Diskusjon:Skien

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Skien er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Skien har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 34, 2009.

Artikkelen om Skien deltok sommeren 2009 i Wikipedia:Artikkelkonkurransen bykampen, og ble vinner av konkurransen.

Bydeler[rediger kilde]

I følge kommunen (http://www.skien.kommune.no/ITF-SKI/add/KnGWebsider.nsf/webDocuments/0026C9A0915FD5BCC1256C0500379ECB?OpenDocument) er det færre og andre bydeler enn i vår liste. Hva er grunnen til det? Btd 14. nov 2007 kl. 18:29 (CET)

Hvis ingen har innspill, endrer jeg til å følge kommunens liste. Btd 17. des 2007 kl. 02:44 (CET)
Jeg har tatt litt tak i omtalen av "bydelene", fordi det var en del feil her. Først og fremst bruker verken Skien kommune eller andre offentlige instanser begrepet bydel om geografiske områder i Skien. Derimot finnest det områder i kommunen som har lokalutvalg, og lista som sto i dette avsnittet stemte nesten overens med disse. Nå har jeg rettet opp ordbruken, og korrigert lista (med referanse).
Så er det dette med bydeler, da... Selv om bydelsnavnene ikke benyttes i offentlig sammenheng lenger, har mange av dem lang historisk tradisjon. Dessuten brukes de av innbyggerene i dagens Skien. Derfor bør det være en oversikt over disse også. Men det er ikke så enkelt, for jeg har ikke klart å finne en enkelt god referanse som gir en oversikt over bydelene. Referansen jeg har brukt, omtaler ganske mange bydeler, men ikke på en systematisk og oversiktlig måte. Jeg har forsøkt etter beste evne å lage en enkel oversikt, men den er sikkert ikke komplett. Håper noen kan hjelpe til med å komplettere. Oversikten bør forresten begrenses til områdene Lunde og Bratsberg, de andre delene av kommunen blir litt for perifert til at man kan kalle dem bydeler.
Bitjungle 24. jun 2009 kl. 00:18 (CEST)
Jeg har nå omarbeidet artikkelen forholdsvis mye, og tror jeg har kommet til en passende løsning for presentasjon av bydeler og områder i Skien. Under Geografi presenteres alle bydeler i sentrum. Deretter har jeg delt inn kommunen i seks større geografiske områder, og tatt med de viktigste stedsnavnene i hvert område. For dem som har lyst til å etterfylle med stoff her, bør det ikke legges inn noe om smått og stort i ulike bydeler. Det kan gjøres i separate artikler. Husk at denne seksjonen heter Geografi!
Områder med lokalutvalg står nå under Samfunn, og det blir en del overlapp med Geografi. Men konteksten er helt forskjellig, for her er det ren informasjon om hvor man har lokalutvalg.
Bitjungle 29. jun 2009 kl. 00:30 (CEST)
Jeg har igjen gjort store endringer med hensyn på presentasjon av geografiske områder og bydeler. En større presentasjon av alle disse områdene ville tatt uforholdsmessig mye plass i artikkelen, og alt er derfor slått sammen til de to seksjonene Sentrum og Omegn. Den som måtte føle for en grundigere presentasjon av sin bydel, bør gjøre det i en egen artikkel. De fleste bydelene har allerede egne artikler, så det er bare å fylle på med stoff! Bitjungle 30. jun 2009 kl. 12:28 (CEST)

skien eller skeen?

Uttales som "scheèn"
Schéen, ja. ;) Lydfilen på engelsk wikipedia har forresten uttalen med i-lyd, noen må fikse dette.
Holder på å fikse saken på en:wiki :) Mirithing 19. mai 2009 kl. 17:03 (CEST)[svar]

Gi artikkelen et løft[rediger kilde]

Artikkelen om Skien fortjener å bli bedre, og jeg håper at jeg kan få med meg noen som kan hjelpe den frem til en anbefalt artikkel. Jeg begynner i alle fall litt på egen hånd, og har allerede gjort noen grep: lista over kjente skiensfolk er flyttet til egen artikkel, og jeg har startet på en opprydding med hensyn på bydeler (samt tilhørende begrepsforklaring...).

