Diskusjon:Nord-Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svalbard og Jan-Mayen?[rediger kilde]

Er Svalbard og Jan-Mayen en del av Nord-Norge? Kilder? --ZorroIII 9 november 2005 kl.15:19 (UTC)

Nei. --Finn Bjørklid 18. des 2005 kl.14:29 (UTC)
Det bør vel absolutt ikke stå her at Longyearbyen er en del av Nord-Norge.... Såvidt jeg vet er det langt mellom Nord-Norge og Svalbard :-) Roger 28. jul 2006 kl.21:53 (UTC)
Ja. Svalbard er en del av kongedømmet og hører både geografisk og språklig til Nord-Norge. Norge har bare fem landsdeler, og så lenge Svalbard og Jan Mayen ikke er egne landsdeler må de tilkjennes den nordligste. jakro64 6. nov 2006 kl. 13:01 (CET)
Nei - Jeg setter spørsmålstegn ved om Svaldbard tilhører Nord-Norge språklig. Med det tolker jeg at du mener dialekt. På svaldbard eksiterer det svært mange ulike dialekter i og med at de fleste -alle - innbyggerne på øygruppa er innflytter fra fastlands Norge som jobber der i deler av livet. Det er ingen innbyggere som lever livsyklus fult ut blir født og dør på Svaldbard. Dermed finnes ingen lokal Svalbard dialekt og dermed tilhører Svalbard dialekten like mye til Trondheim, som Oslo, Kristiansund eller Alta.
Innvandringen til Svalbard er i veldig stor grad kommet fra Nord-Norge og dette må vel antas å prege dialektene der. «Porten til Ishavet» er Tromsø. Svalbard hadde og har fortsatt stor betydning for Nord-Norge. Jeg vil ikke bli forbauset om mange i Nord-Norge oppfatter Svalbard som en del av landsdelen. Men Svalbard har egen sysselmann, norsk lov gjelder ikke uten videre på Svalbard, Svalbard er regulert av Svalbardloven av 1925. Til Svalbard hører Bjørnøya, Vest-Spitsbergen, Nordostlandet, Barents øy, Edge øy, Kong Karls land, Hopen, Prins Karls Forland og alle andre øyer, holmer og skjær mellom 10 grader og 35 graderlengede øst for Greenwich og mellom 74 grader og 81 grader nordlig bredde. Norsk privatrett og strafferett og den norske lovgivning om rettspleien gjelder for Svalbard, når ikke annet er fastsatt. Andre lovbestemmelser gjelder ikke for Svalbard, uten når det særskilt er fastsatt. (§§ 1-2 i svalbardloven). Jan Mayen har egen lov av 1930. Bouvet-øya, Peter I's øy og Dronning Maud Land m.m. har egen lov (bilandsloven av 1930). Dette bør kanskje kommenteres i artikkelen. (og kildebelegges) Stallo (diskusjon) 13. jan 2013 kl. 10:23 (CET)

Ta med litt skit om Nord-Norge[rediger kilde]

Skal vi ha med litt skit om Nord-Norge?

Vil påstå det er litt usaklig.--SnowyM 20. nov 2006 kl. 23:55 (CET)

Burde ikke Kvensk være listet i faktaboksen til høyre? Det er offisielt språk i Porsanger. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 89.162.65.46 (diskusjon · bidrag) 23. feb 2012 kl. 21:08‎ (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Nordlendinger, søringer, finnmarkinger, tromsværinger og hvem kaller hvem for hva? (og når gjør/gjorde de det)[rediger kilde]

Nordlendingsavsnittet av artikkelen er ikke helt godt. Det er dårlig kildebelagt. Jeg skjønnte ikke helt siste endring, her ble fjernet at dette er omdiskutert. At noe er omdiskutert er greit at kommer frem. (bør denne endringen tilbakestilles?, men da bør det kildebelegges etterpå!!). Betyningen av betegnelsene er også i endring. Her bør det undersøkes noen kilder. Sjekk ut bruken i sitatene her: [[1]]. Her er fire av dem:

