia som passer. Spud bar og tilhørende redirect Digging bar er et noe avvikende verktøy med tildels samme bruksområder. Google fant derimot "Wedge-Point Digging Bar" som ser ut som et (norsk) steinspett.
--Ohedland 8. jan 2008 kl. 13:52 (CET)

Google fant også disse som ser ut som et (norsk) steinspett, men bildene er små:
--Ohedland 22. jan 2008 kl. 11:41 (CET)
Jeg tror ikke de som har skrevet er stødige i bruken. Franskmennene blander inn steinboring, (det lærte jeg fort at var dumt), men beskriver ellers bruken nokså rett, som ekstrem vektstang til løsing og flytting av stein og at store utgaver ofte har oktogonalt tverrsnitt oppe. Hesjing og skigardsoppsetting er en nordisk aktivitet, som de ikke kan forventes å vite noe om. Jeg kan for lite om bergmannsteknikken i engelske områder - ellers hadde det vært fristende å stille spørsmål i discussion om hva de egentlig mener. De bør nok ha en artikkel om «Point bar», men er det Kings English eller amerenglish? --Bjørn som tegner 22. jan 2008 kl. 12:31 (CET)

Spettyper[rediger kilde]

17. juli 2008 kl. 16:11 laBruker:193.91.151.156 til teksten «Rettelse til ovenstående tekst Spett kontra Jernstang Spett er noe tynnere og kortere enn Jernstanga. Jernstanga har bred spiss noe som gjør at den egner seg til å lage hull for hesjestaur. Spettet er ikke brukbart til dette, men egner seg bedre til å få løs stein. Jernstanga har gjerne en ring i toppen, spettet er derimot helt rett.». Den ble senere fjernet av Bruker:Candyman777.

Bruker:193.91.151.156 beskriver forskjellene mellom det jeg er vant til å kalle steinspett (kalles også anleggsspett) og staurstang (kan formodentlig også kalles gjerde- eller hesjespett). Bruker:193.91.151.156 bruker begrepet spett om steinspett og jernstang om staurstang.

For meg (og formodentlig den opprinnelige forfatteren) er jernstang et generelt/generisk begrep som brukes om en stang laget av jern eller stål og ikke en bestemt spettype.

Forøvrig finnes det en rekke spettyper inkl.:

  • Steinspett. Kalles også anleggsspett
  • Staurstang. Kan formodentlig også kalles gjerde-/hesje-/pæle-/påle-/stolpespett
    • Spissform: Hovedfirkant med 4 faser = 8 kanter?
      • Jeg har dessverre ikke brukt eller sett en staurstang siden midten av 1980-tallet og har ikke funnet noe med internettsøk
    • Har ofte ring i toppen/"skaftenden" som Bruker:193.91.151.156 skriver
  • Maskinspett/løftespett
  • Rulle-/løftespett
  • Broleggerstang
  • Skinneleggerspett?
    • For legging av jernbane- og sporveisskinner
  • Spettkrok/kumkrok for åpning av kumlokk med spetthull