Diskusjon:Nordhordland

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Modalen, Osterøy og Vaksdal i Nordhordland?[rediger kilde]

Det har vært omfattende diskusjon omkring dette emnet, og det er ikke sikkert mitt innlegg vil bilegge denne striden... men jeg gjør et forsøk! Se forøvrig de respektive fogderier som er nevnt i avsnittet Historie. Ved delingen av Nordhordland og Voss fogderi i 1857, inngikk herredene Voss og Vossestrand i det nye Voss fogderi, og i 1868 ble Evanger overført fra Nordhordland til Voss fogderi. De øvrige herreder, inkl. Bruvik, Haus, Hosanger og Modalen, ble altså tillagt Nordhordland fogderi. I 1946 ble landets kommuner gitt nummer i serier som hadde sitt opphav i de tidligere fogderiene. Her er 1235 Voss, 1236 Vossestrand og 1237 Evanger i samme serie som kommunene i Hardanger. Videre er 1250 Haus, 1251 Bruvik, 1252 Modalen og 1253 Hosanger i samme serie som øvrige kommuner i (ytre) Nordhordland. Dagens Osterøy og Vaksdal er i all hovedsak dannet av disse tidligere kommunene. På et historisk grunnlag, synes det følgelig å være liten tvil om at Modalen, Osterøy og Vaksdal ligger i Nordhordland. --Eivindgh 13. jan. 2014 kl. 14:53 (CET)

Jeg har egentlig litt sans for begge syn i denne debatten. Historisk sett kan man plassere Vaksdal i Nordhordland, men kommunen har utviklet seg til å være knyttet til Voss. Går det ikke an at begge deler er nevnt i artikkelen? Da får lesere som stusser på hvorfor Vaksdal har havnet i denne lille grafikken under Nordhordland, en forklaring. Det er vel ikke Wikipedias oppgave å radere ut enten det historiske perspektivet fra gammelt av, eller slik vi har hatt det de siste 30 årene eller hvor lenge det blir, der man har medlemmer av regionråd, dekningsområde for lokale medier o.l. I dag er det bare nevnt i stikkordsform, og det blir litt knapt. Floyd (diskusjon) 20. mai 2015 kl. 22:01 (CEST)[svar]

Vaksdal[rediger kilde]

Ser at en ip sier at Vaksdal ikke er en kommune i Nordhordland, og det er jeg helt enig i. Se f.eks sidene til Regionrådet Nordhordland, avisa Nordhordland og Nordhordland Reiselivslag. Mvh lindåsingen 3s 8. nov 2009 kl. 17:07 (CET)

To av de tre kildene dine ser ut til å utelukke også Osterøy – som forøvrig er medlem av to regionråd ...
Ser vi på Administrative inndelinger av kommunene i Norge, finner vi at Vaksdal hører til Bergensregionen og Hardanger og Voss prosti, men også Nordhordland tingrett – og tidligere Nordhordlands fogderi.
Hva representerer egentlig denne inndelingen i distrikter? Se gjerne Diskusjon:Distrikter i Norge#{{objektivitet}}, for generell kritikk.
Er det noen som har noen autorativ kilde? — the Sidhekin (d) 8. nov 2009 kl. 17:30 (CET)
Leksika som Store Norske leksikon og Norge Geografisk leksikon angir Vaksdal som en del av Nordhordland. Man bør huske på at Nordhordland i utgangspunktet omfattet alt land nord for Fanafjorden. Da man på midten av 1800-tallet opprettet Midthordland som egen enhet innenfor Nordhordlands fogderi, ble grensen forskjøvet nord til Bergen sentrum, som var eget fylke til 1972. Vaksdal hørte fortsatt til Nordhordlands sorenskriveri, da som Bruvik kommune, som hørte til Osterøy prosti sammen med en rekke andre kommuner i Nordhordland. Eksingedalen hørte den gang til Modalen kommune, også i Nordhordland. Frem til da var alt land nord for Bergen sentrum Nordhordland. Etter byutvidelsen og innlemmelsen i Hordaland fylke i 1972 ble hele nye Bergen kommune, inklusive de tidligere kommunene Arna og Åsane, regnet til Midthordland. Nordhordland tingrett omfattet frem til 2006 alle kommunene nord for dette, inklusive Vaksdal, mens Midthordland tingrett omfattet kommunene sønnenfor. Vaksdal har derfor hele tiden vært en del av Nordhordland, selv om Vaksdal kom inn under Hardanger og Voss prosti etter innlemmelse av deler av Evanger kommune (øvre eksingedalen og vestre bergsdalen) i 1964 (øvrige Evanger inngår nå i Voss kommune). Vaksdal ligger også rent geografisk i Nordhordland, og hører sammen med denne regionen både språklig, kulturelt og historisk. Vossaveldi, som var betegnelsen på bygdene østenfor, inngår i dag i Voss kommune, men området som i dag er Vaksdal kommune var aldri en del av dette. Mvh Lexicus 8. nov 2009 kl. 20:17 (CET)

