Diskusjon:Ole Olsen (skøyteløper)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Ole Olsen (skøyteløper) er del av underprosjektet skøytesport, som søker å øke antall artikler relatert til skøytesport og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen, foreslå endringer eller besøke prosjektsiden hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som bør gjøres. Har du spørsmål kan disse stilles på diskusjonssiden til prosjektet.


Mer informasjon om artikkelen

  1.  Denne artikkelen mangler vurdering av nivå.
  2.  Denne artikkelen mangler vurdering av prioritet.
  3.  Sidevisningsstatistikk for denne artikkelen:

Fødselsår[rediger kilde]

Jeg ser vi har fødselsåret 1897 i vår artikkel. Iflg. en artikkel i Glomdalen http://www.glomdalen.no/Den_glemte_sk_ytehelten_fra_Odalen-5-19-40027.html og artikkelen om Olsen på Lokalhistoriewiki https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Ole_Olsen_%28sk%C3%B8ytel%C3%B8per%29 med lenke til ministerialboken over fødte/døpte i 1894 http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=4058&idx_id=4058&uid=ny&idx_side=-79 var Olsen født 29. januar 1894. På gravminnet på Nordre gravlund står det 29. januar 1896 (har tatt bilder av det i dag). Iflg. Glomdalen var han født på Skarnes i Sør-Odal og han døde av tuberkulose. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 9. apr. 2015 kl. 18:00 (CEST)[svar]

Først og fremst, takk for mulige kildelenker Anne-Sophie Ofrim. Min sterkeste mistanke til bruk av artikkelens f.år er bakgrunnen for denne artikkelen som er å finne i flere utgaver som først sto i en eller flere avis(er) og er gjengitt i både:
Begge bøker omtaler hans 24-årsdag med dato og år og med enkel tilbakeregning så blir hans f.dato og f.år lik 29. januar 1897. Så jeg tror at diise har vært hovedkilden til andre nettsteder med f.året 1897 som:
  • SpeedSkatingStats.com med dens søsterside på nederlandsk SchaatsStatistieken.nl og kanskje også artikkelens første oppførte kilde/eksterne lenke som jeg ikke lenger finner i en nettversjon siden det nettstedet ikke lenger eksisterer. (www.skateresults.com)
Mens andre kilder for 29. jan. 1894 er: på Norges Skøyteforbunds oversikt over Norges 194 EM-deltakere gjennom tidene (alfabetisk) og deres EM-debutalder og Norges 241 deltakere (alfabetisk) i Allround-VM og deres debutalder. Samt på Speedskatingbase.eu Jeg heller vel til at oppføringen i ministerialboken er den rette under forutsetningen at det er den riktige Ole Olsen også kalt «Vesle-Ola» da det spesifike navnet jo ikke akkurat er unikt og ble brukt av mange. Kunne vært kjekt med folketellingslenke også med 1900 og 1910 som aktuelle f.tellingsår.
Det eneste jeg ikke er helt hundre % fortrolig med er f.året på minnestøtten på nordre gravlund som sier 1896. Mvh Migrant (diskusjon) 10. apr. 2015 kl. 22:31 (CEST)[svar]
Han var født Ole Guneriussen - sønn av Gunerius - og i folketellingen for 1900 er 1894 oppført som fødselsår lenke. Jeg har ikke sjekket noe mer. Når det gjelder at det står et annet fødselsår på minnestenen enn det man finner i kilder er ikke uvanlig, en av dem gjelder f.eks. eidsvollsmannen Gullik Madsen Røed og i andre tilfeller er navnet skrevet annerledes. Jeg holder en knapp på at Ole Olsen er født i 1894. Vi kan jo legge inn en note i artikkelen med forklaring. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 12. apr. 2015 kl. 17:03 (CEST)[svar]
@Migrant og Anne-Sophie Ofrim: Jeg så på artikkelen på lokalhistoriewiki og kontaktet Nyborg som hadde lagt inn endringen i fødselsår. Han bekreftet at 1894 var rett og ga følgende forklaring på e-post:
Opplysningen om at det var en feil kom fra en lokalhistoriker i Odalen, som har skrevet om Ole Olsen og kjenner slekta godt. At det er riktig person er det ikke tvil om, det er godt dokumentert ellers hvem foreldrene var, og de har så spesielle navn at det ikke kan være sammenblanding. Det dreier seg heller ikke om at de fikk flere sønner som fikk navnet Ole - en kunne jo ha dødd mellom 1894 og 1897 - for lokalhistorikeren som tok kontakt har gått gjennom boka. Datoen 29. januar går igjen, og det er ikke registrert noen Ola født den dagen i 1897 i kirkeboka.
I folketellinga finner vi hele familien på Mobekk i Sør-Odal, og fødselsåret er oppgitt å være 1894 (http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01037056002667). Dette styrker at det stemmer at det ikke er født noen annen Ola imellom.
Det er ikke lett å finne ham i 1910. I sistnevnte dukker mora og en del søsken opp (inkludert en født i 1897). De var da fattigunderstøtta, og Ole må være ute i jobb på det tidspunktet (http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01036403006243). Et sted står han kanskje, men verken med 1894 eller 1897 som fødselsår. Det er mange grunner til at han kan være utelatt i den tellinga; en åpenbar mulighet er at i og med familiens fattigdom kan ha levd omflakkende uten noe fast bosted hvor han ble telt.
Mvh Noorse 23. apr. 2015 kl. 08:49 (CEST)[svar]
Takk for utfyllende opplysninger Noorse. Til informasjon så står det litt om hvor han flyttet og med hvem i den Glåmdalen-artikkelen som Anne-Sophie lenket helt først i sitt første innlegg i denne tråden. Selv er jeg ikke så veldig god på disse forskjellige Oslo-kildene, ettersom jeg ikke har helt kontroll på den lokale geografien der.
Det som slår meg litt er dette kallenavnet, «Vesle-Ola». Min teori om opphavet til det navnet er selvfølgelig bare spekulasjoner fra min subjektive side, noe som jeg tror også har å gjøre med den noe lettere uklarheten om hans f.dato, så og gjøre han 2/3 år yngre ser kanskje bedre ut med tanke på høyde og fysisk tilvekst. Det var jo hans skøytevenner/idrettsvenner som var med og bekoste denne bautaen på N. gravlund med relieff av ansiktet og inngravering av tekst med bl.a. f.data. Fra tilsynelatende fattige kår på landet med foreldre som skiller seg og søskenflokken deles og han blir med far sin til Oslo/Kristiania på den tiden. Han fikk etterhvert jobb i butikk hos skøytekongen Oscar Mathisen og lærte skøyteteknikk av han på isen på Frogner. Og et generelt trekk hos langdistanseløpere er at de gjerne er litt lengre og/eller tynnere enn snittet av alle skøyteløpere.
Flere av skøytevennene var jo med å feiret hans 24-årsdag i slutten av januar 1921 i forbindelse med et skøytestevne som egentlig da var hans 27-årsdag, og bautaen ble satt opp på høsten 1924. Han ble begravet i januar 1924 og hadde bursdag i slutten av januar, noen kan jo ha regnet feil i forbindelse med bestilling av tekst på bautaen før den ble satt opp, ettersom det jo her hadde gått noe tid siden han ble begravet. Og at det her ikke var den nærmeste familie som trolig hadde hatt bedre kontroll på «Vesle-Ola»s fødselsdata enn de skøytevennene/innsamlingskomiteen som sto for bautaen. Mvh Migrant (diskusjon) 23. apr. 2015 kl. 20:56 (CEST)[svar]