Diskusjon:Rundkjøring

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om blinklys[rediger kilde]

Ser på animasjonen at biler som skal til venstre også blinker seg inn i rundkjøringen. Dette er vel ikke vanlig praksis i Norge, selv om det hverken er påbudt eller forbudt. Se mer om det her og her. --Helt 16. jan 2007 kl. 15:42 (CET)

Animasjonen er laget ut fra en animasjon som viser det britiske kjøremønsteret, og der skal man blinke inn i rundkjøringen også når man skal til høyre (tilsvarer i kjøremønsteret å svinge mot venstre i en norsk rundkjøring). Det er noe ullent hvor påbudt det egentlig er der, men ifølge min bror som er drosjesjåfør i England har det om man har blinket eller ikke vært avgjørende i forsikringssaker, og dermed er det i det minste i praksis påbudt. Det er mulig at blinkingen bare er arvet derfra. Jeg vet at det også er andre land som har samme regel som Norge, at blinking mot venstre ikke er påbudt. Cnyborg 16. jan 2007 kl. 16:26 (CET)
Hvis man skal bruke rundkjøringen «som kryss» og bare skal ut første sidevei, er det god takt og tone å signalisere det, slik man skal i vanlig avkjøring. Dette gir varsel til dem som venter på tur fra andre kanten om at de har sjans til å komme seg inn. «Defekte» blinklys er en uvane som spesielt rammer dyrere biler har jeg merket meg, men det endrer ikke på faktum, som er at «Folk som vet hva som er best, herjer verden som en pest» for å sitere min yndling Kumbel.

Der er fortsatt minst tre teorier om «hvordan bruke en rundkjøring» - og alle er i bruk samtidig. Det går ikke alltid like bra. God tur! --Bjørn som tegner 16. jan 2007 kl. 16:40 (CET) FORRESTEN: Enkelte av bilene i innerste ring blinker at de skal lengre i indre sone ved å blinke til venstre. Noen kjøreskoler er begynt med det, men jeg tror det kan bli mye å holde styr på for føreren, så det vil trolig ikke bli påbudt. Men, som en profesjonell sjåfør sa: jo klarere du gir riktige signaler i rett tid, jo mere forutsigbar er du - og det er viktig. fortsatt:--Bjørn som tegner 16. jan 2007 kl. 16:47 (CET)

Selvmotsigelse[rediger kilde]

«Rundkjøringer i Norge har alltid skiltet vikeplikt for trafikken inn i rundkjøringen.[7] Dersom det ikke er skiltet vikeplikt, er det den generelle regelen om vikeplikt for trafikk fra høyre som gjelder også i rundkjøringer.» Pål Jensen (diskusjon) 20. nov. 2015 kl. 21:31 (CET)[svar]

Påbud om bruk av blinklys i rundkjøring[rediger kilde]

Det å si at vi ikke er påbudt å bruke tegn i rundkjøring er ikke sant. Det er noe helt annet at det ikke har vært praktisert bruk av tegn, men dette er fordi det har vært så stor og ulik praksis fra sted til sted. På vestlandet(Stavanger/Sandnes) har de klart å rette seg inn og følge regelverket på dette området. Fordi i trafikkreglene er det helt klart et påbud om signal ved svinging. I tillegg sier Vegtrafikklovens grunnregel at vi skal opptre Hensynsfullt og være Aktpågivende og Varsom slik at det ikke oppstår fare eller voldes skade. Så om man bruker tegn slik at man kan se hvor hver enkelt skal er det vel i samsvar med denne regelen. Det kan da ikke være så vanskelig å bruke blinklys i ei rundkjøring som i alle andre kryss. For rundkjøring er og blir et kryss, noe høyesterett fastslo allerede i 1953. Norges automobilforbud klarte allerede i 1939 fortelle oss at vi burde gi tegn til venstre og høyre i god tid før vi kjørte inn i rundkjøringen. Noen av våre fremste "eksperter" i veirett sier at vi ikke trenger å bruke blinklys i rundkjøring. Dette blir for meg helt utrolig at man skal prøve å argumenter for noe som er for meg helt klart i følge regelverket. Vi har tre regler som argumenterer for det og ikke i mot det.
1. Grunnregel for trafikk Veitrafikklovens §3 HAV
2. Signal og tegn i Trafikkregelenes §14
3. Bli sett og forstått(se-regel #4).
Derfor mener jeg at vi SKAL gi tegn til høyre og venstre før rundkjøring og til høyre ved utkjøring.
Kjør pent :) Dette usignerte innlegget ble skrevet av Pål Jensen (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Vegvesenets anbefaling, se illustrasjonene nederst på siden, tilsvarer reglene i EU, som feks i Tyskland der jeg bor. Mvh BjørnN (diskusjon) 21. nov. 2015 kl. 12:41 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rundkjøring. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. sep. 2018 kl. 10:37 (CEST)[svar]