Diskusjon:Sibirsk husky

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne artikkelen er ikke dekkende og i beste fall upresis.

Siberian Huskyen ble først og fremst brukt og avlet som en rask og lett sledehund i parvis formasjon i store spann (alt fra 14 og oppover. Roald Amundsen så spann på rundt 30 hunder). All dets historie både fra øst-sibir og senere i amerika og europa, beretter om en sledehund og intet annet. At hunden likevel gikk løs i landsbyene, og da gjerne som nesten "vill" store deler av sommeren, er berettet av bla Roald Amundsen og andre.

Selv om Siberian Huskyen også kan kalles en landsbyhund fordi den gikk løs, har den ingen videre historikk, hverken fra Øst-Sibir, senere Alaska, New England og senere i Europa som hverken gjeterhund eller vakthund. De facto er de eneste "gjeteregenskapene" hos denne hunden et godt utviklet og permanent jaktinnstinkt som innebærer at den skal nedlegge byttet framfor å passe på det. Dette er en jeger og ingen gjeterhund!

Å bruke begrepet "vakthund" (voktet kvinner og barn) er ikke bare upresist, det er også fullstendig galt. Siberian Huskyen hadde og har ingen vokterinstinkter. Hunden ble tidligere forsøkt brukt av Canadisk politi som politihund, men forsøket mislyktes helt da de kanskje kunne greie å trene opp 1 av 100 siberian huskies til å angripe på kommando - men da med det forebehold at de aldri kunne stole på at den faktisk gjorde det. All erfaring både historisk og i nuet, forteller om en hund som snarere kommer logrende og blid mot uinviterte gjester i huset enn snerrende og voktende. Det foreligger ingen seriøse, skriftelige karakteristikker og beretninger om Siberian Husky som vakthund noe sted heller.

De høyst tvilsomme karakteristikker av Siberian Huskyen i artikkelen er, slik jeg kan se det, en sammenblanding av minst to forskjellige typer hunder. Rett sønnafor Siberian Huskyens opprinelsessted var det to andre hundetyper. Disse var mer av typen "voktere" og "gjetere", men liknet for øvrig en god del på typen Siberian Husky. Disse hundene ble under kommunismen, i likhet med Siberian Huskyen, slått sammen i de forskjellige standardiserte Laikagruppene. Grunnen til at Siberian Huskyen overlevde som egen, selvstendig rase (og da IKKE som en russisk rase), er at den ankom Alaska før den russiske revolusjon og kommunistenes overtakelse.

Til slutt vil jeg tilføye at jeg har satt en ekspert på siberian husky fra Norsk Siberian Husky Klubb på saken. Hun vil produsere en bred, presis og dekkende artikkel om denne rasen slik at dette kommer i orden også her på norsk wikipedia.

-Engelschion 9. mai 2006 kl.10:30 (UTC)

Veldig bra, jeg ser fram til en ordentlig artikkel om sibirsk husky. - Soulkeeper 11. mai 2006 kl.18:03 (UTC)

Siberian husky[rediger kilde]

Er det noen som holder på oppdatere denne siden? Ser det er en del til dels klare feil der, men at det står at "noen" holder på å rette den opp. Forøvrig interessant å sammenligne den norske artikkelen med den engelske, hvor det er til dels flere motstridende opplysninger. Dette usignerte innlegget ble skrevet av AskB (diskusjon · bidrag) 24. mar 2011 kl. 15:40 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden 13. januar, som du kan se av historikken. Så om du har lyst til å forbedre den, tviler jeg på at det er noen som vil føle seg tråkket på tærne. - Soulkeeper 24. mar 2011 kl. 16:13 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sibirsk husky. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2017 kl. 01:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sibirsk husky. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 05:25 (CEST)[svar]