Det er nok alt for seint å hive seg på Wikipedia:Artikkelkonkurransen bykampen, men jeg begynner i alle fall i første omgang med å tilpasse Skiensartikkelen til Wikipedia:Stilmanual/Kommuner. Jeg tror også det kan være greit å bruke Molde som en mal, den er ganske fin.

Jeg har også tatt en skikkelig sjau på Commons:Category:Skien. Her har jeg kategorisert, og fylt opp med en god del bilder. Det hadde vært fint om noen så gjennom disse, og gjorde noen skikkelig gjennomtenkte valg til hvilke bilder som skal være i hovedartikkelen om Skien. Bildene som er der nå, virker noe tilfeldig. Men siden jeg har tatt veldig mange av bildene på commons, hadde det vært fint om noen andre gjorde vurderingen av hvilke bilder som skal med (trenger litt "ekstern" evaluering!).

Og så håper jeg virkelig at noen setter i gang å skrive Skiens historie, den artikkelen er jo ganske vesentlig i forhold til å gi Skien en skikkelig presentasjon på Wikipedia. Jeg har for øvrig lastet opp noen historiske bilder på commons.

Bitjungle 24. jun 2009 kl. 10:54 (CEST)

Jeg valgte å melde artikkelen på Wikipedia:Artikkelkonkurransen bykampen allikevel, så får vi se hvar vi får til. Tidsfristen er 4. juli. Bitjungle 27. jun 2009 kl. 17:03 (CEST)
Artikkelen er nå kraftig omarbeidet og utvidet, og alle elementer som nevnes i Wikipedia:Stilmanual/Kommuner er med. Det som gjenstår nå er påfyll av stoff, korrekturlesing og tetting av rødlenker. Aller viktigst er historiedelen, den bør utvides. Aller helst med en tilhørende utdypende artikkel. Bitjungle 29. jun 2009 kl. 00:37 (CEST)


Det er gjort mye bra arbeid med denne artikkelen nå.

  • Spesielt likte jeg avsnittet om byplanen. Dette bør kanskje utvikles ytterligere, og gis en annen avsnittsoverskrift enn arkitektur.
  • Bra med gode og relevante bilder!

Her er noen tips for å ta artikkelen videre:

  • Avsnittet om geografi mangler en generell beskrivelse av landskapet, denne ser ut til å være brutt opp i små deler for de enkelte delene av kommunen.
  • Avsnittet om historie slutter nå i 1917, det må føres fram til nåtid. Det som står om befolkningsutvikling, byutvidelser og kommunesammenslåing, og deler av næringslivsavsnittet kan flyttes inn i historieavsnittet.
  • Det er en del tilfeller av "overdisponering": avsnitt med 2-4 linjer trenger ikke være egne avsnitt. Jeg har slått sammen avsnittene under Samferdsel, og noe lignende kan gjøres flere steder
  • Jeg savner avsnitt om massemedier, om kirker og religiøse forhold, noe om kulturvern utenom Telemark museum, og noe om administrative inndelinger (prosti, regionråd)
  • Når det gjelder næringsliv er det to ting som er felles for 98% av norske kommuner: kommunen er største arbeidsgiver, og landbruket står for en større andel av sysselsettinga ennn for landsgjennomsnittet. Avsnittet har noen tilløp til å skildre næringsliv i nåtid, men bør utvides. Er det virkelig ingen større produksjonsbedrifter i kommunen?
  • Ingressen er opptatt av å plassere kommunen/byen i forhold til eldste og største. Kunne man kanskje i stedet si noe om hva som er karakteristisk?

