Diskusjon:Panteisme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alt er hentet (kildene er) fra engelsk wikipedia.

Jeg har lagt inn en nøyaktighetsmal på denne. Det kan være at problemet bare er ufullstendig/upresis oversettelse fra engelsk w., men uansett er det setninger og begreper her som fremstår som nærmest ubegripelige. Artikkelen trenger en faglig gjennomgang fra noen med innsikt i emnet, foruten en generell språkvask. vh DangerMouse 11. apr 2008 kl. 09:00 (CEST)
Jeg kan ta et kikk på det språkmessige. Er ganske tydelig en engelsk oversettelse (panteist/panteisme varierer mellom norsk staving, engelsk staving og en blanding), og sitatet ser bortimot babelfisket ut. Skal prøve å ikke røre det faglige med mindre jeg ser det er helt feil oversatt. :) Tales 11. apr 2008 kl. 21:13 (CEST)
Da har jeg tatt noe, men i og med at jeg hadde 6 Word-sider igjen allerede, og artikkelen nettopp ble kraftig utvidet, tror jeg at jeg trekker meg fra oppgaven inntil videre. Jeg jobber som oversetter og har derfor allerede fobi mot maskinoversettelser, som mye av teksten virker å være. Tales 12. apr 2008 kl. 10:48 (CEST)
All ære til deg Tales for at du gidder ta fatt i dette berget av ubegripelighet. Slik jeg ser det er eneste måten å få denne artikkelen til å forsvare sin eksistens å oversette på nytt, og skikkelig, fra den engelske artikkelen. Men det er kanskje like hensiktsmessig å kutte omtrent halvparten av teksten, og vente på at noen med faglig innsikt kan fylle på med det som er nødvendig. Setninger som dette inspirerer ikke til redigeringsarbeid – for hvor skal man begynne..: Guden plotiniano, som trenger gjennom til alle realitetene er funnet istedenfor alt som eksisterer av realiteter. Noe han beskriver filosofisk med klarhet, i setningen, «vil snart som prinsipp av det all, er han ikke det all». Resten av (den uredigerte) teksten er jo av samme kaliber. Ikke for å disse vedkommende bidragsyter som sikkert i god tro har ment at en maskinoversettelse er bedre enn ingen oversettelse, men dette kan vi ikke ha stående. Tenk om noen skulle slumpe til å lese dette her – ikke veldig god reklame for wikipedia vel. DangerMouse 15. apr 2008 kl. 13:53 (CEST)

Jeg har nå tatt ut siste halvdel av teksten, som var maskinoversettelse fra den engelske artikkelen. Teksten som er kappet besto stort sett av setninger som denne: I moderne Israel ble beskrevet Cosmotheism av Mordekhay Nesiyahu, en av den forreste ideologists av den Israelske Arbeidet Bevegelsen og en foreleser i dets høgskole Beit Berl. Han filtet den Guden var noe som har ikke fantes før mann, og var en verdslig entitet som å gjenoppbygging av det Jødiske Tempelen i Jerusalem hadde en medvirkende rolle i «å oppfinning». Dette blir jo bare tull, og om noen mener denne delen bør tilbake i artikkelen må man samtidig ta jobben med å oversette skikkelig. DangerMouse

Enig med endringen. Håper noen med peiling eller tålmodighet til å oversette utvider den etter hvert, det er jo et ganske stort emne. Jeg har sett på noen tilknyttede artikler som klassisk panteisme og naturalistisk panteisme. Den første er kanskje litt uklar (samme tekst som var her tidligere), men naturalistisk panteisme er atter en maskinoversettelse. Kan ta en kikk på den senere og prøve å få til en leselig stubb, om ikke annet. Tales 16. apr 2008 kl. 17:51 (CEST)

platon og panteisme[rediger kilde]

det ser ut til at det er litt mangler her. Platon regner man hovedsaklig ikke som panteist. han antok det eksisterte materie før universet oppstod eller ble "ordnet", en materie som alltid hadde eksistert. likevel mener Platon at demiurgen, - altså "Platons Gud", - ordnet materien slik at den ble til det universet vi nå har. Men demiurgen hadde en "transcendent modell" å jobbe ut ifra. (Vardy 1999: 17-18)skulle man finne panteistiske tanker måtte det være Platons tanker om en fysisk materiell uendelighet. men Platon mente at demiurgen som formet materie som ble til universet vårt også forholdt seg til en transcendent ideverden som var selve formgrunnlaget for den orden man finner innad i universet. dermed blir det jo litt feil å hevde at Platon var panteist. vel og merke hadde materie alltid eksistert før universet, men man snakker her om en demiurg, en Gud (gud), og i tillegg en transcendent ideverden.(Platon 2005: 226-227) dermed er det snakk om dualisme her. ideene er evige og uforanderlige, og har alltid eksisert. materie har altså også alltid eksistert, men den er foranderlig. man snakker altså om en transcendent virkelighet som er utenfor materien. dermed er Platon dualist. panteismen er ikke dualistisk, men hevder det kun finnes en type eksistens, - naturen, - som er det samme som Gud. panteismen er "nondualistisk" og monistisk.

Platon (2005): Samlede verker bind VII. Oslo : Vidarforlaget A/S.

Vardy, Peter (1999): The Puzzle of God. London : Fount Paperbacks/HarperCollinsPublishers

Dette usignerte innlegget ble skrevet av Mr.holtan (diskusjon · bidrag) 9. jul 2011 kl. 17:36 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Panteisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 23:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Panteisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. aug. 2018 kl. 02:45 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Panteisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2019 kl. 10:25 (CEST)[svar]