Diskusjon:Progressiv rock

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Progressiv rock er en del av underprosjektet Rock, som jobber med å forbedre Rock-relaterte artikler. Hvis du ønsker å ta del i prosjektet kan du legge til navnet ditt på prosjektsiden.
Start Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på Rstart-nivå på kvalitetsskalaen.
Topp Denne artikkelen er av topp prioritet innen sitt emne.


Prog rock[rediger kilde]

Jeg synes biten om den svenske progrocken er svært lite wikipedisk. Det er helt uvesentlig informasjon som ikke gir et generelt bilde av hva progrock er. Norske Wikipedia skal fortelle om verdensbildet og norske forhold. Hva progrocken har betydd for akkurat Sverige sin del (av det som kommer frem her), hører hjemme på svenske Wikipedia. Hvis ikke, må vi skrive tilsvarende om progrock fra alle verdens land.

Uenig. Den svenske proggen er da rimelig kjent i Norge også. Navn som Mikael Wiehe og Björn Afzelius som begge spilte i Hoola Bandoola Band bør være godt nok kjent for et norsk publikum. Det er heller ikke få som kjenner til navn som Totta Näslund, Ulf Dageby og Sven Wollter, som alle var en del av progg-bevegelsen. Spørsmålet er hva man skal gjøre dersom man skal lage artikler om f.eks. Nationalteatern eller Hoola Bandoola Band, noe jeg godt kunne tenke meg å gjøre, og vise til musikkstil. Det er progg, som er en forkortelse for "progressiv rock". Da er det merkelig om den siden som tar for seg denne musikkstilen ikke nevner med ett ord hva disse bandene har med begrepet å gjøre. Det er selvsagt mulig å spalte det i to artikler, en kunne hete "Progg", men da burde det uansett være en lenke fra "Progressiv rock". Men, samtidig, jeg ser ikke helt nødvendigheten av dette. Erkebiskop
Jeg synes isåfall at du bør legge hele teksten inn under sjangerkategorien Progg som du opprettet. At over 1/3 av en generell artikkel skal omhandle et spesielt emne med særdeles fordypning, ser ikke for meg riktig ut. Bra skrevet er det uansett.
Det er greit å nevne i en setning at benevnelsen progressiv rock i Sverige omfattet politisk rock, men noe mer utdypende enn det bør legges i en egen artikkel. Slik det er nå, med andre ord. :) -Kissa 15. des 2005 kl.09:25 (UTC)

Bare en liten tanke: Hva synes dere om å nevne Mike Oldfield blant de viktige navnene innenfor progrocken? Musikksjangre er mye en smakssak, så det er jo helt greit om folk mener Oldfield ikke hører til prog-sjangeren. Poplåtene hans gjør det jo ikke, men jeg vil si at de lange instrumentalkomposisjonene hans naturlig hører til i den båsen. Han er kanskje ikke like selvsagt som King Crimson og ELP, men han var aktiv og populær på 70-tallet, og deler av musikken hans har da vært "alternativ" nok. Hva mener dere? --Blue Elf 24. mar 2006 kl.20:09 (UTC)

Jeg er blant dem som elsker Mike Oldfields musikk. Hergest Ridge, Ommadown og Five Miles Out er jo plater med musikk av stor progresjon. Men på en annen måte så passer det ikke sammen med det folk assosierer med ordet progrock. Geneses, Gentle Giant og King Crimson er mer i den banen. --neitakk 15. mai 2006 kl.23:40 (UTC)
Jeg er uenig. Mike Oldfield bør inkluderes. Han listes blandt annet i "The Progressive Rock Files" av Jerry Lucky (2000).--Okasa 17. nov 2006 kl. 22:33 (CET)




Dugnad, noen med?[rediger kilde]

Heisann... Jeg har mye på hjertet i forhold til denne artikkelen. Først og fremst, den er liten. Ikke noe stort problem, vi skal vel klare å skrive mer? For det andre, den bærer tydelig preg av å være ett produkt av fans av sjangeren:

"Musikkbildet ville ikke vært slik det er i dag, hadde vi ikke hatt den nyskapende tenkingen på slutten av 1960-tallet"

ja, kanskje det? men hvorfor? Dette blir bare en tom påstand.

"På 1970-tallet var det på moten å tenke nytt, og alle ville gjøre sin egen greie. Dette resulterte i en rekke forgreninger ut av rocken som utgangspunkt, og den nytenkende musikkgenerasjonen fikk en felles betegnelse, progressiv rock. Dette dannet grunnlag for mange typer musikk vi kjenner i dag"

Samme problemet her. At det var på moten å tenke nytt kan kanskje stemme, men det er faktisk å undervurdere andre sjangre, her oppfatter jeg nemlig at progrocken skiller seg ut fordi den er mer nyskapende enn musikk laget til andre tidspunkt. Det stemmer ikke. En annen ting, musikkgenerasjonen fikk ikke navnet progressiv rock, musikken fikk det.

