Diskusjon:Solokonsert

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artiklene om fiolinkonsert, klaverkonsert og dobbeltkonsert er etter interne og eksterne diskusjoner forsøksvis flettet inn i denne. Det er ikke nødvendigvis noe endelig, men det kunne være fint med en diskusjon her, før noen reredirigerer. Begrunnelsen var at alle informasjoner om tradisjon og oppbygging av fiolin-, dobbelt- og klaverkonsert også var dekket av denne artikkelen her, og at utenlandske wp artikler over bestemte typer konsert delvis er skrevet som rene lister. Det står igjen å skrive slike lister på norsk. Klausthemusician 1. jul 2010 kl. 10:15 (CEST)

Dette virker greit for meg. Sjangeren solokonsert varierer altså lite mht om det er en cello eller et klaver som er soloinstrumentet!? MHaugen 1. jul 2010 kl. 20:28 (CEST)
Så absolutt. Men som Kaitil hevder i sine bidrag til artikkelen, var det i barokken fiolinen, i klassisimen og romantikken klaveret som sto i fokus. Dette hadde jo også noe med klaverets betydning i det borgerlige danningsidealet gjennom hele det 19. århundret å gjøre. Men formen var som påpekt allerede standardisert av Vivaldi. Større endringer kom først i 20. århundre, et avsnitt som fremdeles glitrer med sitt fravær.
Med dette er det jo ikke sagt at mesterverker for andre instrumenter ikke finnes. Mozart skrev en glimrende klarinettkonsert, Dvořák en for cello, og fiolinvirtuosen Ferdinand David en for trombone ... Klausthemusician 2. jul 2010 kl. 10:20 (CEST)