- Den17Mai 1895:088 «Til lenger me kom nord , til smerre vart aalmugen . Nei ret nordlendingarne du ! det var vælvaksne , staute og store og kvike folk ! Harde i hugen var dei vist . Eg fek den tanken jamt og samt . Ein nordlending , som var tilfylgjes med meg til Hamarfest , og som hadde med seg si noko hjartesjuke , unge og toleg vene kone , sa ein dag til henne : " Nær eg saag ut som du , so vilde eg krabba inn i ei berghole og leggja meg til aa døy " . Taarurne haglad nedyver kinni hennar , dentid ho høyrde desse ordi ; ho svarad kje noko paa det . Nordlendingen var ein stor og baus kar , som hadde redda mange menneskjeliv paa sjøen»
- Den17Mai 1895:076 «Ja , det var det eg vilde seia : denne vestlandske ovundskapen bør me ungdomar kasta overbord skal der bli noko gagn i " Det norske ungdomslag " . -Det ligg i namnet kva dette hev aa gjera . Det skal arbeida den norske ungdom saman til eit lag , det vil seia : alle skal me vera søner og døtrar av Norig . Gjer ein noko godt for landet , so skal me andre læra av han og stydja han , anten han er vestlending elder austlending , trønder elder nordlending . Og dette laget skal vera norskt : me maa fraa fyrste dag av byggja laget vaart paa norskt grunn ; gjer me ikkje det , vil det heile ramla yverende fyrr me veit av det»
- DT 1998:7 «SKILNADEN : Ein finnmarking kjenner seg aldri vel om han vert kalla nordlending , seier professor Einar Niemi .»
- DT 1998:7 «I Sør-Noreg skil ein ikkje mellom nordlending og finnmarking , men det gjer ein i Nord-Noreg . Ein finnmarking kjenner seg aldri vel om han vert omtalt som nordlending . På 80-talet vart pop-gruppa " Unit Five " frå Hammerfest vidgjeten med ein melodi somheitte " Æ e nordlending æ " , men då vart hammerfestingane skaka over at dei kunne kalla seg for nordlendingar , fortel professor Einar Niemi .»

Hva nordlending betyr avhenger av om det er en søring eller en nordlending som bruker ordet. Betydningen kommer også an på når vi er i tid, en gang var nordlending et skjellsord i sørnorge, det bør komme frem, dette er en viktig grunn til at ordet nordlending er i endring at nordlendingene jobber med å gjenerobre ordets positive innhold! Det at nordlending brukes om både finnmarkinger, tromsværinger og personer fra Nordland er et rot, men det er et leksikalsk faktum likevel. Tromsværing har vel aldri fått fotfeste, det bør opplyses og kildebelegges. Finnmarking skjønner vel de fleste at er fra Finnmark, men de er ikke fra Nordland så hvordan ble de nordlendinger, finn ut hvordan ordet brukes. Søring er helt glemt i artikkelen, eksempler på bruk av ordet her: [[2]]. Det er ikke naturlig å lage en artikkel om sørnorge og flette inn der og bruken av ordet er typisk nordnorsk, hører hjemme her. Alternativt en egen artikkel om nordlending og bruken av ordet (sammen med tilhørende ord som finnmarking, tromsværing og søring osv). Stallo (diskusjon) 13. jan 2013 kl. 10:02 (CET)

