Diskusjon:Romansk arkitektur

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Romank arkitektur, slik det brukes i kunsthistorien, er en periode som en valigvis regner fra ca 1050-1250

Se: f. eks Hovedverket for Steinkirkene Kirker i Norge Middelalder i stein bind 2. s. 11.

En av de nyeste Norske oversikter over Norsk Kunsthistorie er Danbolt, Gunnar Norsk Kunst Historie Det Norske Samlaget 1997 ISBN 82-521-4983-9 som konskvent bruker perioder. Som elev av bl.a. Gunnar Danbolt er jeg blitt fortrolig med å bruke denne betegnelsen.

Når det gjelder uttrykket stil er det et begrep som en begynte å bruke på 1800-tallet som en mer og mer slutter å bruke. En kan si at en periode har en signatur som kan kalles stiltrekk, men dette varierer fra bygning til bygning og byggehytte til byggehytte. Periodebetegnelsen inneholder alle de historiske og kulturelle faktorene som er med på å forme et monument og en mye med presis enn et stilbegrep, så derfor syns jeg ikke at det bør brukes på WP. --Nina 9. nov 2005 kl.21:03 (UTC)

Jeg har stor sans for Pevsner som arkitekturhistoriker, men ikke for hans utstrakte bruk av stil som er litt gammelmodig og preget av tidligere tiders måte å behandle arkitekturhistorien. Dette er en av grunnene til at han ikke lenger brukes som pensum på kunsthistorie Pensum middelalder--Nina 12. nov 2005 kl.14:55 (UTC)

Kan så være. Men stilbegrepet er ikke så lett å avskaffe, og det kan bli nokså meningsløst om man ukritisk erstatter det med «periode», slik som i dette eksemplet: «Katedralen i Lund ble et viktig forbilde for utbredelse av perioden». Setningen gir ingen klar mening – en periode kan bare utbre seg i tid, ikke materielt.

Det blir litt for esoterisk å bannlyse stilbegrepet fra Wikipdias vokabular. Det bør være et kunnskapsverk for folk flest, ikke et forum for å fremme faginterne synspunkter. Wikipedia-artikler på andre språk bruker stilbegrepet flittig:

Engelsk (Romanesque architecure): Romanesque seems to have been the first pan-European style since Roman Imperial Architecture and examples are found in every part of the continent.

Tysk (Romanik): Der Begriff Romanik (romanischer Stil, früher auch byzantinischer Stil, Rundbogenstil, vorgotischer Stil, lombardischer Stil) beschreibt eine kunstgeschichtliche Epoche von etwa 1000 bis 1200, vielerorts werden jedoch romanische Stilprinzipien bis zur Mitte des 13. Jahrhunderts beibehalten. (Videre i artikkelen omtales «stilfaser»).

Spansk (Arte románico): Estilo predominante en Europa en los siglos XI, XII y parte del XIII.

Dansk (Romansk stil): Romansk stil er betegnelsen for en stil, der var udbredt i Europa fra omkring 1000 til ca. 1150. I Danmark varede den ca. fra 1050 til 1240.

Svensk (Romansk arkitektur): Med romansk arkitektur (även kallad romanik) avses arkitektur i det medeltida Europa uppförd under 1000- och 1100-talen. Den romanska arkitekturen var den första stilen i Europas konsthistoria sedan det romerska riket som fanns representerad över hela kontinenten.

Fransk (Architecture gothique): En glimrende arikkel som vi burde oversette. Stilbegrepet brukes også der: De nombreuses églises allemandes ont adopté le style gothique ...

Konklusjon: Periode er et ord med mange betydninger. Det er meget anvendelig i arkitekturhistorie, men vi klarer oss vanskelig uten stilbegrepet som merkelapp på et av de viktigste kriteriene for å definere en periode i arkitekturhistorien.

Roede 12 november 2005 kl.21:11 (UTC)

Om det er mulig å være enig om at en periode har noen stiltrekk som er karakteristiske men at den ikke er en stil så er vi langt på vei. Etter å ha sett middelalderarkitektur i en rekke av de aktuelle landene bl.a. omtrent det som finnes i England er jeg av den oppfatning at det finnes noen karakteristiske stiltrekk som er felles for en periode. Jeg syns dette nå kommer godt frem i artikkelen, men det er ikke mulig å kalle det én stil til det er variasjonene for store.
Når det gjelder wikipediaartikkler så er jeg helt enig med at de franske er best når det gjelder middelalderarkitektur. Lenke til gotikkartikkelen deres har hele tiden ligget på prosjektsiden for de norske middelalderkirkene i stein. Men innen gotikken er det så mange variasjoner i stil at det også der er helt umulig å kalle gotikken én stil. Det er en periode som utvikler seg hele tiden og forskjellige stiltrekk som kan tidfestes finnes i hvert enkelt monument. Dette er en måte å datere bygningene på da enkelte stiltrekk ikke opptrer før et bestemt år. En kan da ut fra disse stiltrekkene f.eks si at koret må være bygget i et tidsrom og andre deler av kirken i andre tidsrom. Det finnes omtrent ikke en bygning som er i en enhetlig stil alle er resultat av lange byggeprosesser og en historisk utvikling.
Det jeg håper på er at en skjønner at det er ganske meningsløst å skrive at noe er i romansk eller gotisk stil. Det er mye bedre å skrive f. eks at bygningen er romansk eller gotisk. --Nina 12. nov 2005 kl.22:52 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Romansk arkitektur. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. jul. 2017 kl. 20:24 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Romansk arkitektur. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 19:33 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Romansk arkitektur. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. apr. 2019 kl. 03:20 (CEST)[svar]