OK!? Stå på, og lykke til med videre arbeid. Mvh MHaugen 29. jun 2009 kl. 02:06 (CEST)

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese gjennom, flikke på og tipse om videre arbeid på artikkelen! Jeg er enig i at geografidelen fortsatt er litt tynn, og at historien er litt kort. De knappe avsnittene var nok en slags stille bønn fra meg om at noen måtte komme å fylle litt på, men jeg synes løsningen din var grei. Massemedier hadde jeg rett og slett glemt, og religiøse forhold hadde jeg "glemt" (ateister er ikke så opptatt av religiøse forhold i nærmiljøet, men jeg skal forsøke å få inn noe...).
Når det gjelder ingressen, hadde jeg tenkt å fylle på med litt mer når jeg i store trekk var ferdig med artikkelen. Og det er jeg jo nå, så jeg skal se på den igjen. Men jeg føler nok at nettopp byens alder og historie er et karakteristisk trekk ved byen, så det bør bli stående. Det samme gjelder næringslivet, byens historie er viktig for å forstå dagens forhold. Etter så mange hundre år med industri, er det ekstreme omveltninger som skjer i Skien i dag. Litt mer om dagens forhold er planlagt, men jeg er på jakt etter flere referanser. For eksempel er det slik at jeg tror at ABB er kommunens største private arbeidsgiver, men for meg er det ikke bra nok å bare tro at det er riktig...
Jeg synes at alle endringene du gjorde i artikkelen var fine, med unntak av én endring... Jeg synes venstrejustering av bilder er forferdelig irriterende! Øynene mine trenger en fast venstremarg å forholde seg til, når jeg skal lese effektivt. Nå er det slik at hodet mitt må bruke masse energi på å finne linjestart hver gang jeg har lest ferdig en linje. Starter neste linje på samme kolonne som den forrige? Eller to cm til høyre? Eller to cm til venstre? Vet ikke om det er gjort noe vitenskapelig undersøkelse på dette, men jeg synes det gir dårligere lesbarhet når man ikke har en fast venstremarg. Jeg flytter tilbake, men er åpen for innspill på hvorfor det faktisk kan være lurt med slike formatteringsløsninger i blant. :-)
Bitjungle 29. jun 2009 kl. 09:39 (CEST)
Jeg er enig i at venstrestilte bilder kan være vanskelig, men det er også et problem med "luft mellom teksten" dersom det blir for mange bilder i høyrekanten. Kanskje bruken av «galleri» kan være en løsning, se f.eks. Liste over pattedyr i Norge for en galleri-løsning for bilder.
Ellers vil jeg gjerne anbefale artikkelen om «min» kommune Ørland til inspirasjon mht disposisjon og stoffutvalg. Det er alltid vanskelig å vite hva man skal ta med, og hvor grundig man skal være for hvert emne, og det er selvsagt ulikheter mellom en landkommune/«kystby» med 5000 innbyggere og en fylkeshovedstad med 50.000, men det kan muligens likevel være noe å hente der? Mvh MHaugen 29. jun 2009 kl. 10:24 (CEST)

Skrive uttale[rediger kilde]

Jeg er helt uenig i Bruker:Haakon K sin endring i hvordan skrivemåten for uttale av Skien skal gjøres, men for at det ikke skal utvikle seg til noen redigeringskrig vil jeg forsøke å løse det her.

Opprinnelig sto det «Scheen», men dette ble endret til «Skeen». For en som ikke har utdannelse innen lingvistikk, blir dette helt feil. Det er ingen k-lyd i navnet! Motargumentet er at (fra historieloggen):

"Sk" uttales som "sj" før e eller i på norsk, så k-en skal være der, "sch" er tysk, og har ingenting å gjøre i en norsk artikkel)

Til dette har jeg å si at «Scheen» ikke var ment å presenteres som et norsk ord, men som et forsøk på å beskrive en uttale (for en lekmann). At "Sk" uttales som «Sj» på norsk, er jeg heller ikke så sikker på at alltid holder vann. Jeg vet at det er et låneord, men hva med "sketsj"? Og om man skriver at "skeiv" uttales «skeiv», blir det liksom litt unyttig. Den første delen av det ordet har samme lyd som første delen av "Skien". Det beste lekmannforsøket jeg har på å beskrive denne lyden, er med «sch». Jeg har sett litt på IPA, men det ble alt for tungt for meg når alt jeg ønsker er å lære uttalen av ett enkelt ord på en rask og grei måte.

Jeg synes «Skeen» er helt pyton, og Haakon K liker ikke «Scheen». Kan vi finne en kompromissløsning (i tillegg til IPA)?