Jeg har satt inn igjen malen som ble fjernet. Det er all mulig grunn til å oppgi at denne artikkelen ikke er en uomstridt artikkel når det kommer til innholdet. Jeg har oppgitt tre kilder over som sier at Vaksdal ikke er en del av Nordhordland. I tillegg bor jeg i Nordhordland, og vet godt hva som omtales som Nordhordland her. Der er aldri Vaksdal med! Osterøy er av og til med og Gulen er som oftest med. Når man deler inn slike grenser er lokalaviser ofte gode pekepinner. Som Nordhordland som jeg viste til over. Jeg har ALDRI hørt Vaksdal blitt omtalt som en del av Nordhordland annet enn i denne artikkelen, så vidt jeg husker. Nynorsk Wikipedia har heller ikke denne Vaksdal med. Regionrådet for Nordhordland har med Gulen, men ikke Vaksdal... [1] 3s 31. jan 2011 kl. 00:49 (CET) 3s 31. jan 2011 kl. 00:49 (CET)

Vaksdal kom inn i denne artikkelen med denne redigeringen i 2007. Før dette hadde ikke Vaksdal vært nevnt med ett ord. Det hadde derimot Øygarden, som det kan være minst like mye hold i å plassere i Nordhordland mtp de historiske båndene... 3s 31. jan 2011 kl. 01:00 (CET)
Ein annan lokalavis er Strilen som seier følgande: «Strilen dekkjer kommunane Lindås, Meland, Radøy, Austrheim, Fedje, Masfjorden, Gulen og Modalen» her og om seg sjølv at «Strilen er ei politisk og økonomisk uavhengig avis for kommunane i Nordhordland og Gulen, og vart skipa i 1961.» her. Ikkje eit ord om Vaksdal. Heller ikkje Osterøy, men Gulen er med, om enn som eit påheng... Lokalaviser er gode kjelder til lokalstoff, og ingen av avisene i Nordhordland har med Vaksdal. Nordhordland har med Lindås, Meland, Radøy, Austrheim, Fedje, Masfjorden og Gulen. [2] Vaksdal er derimot med i nedslagsfeltet for Avisa Hordaland som er ei avis for Voss og området rundt. Den skriv: "Hordaland" er lokalavis for kommunane Voss, Granvin, Ulvik, Vaksdal og Modalen [3]. Malen om at dette er omstridt/mulig feilaktig stoff er helt på sin plass! 3s 31. jan 2011 kl. 01:13 (CET)
Påstanden om at Vaksdal ikke hører til Nordhordland er og blir udokumentert. Det som trekkes frem av bruker 3s er dekningsområdet til lokalavisene i Knarvik. Disse dekker ikke indre deler av Nordhordland, (som dekkes av avisen Hordaland på Voss og Bygdanytt i Arna). Lokalavisers dekningsområde er ikke nødvendigvis dekkende for hele regioner, avisen Sunnhordland dekker ikke alle kommunene der nede heller. Lokalavisen Vestnytt, dekker bare de fire vestligste kommunene i Midthordland, osv. Historisk, geografisk, administrativt, dialketalt og kulturelt omfatter Nordhordland fjord- og fjellstrøkene nord for Bergen, og disse inkluderer Vaksdal. Kun mindre deler i øst tilhørte gamle Vossaveldi (Øvre Eksingedalen og Bergsdalen), resten hørte til Nordhordland (Bruvik kommune, og før det Haus kommune). Jeg mener at dersom artikkelen skal merkes som unøyaktig, bør dette dokumenteres. Jeg vil oppfordre alle til å sette seg grundig inn i saken. Hvis det finnes kilder som hevder at Vaksdal ikke ligger i Nordhordland, bør disse fremskaffes. En rask titt på kartet, på historiske, geografiske og leksikalske kilder, vil med nødvendighet lede til konklusjonen at dagens Vaksdal kommune er en del av regionen Nordhordland, og har vært det i over tusen år. MvhLexicus 31. jan 2011 kl. 20:07 (CET)
Eg har vist til regionrådet og Nordhordaland reiselivslag i tillegg til begge lokalavisane her. At ikkje nokon av desse kjeldene, som alle bør vere ganske så klar over kva som er Nordhordland, har med Vaksdal, er ein tydeleg indikasjon på at eg har rett. SNL er ikkje eintydige på kva som er Nordhordland. Dei opplyser først om prostiet, (som ikkje har med Vaksdal) som om tingrettsområdet (som har med Vaksdal og Øygarden) for så , utan å definere noko vidare ta med Vaksdal, men ikkje Øygarden i det vidare. Prosti og tingrettsområde kan ikkje vere normerande, då dette er dynamiske storleikar. Ditt utsegn om at min påstand er udokumentert er det ikkje hald i i det heile. Det som derimot manglar, er ei god kjelde som eksplisitt seier at Vaksdal er i Nordhordland. 3s 31. jan 2011 kl. 20:41 (CET)
Sett opp de aktuelle kildene og prøv å veie de opp mot hverandre. Husk også på at enkelte kilder er lagd for spesielle formål og kan ha føringer. Jeg vil nok tendere til å mene at regionrådets vurderinger bør veie tungt. — Jeblad 31. jan 2011 kl. 20:47 (CET)
Enda et eksempel: TV Nordhordland, igjen uten Vaksdal. [4] (Også uten f.eks Osterøy). 3s 31. jan 2011 kl. 20:52 (CET)
I regionsrådet for Bergensregionen har Vaksdal vært med fram til rådet ble nedlagt. [5] 3s 31. jan 2011 kl. 21:05 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nordhordland. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 22:01 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nordhordland. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jul. 2017 kl. 16:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nordhordland. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. jul. 2017 kl. 20:39 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nordhordland. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. nov. 2018 kl. 10:22 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nordhordland. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. feb. 2019 kl. 06:43 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nordhordland. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. mar. 2023 kl. 19:30 (CET)[svar]