Diskusjon:Narnia

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Navn på serien og navn på universet[rediger kilde]

Jeg er ikke særlig bereist i verdenen C.S. Lewis skapte eller bøkene han skrev, men jeg antar at man kunne presisert litt nærmere i denne artikkelen hva som referer til hva.

For det første, artikkelens navn er «Narnia», som, så vidt jeg vet, i utgangspunktet er navnet på selve verdenen forfatteren skapte, snarere enn bøkene i seg selv. Dette erkjenner for så vidt artikkelforfatteren ved å skrive «Narnia-serien» i åpningen. Men burde man ikke derfor flytte artikkelen, ettersom den faktisk omhandler bokserien og ikke Lewis' fantasiverden?

Den andre tingen jeg lurer på, er om «Narnia-serien» ville vært riktig navn å flytte den til, ettersom ettbindslanseringen av hele serien fra 2005 heter Legenden om Narnia etter originaltittelen The Chronicles of Narnia (som er veldig korrekt). Er denne mer riktig å bruke enn «Narnia-serien»?

Jeg er utrolig forhastet akkurat nå, så jeg har ikke fått gjort noe research, men det hadde vært kjekt om en med litt innsikt i Narnia-bøkene kunne ordne dette (flytte artikkelen og endre navn i selve teksten, om nødvendig). JonasRH 11. jan 2006 kl.13:40 (UTC)

Synes det virker fornuftig å flytte serien til Legenden om Narnia, men helst med redirect fra Narnia. Wolfram 11. jan 2006 kl.13:48 (UTC)
Jo, jeg ser at den engelske Wiki har delt emnet i to: en artikkel om den magiske verdenen, og en om bokserien. Men jeg er bekvem med at det er én artikkel. Dersom den vokser slik at den blir mer enn - la oss si 2 skjermbilder - så tror jeg den vil bli mer lettlest ved å deles. Foreløpig kan den få stå.
Når det gjelder navnevalg, så har Gyldendal brukt både Narnia, Krøniken om Narnia og nå sist Legenden om Narnia om serien, det siste selvsagt preget av filmen. Alle andre oppslag enn det valgte, rene, vil måtte begrunnes. Dette kan ikke forveksles med noe. M. Haugen 11. jan 2006 kl.13:57 (UTC)
Jeg er enig i at det ikke er veldig hensiktsmessig å flytte den nå, men ettersom «Narnia» tross alt betegner selve fantastiverdenen Lewis skapte, synes jeg det er litt synd at artikkelen kun omhandler bøkene. Men så lenge Gyldendal har brukt «Narnia» direkte om serien er det greit for min del. Likevel synes jeg muligens det mest korrekte er å ta utgangspunkt i Gyldendals nyeste utgivelse, hvis navn er er Legenden om Narnia. Jeg foreslår egentlig flytting til «Legenden om Narnia», oppretting av artikkelen «Narnia» som sier at «Narnia er navnet på en fantastiverden av forfatteren C. S. Lewis brukt i hans bokserie Legenden om Narnia». Men nu er heller ikke dette flisespikkeriet noe som betyr spesielt mye for meg. :) JonasRH 11. jan 2006 kl.16:14 (UTC)
Vet dette kommer lenge etter diskusjonen, men skriver allikevel; De fleste som søker på Narnia, vil forvvente å finne nåværende artikkel. På samme måte vil mange interne lenker også linke hit. Derfor tror jeg det er lurt om artikkelen blir stående under «Narnia», event. at dette blir en omdirigeringsside til «Legenden om Narnia». Øverst kan man legge inn «For verdenen Narnia, se Narnia (verden)» eller lignende. Mewasul 23. des 2007 kl. 13:49 (CET)

Mal og kategorier[rediger kilde]

Jeg har laget et utkast til en mal vi kan bruke på Narnia-artikklene (det begynner å bli ganske mange av de nå) etter den engelske malen, med noen endringer (sammenlign gjerne);

Narnia-bøkene av C.S. Lewis
Bøkene: Drømmen om NarniaLøven, heksa og klesskapetHesten og hans guttPrins CaspianReisen til det ytterste havSølvstolenDen siste striden
Film- og tv-serier: Legenden om Narnia (tv-serie)Legenden om Narnia (film): Løven, heksa og klesskapetPrins CaspianReisen til det ytterste hav
Karakterer:

Digory Polly Andrew Jadis (Heksa Hvit) • Peter Susan Edmund Lucy Eustace Jill Digory Caspian Aslan Alle karakterene

Steder i Narnia-bøkene:

Narnia Archenland Cair Paravel Calormen Charn De ensomme øyer Telmar Aslans Land Narnias geografi

Kommer til å ta denne i bruk etterhvert, dersom det ikke kommer noen respons her (eller på min brukerside).

Det bør også være mulig å lage flere subkategorier under Narnia (det begynner å bli mange artikler på en kategori, og dermed vanskeligere å finne frem). Vi kan lage kategorier som f.eks. personene/karakterene i Narnia, geografien der, egne for bøkene og filmene (i alle fall etterhvert, kanskje ikke ennå?), ect. Mewasul 23. des 2007 kl. 13:47 (CET)

Fint initiativ. Jeg tillot meg å fjerne noen tomme linjer i malen. Mvh --MHaugen 23. des 2007 kl. 15:18 (CET)
Har nå opprettet {{Narnia}}. Mewasul 23. des 2007 kl. 16:25 (CET)
... men, forresten, vet ikke om det blir helt riktig å sette tv-serien og filmene på samme linje. De tre filmene som hittil står i malen, er Disney-filmer og en del av samme serie, mens tv-serien (og flere med, se den engelske wikipediaen, som bør tas med etterhvert, event. kan jeg skrive inn alle nå (uten å være sikker på hva de skal hete på norsk) og få en linje med bare røde lenker) er uavhengig av dette. Slik det står nå, ser det ut som om «Legenden om Narnia (film): Løven, heksa og klesskapet» er én film, mens «Prins Caspian» og «Reisen til det ytterste hav» er to (helt uavhengige) andre filmer. (Forøvrig usikker på hvor Drømmen om Narnia skal stå, men det kan tas på malens egen diskusjonsside.) Mewasul 23. des 2007 kl. 16:33 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Narnia. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 08:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Narnia. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. apr. 2019 kl. 09:30 (CEST)[svar]