Bitjungle 9. jul 2009 kl. 07:26 (CEST)

Hvis vi trenger noe i tillegg til IPA, hva med «Skjeen»? Det bør i hvert fall ikke kunne misforstås. Haakon K 9. jul 2009 kl. 07:54 (CEST)
Bra, den går vi for! Bitjungle 9. jul 2009 kl. 08:29 (CEST)
Har skrevet skje-en, siden skjeen antyder at det skal uttales som spiseredskapet i bestemt form og det er jo feil. Tror lesere flest ikke er lingvister og da er dette greit å forstå. skjeén blir også feil, det er ikke trykk på siste stavelse, men kanskje skjéen er et alternativ (jfr alléen). --Eivindgh 29. mai 2010 kl. 16:06 (CEST)[svar]

Innledning[rediger kilde]

Hei!

Jeg ser at noen har tilført "skrivemåte fram til 1814 var Scheen" i innledninga. Dette mener jeg hører under punkt 2 Navn.

Noen som har noe imot at jeg flytter det dit?Dette usignerte innlegget ble skrevet av Norgesvokter (diskusjon · bidrag) 27. okt 2011 kl. 20:10 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Enig med deg, kan flyttes under "Navn". Men du/vi bør kanskje sjekke først om det finnes noen konsensus for hvordan det gjøres med med stedsnavn som har byttet skrivemåte? Bitjungle 1. nov 2011 kl. 13:44 (CET)

Hei!

Har sett på hvordan artikkelen for Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansund, Halden, Tønsberg, Stavern, Kalniningrad, St. Petersburg, Jekatrinburg og Nizhny Novgorod. Det er ulikt hvordan de henviser til sine historiske navn men de aller fleste henviser til dette i innledninga! Hvis vi tar Oslo og Trondheim som mal så burde innledninga for Skien være følgende: Skien (tidligere Skiða, Skiðan og Scheen) er en by og en kommune i Telemark.

Hvis noen søker på Skiða, Skida, Skiðan, Skidan og Scheen så burde de automatisk videresendes til Skien eller hva?

Er det greit jeg forandrer innledninga til ovennevnte forslag? Noen som har innvendinger? Under "Navn" så kan disse historiske navna utdypes bedre! --Norgesvokter 26. feb 2012 kl. 16:39 (CET)

Hei. Hensikten med åpningssetningen, og innledningsavsnittet, i en leksikonartikkel er å definere emnet, og å få fram det viktigste ved emnet. Disse tidligere navneformene er verken en del av definisjonen, eller det viktigste ved kommunen. Det mest naturlige er etter min mening å nevne det i avsnittet "Navn", slik du også foreslår.
Noen steder i verden har hatt flere ulike navn i nyere tid, eller navnet skrives på forskjellige måter. Da er det god brukervennlighet å opplyse om det i artikkelingressen, slik
Mumbai, tidligere kjent som Bombay, er
Det er en service til de av våre lesere som har søkt etter «Bombay», men forundres over at de havnet på «Mumbai», og det er vår måte å si til dem at «Joda, det er riktig, det er hit du skal». Jeg tror ikke at noen av våre lesere vil søke etter «Skiðan» uten å vite at kommunen i dag heter «Skien». Dermed faller behovet for omdirigeringer bort, og derfor er det unødvendig å ha det i ingressen. Mvh M Haugen 26. feb 2012 kl. 18:02 (CET)

Det høres fornuftig ut! Antar det er du som har foretatt endringa! En burde så kanskje fått med når overgangen fra Skiða til Scheen skjedde? Jeg kan undersøke litt! --Norgesvokter 28. feb 2012 kl. 16:44 (CET)

Jeg mener forøvrig setningen"Den er den eneste middelalderbyen i Norge som ikke er grunnlagt av en konge" burde forlenges til "Den er den eneste middelalderbyen i Norge som ikke er grunnlagt av en konge men vokste istedet naturlig fram som en handelsplass" Noen sysnspunkter på det? --Norgesvokter 28. feb 2012 kl. 16:52 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2017 kl. 03:52 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 09:43 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 9 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 03:07 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. apr. 2019 kl. 07:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. mar. 2021 kl. 23:50 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. mar. 2021 kl. 19:20 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skien. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. jun. 2023 kl. 06:16 (CEST)[svar]