Og en annen svært viktig ting: KILDER KILDER KILDER....

Jeg foreslår at artikkelen skrives om. Forslag til disposisjon:

1. Introduksjon med definsjon og kort historikk: En sjanger innen rocken som oppstod (først og fremst i Storbrittania) på slutten av 60- tallet osv.

2. Sjangerens karakteristikker, sammenliknet med andre sjangre -likheter og ulikheter: Låner former og harmonikk fra andre sjangre, klassisk musikk osv... Instrumentering... Tekster.. osv. osv..

3. Historikk/Historie i Norge...

Jeg skal prøve å lage ett forslag.

Noen som har kilder å foreslå? Har skapet fullt av musikkhistoriebøker, men sjangeren alle musikkforskere ser ut til å konsentrere seg om andre ting. Lite god forskning gjort om prog. --Okasa 11. des 2006 kl. 23:48 (CET)

Progressiv musikk[rediger kilde]

Noen burde opprette en generell artikkel om progressiv musikk, og innlemme en oppsummert utgave av denne artikkelen, evt. med lenke til den. Toreau 8. mar 2007 kl. 13:40 (CET)

Stadig bedre[rediger kilde]

Ut fra det jeg kan om sjangeren (jeg er ingen ekspert), så begynner denne artikkelen å se ganske bra ut. Men jeg savner enkelte ting. Tidslinja kan gjerne få enda mer kjøtt på beina, og jeg tror det bør inn et avsnitt der (også) om de tidlige tilløpene til progrock, ca. 1965-1970. Det kan nok sies mer om neo-prog også. Mitt inntrykk er at begrepet neo-prog kanskje ble til i skjæringspunktet mellom at progrocken på 80-tallet ble sett ned på av de fleste, og enkelte "prog-purister" som mente at kun de klassiske bandene fra 70-tallet var verdt å høre på. Beskrivelsen av Norge som et land med svake kulturelle tradisjoner bør utdypes, referansebelegges, eller kanskje fjernes? (Selv om jeg ser poenget - norsk populærmusikk på 70-tallet var ikke allverden.) Kanskje kan man også nevne i ei enkelt setning kristen-prog, som kanskje særlig Neal Morse har drevet med de senere årene. Jeg tror også svensk progg kan nevnes inne i artikkelen. Selv om svenskene tydeligvis regner det som en helt egen sjanger, grep klassisk progrock og progg med venstreorienterte tekster inn i hverandre i noen grad.

Lista over kjente band (og soloartister) kan aldri bli helt objektiv. Men jeg stiller et spørsmålstegn ved hvor kjent Jono El Grande & The Luxury Band er. For meg er Mike Oldfield et selvsagt navn på den lista. Et band som antakelig kan nevnes blant flere andre internasjonale navn inne i teksten er rumenske Transsylvania Phoenix (engelsk artikkel).

Det kan også være en ide å lage ei lita liste over de mest kjente og viktige progrock-albumene, som Genesis' The Lamb Lies Down on Broadway, Yes' Tales from Topographic Oceans (eller Close to the Edge?), Pink Floyds The Wall og noen til. Blue Elf (diskusjon) 3. okt 2012 kl. 02:30 (CEST)

Jeg fjernet lista over "kjente band". Når sjangeren snart er et halvt århundre gammel, og har gitt opphav til et utall undersjangre, og eneste kriterium i lista er at bandet er "kjent", er det en underdrivelse å si at den aldri kan bli helt objektiv - den ligger lysår unna alt som heter objektivitet, og vil alltid gjøre det med mindre noen reelle kriterier blir satt og en ny liste som følger disse skrives. - Soulkeeper (diskusjon) 27. mai 2013 kl. 14:58 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Progressiv rock. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. okt. 2017 kl. 04:55 (CEST)[svar]

Opprinnelsen[rediger kilde]

Hvordan kan en sjanger med kulturopprinnelse i slutten av 1960-årene falle sammen med den økonomiske høykonjunkturen på midten av 60-tallet? – Pål Jensen (diskusjon) 4. mar. 2018 kl. 09:35 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Progressiv rock. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. apr. 2019 kl. 15:18 (CEST)[svar]

Har oppdatert Storhetstid: 1969–1975[rediger kilde]

Har oppdatert dette avsnittet. Det er mange band-navn, mange album-navn og mange årstall. Baktanken min er å gi et innblikk (for de som har liten kunnskap om musikkstilen) i hvor mange forskjellige band som alle er innenfor progrock. Samtidig vil jeg forklare hvor raskt albumutgivelsene kom i begynnelsen av 70-årene, enkelt band ga ut flere album på et år og de fleste band ga ut et album i året. Bingar1234 (diskusjon) 14. jul. 2021 kl. 20:38 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Progressiv rock. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. sep. 2021 kl. 15:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Progressiv rock. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. mar. 2023 kl. 04:01 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Progressiv rock. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. nov. 2023 kl. 13:06 (CET)[svar]