Diskusjon:Råner

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Råner = Raggare ?[rediger kilde]

Artiklene på sv: og en: omhandler et fenomen som er ganske forskjellig fra det som omtales i den norske artikkelen, som er mer likt en:Cruising (driving).. -- SLB (diskusjon) 21. okt 2006 kl. 10:53 (UTC)

Jeg har en følelse av at cruising best kan oversettes til loding mens raggare best kan oversettes til råner. Men det er mulig at jeg har et dialektmessig bias. - Soulkeeper 8. jan 2009 kl. 14:43 (CET)
Oppdaget akkurat artikkelen en:Hoon. Mulig interwiki-kandidat? Noe 1:1-forhold blir det uansett aldri med emner som dette. - Soulkeeper (diskusjon) 2. jan 2013 kl. 12:11 (CET)

Råning i bygd og by[rediger kilde]

I Norges (små) storbyer, Oslo, Bergen og Trondheim, har i hvert fall jeg observert svært mange rånere i de bydelene der det er enkelt å holde bil, altså i de ytre bydelene. At det er få "rånere" i sentrum av f.eks Oslo og Bergen skyldes trafikktettheten, ikke at det er manko på potensielle "rånere" i disse byene. Jeg etterlyser derfor referanse for påstanden om at det finnes flere såkalte "rånere" i bygder og bygdebyer enn i de norske storbyene.--HO-B 20. apr 2008 kl. 00:56 (CEST)

Det står ingen påstand der om at det er flere rånere i bygder enn i byer. Det som står, er at aktiviteten er større på bygda. Dette er temmelig åpenbart (hvis da ikke byrånerne har en større tendens til å kjøre rundt i WV Polo og Rover 75, har utviklet god urban kamuflasje, eller har helt andre vaner som f.eks. aldri å samles rundt gatekjøkkenene). Jeg fjerner derfor {{tr}}-taggen inntil videre, selv om jeg er fullstendig klar over at det foregår loding på plasser så store som Voss, Lier og jeg har til og med sett det i Kristiansand. ;) F.eks. i Tromsø som er mindre enn Kristiansand, finnes det lite identifiserbar lodeaktivitet. Jeg tror dette kommer av at Tromsø er en frustrerende by å kjøre i, og at det rett og slett er for trangt (lite ledig asfalt, for mye trafikk, røde lys og fotgjengere) i sentrum. De eventuelle loderne trekker ut mot Kvaløya og omkringliggende steder hvor det er mer tilgjengelig asfalt. Selv om det kan bo lodere i byen, så loder de altså lite i byen. - Soulkeeper 8. jan 2009 kl. 14:43 (CET)
Ja, jeg mener det er (minst) tre grunner til at råning eller loding ikke er utbredt i større bysentre:
  1. Bymessige attributter som trange gater, trafikklys, parkeringsrestriksjoner, opphøyde gangfelt - og særlig gågater - virker frastøtende på rånere.
  2. I byene er en mindre avhengig av biler.
  3. I byenes finnes gjerne flere kultur- og aktivitetstilbud.

Men jeg er den første til å innrømme at her trengs mer forskning, likeså når det gjelder rånernes politiske oppfatning. Pål Jensen (diskusjon) 14. jul 2012 kl. 09:37 (CEST)

Kildeløs?[rediger kilde]

Jeg har en fornemmelse av at denne artikkelen fortjener {{kildeløs}}. Det er mye her som ligner på mine private observasjoner, men det er nettopp det det er: private observasjoner og reflesjoner. Hva tror dere andre? Mvh --M Haugen 10. apr 2011 kl. 13:19 (CEST)

Enig at det mangler særlig noe i nærheten av vitenskapelig dokumenterte fakta, f.eks. om forholdet raggare-rånere, og rånernes politiske oppfatninger. Har funnet noen ref., men også de fleste av dem ser ut til å være basert på private observasjoner.Pål Jensen 10. des 2011 kl. 17:37 (CET)
Fjernet en [trenger referanse] under Bø. Referanse finnes jo like etterpå. Pål Jensen (diskusjon) 14. jul 2012 kl. 09:24 (CEST)