Finnmarking, tromsværing (mener det er tromsfjæring, men ordboka sier tromsværing) og nordlending. Nordlending bruker vi ofte for å dra alle under en kam. Ellers tror jeg finnmarkinger kaller seg finnmarkinger når dem snakker kun om dem, og jeg kaller oss nordlendinger når jeg snakker kun om nordlendinger (samtidig som jeg bruker det når jeg mener alle nord for N-Trøndelag.) Tror det kan være vanskelig å referansebelegge eller hevde at noe som helst er rett her. Det er mange individuelle syn ute å går. Noen finnmarkinger vil ha seg frabedt å bli kalt nordlending, og jeg vil ha meg frabedt å bli kalt tromsfjæring eller finnmarking. Andre synes nordlending er dekkende uansett, mens andre mener det passer kun om folk fra Nordland. Og en søring. Det er jo det vi i Nord-Norge kaller absolutt alle sør for Trondheim. Søring er stort sett negativt ladet. J*vla søring er veldig ille, mens j*vla nordlending er nesten et kompliment. J*vla finnmarking derimot er en innbydelse til bråk. Har aldri i mitt liv hørt noen som har sagt j*vla tromsfjæring. Jeg tror folk i Nord-Norge har en sterk identitet og det kan være lett å trå feil (til tider til og med for nordlendinger). Det er også værre hvis en søring kaller oss noe feil enn hvis en nordlending gjør det. At tromsfjæringer er konfortable med nordlending tror jeg har med at nordlending egentlig har noe å gjøre med den tiden da nordre-Nordland og Troms het Hålogaland (uten at jeg er bombesikker). TorbjørnS (ʦ) 13. jan 2013 kl. 10:45 (CET)
Kan ikke annet enn å si meg enig og dette mylderet av måter å bruke ordene på bør komme frem. Her er det mye som ikke er særlig entydig og det er i seg selv viktig leksikalsk informasjon. Og ja søring er veldig vanlig brukt i Nord-Norge og det er det kanskje på tide å leksikalsk opplyse søringan om? Søringan har hørt om nordlending, men har de hørt om søring? er de klare over at nordlendingene har sin egen samlebegegnelse på dem? Og er de klare over at på samme måte som enkelte søringer bruker ordet nordlending nedstettende så hender det at enkelte nordlendinger bruker søring nedsettende? Her går an leksikalsk å belegge at bruk og betydning er forskjellig fra landsdel til landsdel og noen ganger innenfor en landsdel, betegnelsene har også forandret seg over tid, det hele er vel litt mye, men noe av dette mylderet er leksikalsk interessant. Stallo (diskusjon) 13. jan 2013 kl. 16:35 (CET)
Bare å gå i gang med å oppdatere avsnittet å forklare hvordan betydningen av ordet har endret seg, men fortsatt er tvetydig. [[Einar Niemi|Niemi]s bøker om dette bør brukes som ref. H@r@ld (diskusjon) 13. jan 2013 kl. 19:26 (CET)
Vel det var en interessant hanske å få i fanget, og en ganske stor en faktisk. Tok en titt på produksjonen til Einar Niemi og den var ikke liten, 253 forskningsresultater i Cristin og 105 treff i Bibsys. Niemi er nok den sentrale referansen, men det fins kanskje tips til hvor i forfatterskapet det er lurt å lete? Jeg har mer enn et par andre lese-/finne kilde prosjekter som inkluderer 600 sider Woxholt: Foreningsrett, alternativ medisin/behandling (diverse offentlige utredninger) og diverse andre ord jeg har blanda meg opp i og som også fortjener å gjøres noe med. Det som er spesiellt her er at østlending, sørlending og vestlending lenkes til landsdelsartikkelen uten at det står noe om betegnelsene i artiklene. trønder har egen artikkel og i tillegg diskuteres trønder i trøndelagartikkelen. Litt forskjellsbehandling her eller mer og mindre sterk tilknytning til innbyggerbetegnelsen?. Denne interessen tror jeg at jeg skal utsette litt selv om det er veldig spennende hvordan ord og betegnelser brukes og utvikler seg og se om noen andre har mer tid enn meg. Lesetips til Niemi er jo et sted å starte. Stallo (diskusjon) 13. jan 2013 kl. 21:45 (CET)

Typisk Nord-Norge?[rediger kilde]

Hva vil dere si er typisk Nord-Norge?

"Bodø, Nord-Norges største tettsted"[rediger kilde]

SSB har funnet det for godt at hvis det er litt vann mellom to bydeler, så er ikke dette å regne som én by men flere.

Derfor får vi den statistiske absurditeten at Bodø med 39 384 innbyggere nå har begynt å bli omtalt som "Nord-Norges største tettsted" og sågar "Nord-Norges største by" (dette klarte faktisk noen på NRK-nyhetene å lire av seg tidligere i år). I mens har vi som nest største by "Tromsø" med 33 319 innbyggere, "Tromsdalen" som femte største by med 16 271, og "Kvaløysletta" som niende største by med 8 197. For de som ikke forstår poenget er dette omtrent like absurd som å regne "Oslo", "Sagene" og "Grünerløkka" som tre ulike byer pga. en eller annen vilkårlig regel vedtatt ett eller annet sted i byråkratiet.

At Wikipedia reproduserer dette fantastisk misvisende tøvet er bare trist. Sannsynligvis er dette en av grunnene til at journalister sørpå begynner å omtale Bodø som "Nord-Norges største by". Det er trist for alle som vil at Wikipedia faktisk skal spre informasjon og ikke misinformasjon, og man blir dessuten litt flau på Bodøs vegne.

