Diskusjon:Skarre-r

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Underprosjektets logo Artikkelen Skarre-r er del av underprosjektet Språk, som søker å øke antall artikler relatert til språk og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende språkartikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres.
Start Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på start-nivå på kvalitetsskalaen.
Middels Denne artikkelen er av middels prioritet innen sitt emne.

Jeg mener denne artikkelen har feil interwiki: Den burde hatt interwiki til en:guttural R og tilsvarende artikler, siden den handler om bruken av skarre-lyden for «r», der denne vanligvis eller tidligere ble rullet. Selve lyden, kan så få en egen artikkel. V85 24. aug 2010 kl. 15:54 (CEST)

Da har jeg gjort det. V85 16. sep 2010 kl. 11:01 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skarre-r. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 08:16 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skarre-r. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2018 kl. 04:25 (CEST)[svar]

Overforenkling og befolkningsandel[rediger kilde]

To kommentarer etter å ha lest denne artikkelen:

  1. Å si at skarre-r-en i fonetikken blir (sitat) "kalt en stemt dorso-uvular frikativ" er så vidt jeg kan skjønne feil – man gjør her tabben ved å identifisere et mindre teknisk begrep som "skarre-r" med en svært spesifikk med ett svært spesifikt begrep fra fonetikken. Hvis vi for eksempel setter en person fra Oslo-området eller Trøndelag opp mot en person fra Bergen eller Stavanger, vil "stemt dorso-uvular frikativ" korrekt nok være en av lydene i språket til personen fra Bergen eller Stavanger som ikke finnes i språket til en fra Oslo-området eller Trøndelag, og som grovt (og uformelt) sett brukes "i sammenheng med ord som skrevet inneholder bokstaven R", men det er langt fra den eneste lyden. Det er derfor mer riktig å omtale "skarre-r" som en grovt definert dialektvariasjon der en av flere ulike lyder, avhengig av kontekst og dialekt, brukes for å (igjen uformelt sett) "uttale R". Som bl.a. artikkelen "Norwegian phonology" på engelsk Wikipedia korrekt sier kan de nøyaktige lydene som brukes av en person med skarre-r være både stemte og ustemte, frikativer og approksimanter, eller til og med en uvular trill. Se denne lille og dessverre usiterbare siden fra Arne Kjell Foldvik på NTNU for en liste over r-uttaler som gjerne brukes av personer med "skarre-r": https://www.hf.ntnu.no/ipa/no/tema_001_fbau.html Jeg har ikke boken til Martin Skjekkeland, men hvis noen andre har tilgang til den så regner jeg med at den er en siterbar kilde til noe à la det jeg har skrevet her.
  2. Artikkelen nevner at omtrent 1/8 av den norske befolkningen bruker skarre-R i dag. Dette virker som et solid underestimat (eller evt. et gammelt estimat), gitt at vi havner ganske nært 1 million mennesker (dvs. 1/5 av befolkningen) ved å summere innbygerne i bergensområdet, Stavanger-området og i kystnære strøk i Agder, og vi vet at skarring i senere år har tatt over også langt unna de mest bynære områdene i Rogaland/gamle Hordaland. Jeg har dessverre ikke en solid kilde på et mer oppdatert og pålitelig estimat, men det burde være mulig å finne.

Aqwis (diskusjon) 5. jul. 2023 kl. 13:46 (CEST)[svar]