Diskusjon:Sosialdemokrati

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Her har vedkommende som startet artikkelen definert sosialdemokrati som noe innenfor "den sosialistiske tradisjon". Dette blir vel egentlig å snu det litt på hodet - ihvertfall kan det skapes et galt inntrykk. Sosialisme og sosialdemokrati er to vidt forskjellige ting. Men det kan være riktig å si at sosialdemokrati vokste frem som et resultat av den sosialistiske fremveksten på midten av 1800-tallet. Sosialdemokrati er "kapitalistenes" svar på et samfunn der man tar hensyn til sosial urettferdighet som sosialistene søkte å bekjempe, men innebærer ingenting mer enn at man da arbeider for at staten viser et visst ansvar med å sikre visse minimumsrettigheter for borgerne. Sosialdemokrati er opprettelsen av velferdsstaten, hvor mange av argumentene om sosial rettferdighet plasseres inn i det kapitalistiske samfunnet... dvs. det demokratiske og markedsbaserte samfunn.

I artikkelen antydes det at de sosialdemokratiske partiene (dvs. Arbeiderpartiet i Norge) til hører venstresiden i norsk politikk. At dette er en folkelig oppfatning kan nok stemme, men det blir ikke riktig av den grunn. Det blir det samme som å påstå at det kun er venstresiden som er opptatt av miljø. I Norge er også sentrumspartiene og de borgerlige partiene sosialdemokratiske, ettersom alle partiene er enige om velferdsstatens primære rolle i samfunnet. Så ble da også velferdsstaten skapt av Otto von Bismarck som var en svært borgerlig person.

Man kan ikke både kalle seg en sosialist og sosialdemokrat ettersom de bygger på vidt forskjellige samfunns- og økonomiske ideologier. Dersom du kaller deg sosialist ønsker du et samfunn som ikke tilsvarer det norske samfunnet i dag på noen som helst måte.

mvh --Raven 14. feb 2006 kl.23:06 (UTC)

Lenin[rediger kilde]

Osvald, att Lenin kallat sig kommunist låter inte så anmärkningsvärt. Menar du möjligen att han kallade sig socialdemokrat? Jörgen B 14. okt 2006 kl. 18:02 (UTC)

Kvasisosialistiske vrangforestillinger[rediger kilde]

Sosialdemokati kan enkelt og nokså presist oversettes med "demokratisk sosialisme." Nettopp fordi den er demokratisk oppfatter mange såkalte sosialister sosialdemokratiet som noe ikke-sosialistisk. Dette er det imidlertid intet historisk belegg for. Sosialdemokrati er en revisjon av Marx' sosialistiske ideer, men hevder å være tuftet på det samme grunnsyn.

For øvrig er det relativt "uleksikalsk" å legge til grunn ens egen dogmatiske forestilling, fremfor å forklare fenomenets/virksomhetens/organisasjonens eget verdenssyn

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sosialdemokrati. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. apr. 2021 kl. 06:22 (CEST)[svar]