Prøvde å endre dette ved å liste Tromsø, Tromsdalen og Kvaløysletta sammen og øverst, men det ble ganske raskt omgjort.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.241.81.126 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Wikipedia gjengir det kildene sier eller skriver. Har du en bedre kilde enn SSB, så må du for all del gjøre det om, men da må det fremkomme.--Telaneo (Diskusjonsside) 29. nov. 2016 kl. 13:39 (CET)[svar]
Dette handler ikke om kvaliteten på kildene. Det som kritiseres er ikke kvaliteten på SSBs data, men kategoriseringene de har valgt å bruke når de presenterer sine data. Spørsmålet er om Wikipedia er nødt til å automatisk operere med samme kategoriseringer som kilden man finner data i, eller står en artikkel fritt til å bruke andre kategorier for å presentere de dataene? Jeg vil tro at svaret på det spørsmålet er: nei, en Wikipedia-artikkel er ikke nødt til å bruke akkurat samme kategorier som kilden.
Poenget med å bruke gode kilder er jo ikke å gjengi analysen i kilden slavisk, men å kunne demonstrere at dataene ikke er tatt ut av lufta. Når kilden presenterer sine data på en måte som er åpenbart misvisende, må det være lov for Wikipedia til å kunne presentere de dataene på en annen måte.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.215.13.63 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Se WP:Original forskning. Disse konklusjonene kan ikke tas fra løse luften. De må komme fra et sted. Grupperingen må komme fra et sted. I dette tilfellet kommer den fra SSB. Om det finnes en mer logisk gruppering fra en annen god kilde kan den for all del brukes, men igjen, det kan ikke tas fra løse luften.--Telaneo (Diskusjonsside) 29. nov. 2016 kl. 21:45 (CET)[svar]
Det er ikke akkurat nybrottsarbeid å kategorisere Tromsø, Tromsdalen og Kvaløya som tre deler av én by. Jeg vet ikke helt hva slags kilde man skulle måtte henvise til for å forsvare ovenfor SSB at de ovennevnte bydelene faktisk ikke er tre ulike byer. Det er litt som å bli bedt om å oppgi kilde til at en spade ikke er et juletre.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.215.13.63 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Noe som er åpenbart for en er ikke nødvendigvis åpenbart for noen andre. Wikipedia reflekterer ikke sannhet, men det som kan verifiseres. Hvor teit det kanskje er at vi har en kilde på at «en spade er et juletre» så er det det vi har (fra en rimelig god kilde) og derfor reflekteres det her.--Telaneo (Diskusjonsside) 29. nov. 2016 kl. 21:52 (CET)[svar]
Hvilke kategorier man bruker for å presentere data er et valg, og det er valg som har konsekvenser. Jeg har aldri hørt før om at man skal være slavebundet til å bruke samme kategorier for datapresentasjon som det man finner i kildene. Man kan stole på dataene men likevel nekte å operere med samme kategorier, av etiske hensyn. I dette tilfellet er det etiske hensynet at Wikipedia ikke skal bedrive misvisende informasjon.
Det opprinnelige endringsforslaget respekterte for øvrig til en viss grad også SSBs kategoriinndeling ved at det stod noe slikt som *Tromsø by: Tromsø (befolkningstall), Tromsdalen (befolkningstall), og Kvaløysletta (befolkningstall). Ser nå at SSB i sin visdom også har etablert at Hamna er en egen by siden det er noen trær mellom Hamna og resten av bebyggelsen på Tromsøya, så det burde vel også med.
Angående dette med at det ikke er "åpenbart" at Tromsø er én by: jeg skulle likt å vite hvem det er som, etter å ha sett et bilde av Tromsø ovenfra på et kart, kunne argumentert for at disse fire "byene" ikke er én urban agglomerasjon uten å bli rød i kinnene.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.215.13.63 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Ja det er et valg, men ikke et valg Wikipedia tar. For oss blir det original forskning. Det er et valg tatt av kilden brukt, og vi gjengir.--Telaneo (Diskusjonsside) 29. nov. 2016 kl. 22:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 21:45 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jul. 2017 kl. 16:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. jul. 2017 kl. 20:26 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 12:30 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. nov. 2018 kl. 18:45 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. aug. 2019 kl. 10:15 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jan. 2021 kl. 02:48 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. feb. 2021 kl. 03:29 (CET)[svar]

Ikke valgdistrikt[rediger kilde]

Nord-Norge er ikke et valgdistrikt, så egentlig ikke korrekt å sammenregne på denne måten (konsensus etter diskusjon på Torget/Tinget).


Parti Stemmetall %
Arbeiderpartiet 89 182 34,4
Høyre 55 966 21,6
Fremskrittspartiet 48 373 18,7
Senterpartiet 16 276 6,3
Sosialistisk Venstreparti 14 547 5,6
Venstre 9 984 3,9
Kristelig Folkeparti 9 662 3,7
Miljøpartiet De Grønne 5 687 2,2
Rødt 4 123 1,6
Andre partier 5 415 2,1
Blanke stemmer 1 452 -
Valgdeltagelse 260 667 74,2
Antall med stemmerett 351 386 -

Hilsen Erik d.y. 11. sep. 2023 kl. 16:57 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nord-Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. okt. 2023 kl. 02:01 (CET)[svar]