Diskusjon:Samisk religion

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er merkelig?[rediger kilde]

Jeg ønsker bare komme med en bemerkning om at jeg syntes det var utrolig skralt med informasjon om samisk fortellingsverden her. Lurer på hva det kommer av? Er det virkelig så dårlig stilt? --Xactnorge 22. nov 2010 kl. 05:41 (CET)

Artikkelen er ganske snever ja. Hvis du har noe å tilføre, er du hjertelig velkommen til det. - Thomas Bjørndahl (d | b) 22. nov 2010 kl. 09:35 (CET)

Alt for lite[rediger kilde]

Håpet å finne ut mer om samisk mytologi, men med bare ett avsnitt ser ut som jeg må lære meg samisk. Noen som vet gode kilder her? Må jo finnes mer her i Norge! --KEBman (diskusjon) 29. okt 2012 kl. 19:59 (CET)

Tittelen: Samisk mytologi[rediger kilde]

Eit meir korrekt omgrep ville kanskje vore "Samisk førkristen religion", ettersom mytologi er eit meir avgrensa område mellom religion og litteratur, medan den einaste religionen ein kan omtale som først og fremst samisk i moderne tid er Læstadianisme. Samstundes er dette gjerne kontraintuitivt dersom noko skal søke etter informasjon om temaet.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Kjartan Rydland (diskusjon · bidrag) 20. nov. 2012 kl. 21:12 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)[svar]

Tittelen er problematisk, ja. Samisk religionsutøvelse eller Samisk naturreligion er også forslag. Ditt forslag er litt problematisk fordi religionen sameksisterte med kristendommen i flere hundre år. Har det blitt slått fast at naturreligion er blitt helt utryddet hos Kolasamer, sørsamer eller andre samer? Når skal dette ha skjedd? 46.212.23.80 23. mai 2016 kl. 11:04 (CEST)[svar]

Språklenke[rediger kilde]

Artikkelen lenkes til tysk-wiki «Samisk sjamanisme» og en-wiki «Samisk mytologi». Betyr det at artikler om de temaene mangler på no-wiki? 46.212.23.80 23. mai 2016 kl. 11:22 (CEST)[svar]

Det er for alle praktiske hensyn ulike term-valg samme emne. Samisk religion er en sjamanistisk religion, så sånn sett gir det en viss mening å omtale «samisk religion» som «samisk sjamanisme», men jeg mener at «samisk sjamanisme» er en for snever term, fordi det ikke fanger opp hele bildet av religionspraksis og trosforestillinger. (både no:wp og en:wp har egne artikler om noaidi - den samiske sjamanen)
«Samisk mytologi» mener jeg at er en uegnet term, fordi mytologi hos oss defineres som «folkeminner, myter, sagn og legender som ofte har overnaturlige trekk, og tolker naturlige hendelser for å forklare universet og menneskeheten»; derved utelates den utøvende delen av religionen.
«Samisk religionsutøvelse» som 46.212.23.80 foreslår ovenfor, er uegnet - fordi det legger opp til en betoning av praksis, og nedtoning av trosforestillingene. «Samisk naturreligion» er grovt uegnet; det hefter svært mange kultursjåvinistiske forestillinger ved begrepet naturreligion.
Et raskt blikk på den engelske og tyske artikkelen viser at ingen av dem er fullt utviklet og gjennomarbeidet, og begge inneholder stoff som er bredere enn de definisjonene jeg har forsøkt å gi av sjamanisme og mytologi. Sånn sett kunne begge artiklene ha hett sami religion / Samische Religion; men jeg vet ikke om jeg vil bruke tid på å overtale tyske og engelske wikipedianere til å flytte artiklene. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 23. mai 2016 kl. 12:47 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Samisk religion. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 00:02 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Samisk religion. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. mai 2019 kl. 04:26 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Samisk religion. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. mar. 2023 kl. 15:26 (CET)[svar]