Diskusjon:Nøkkel (andre betydninger)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Begrepene kodenøkkel og krypteringsnøkkel bør behandles i samme artikkel. Hva er egentlig forskjellen? BjørnN 25. jun 2005 kl.13:27 (UTC)

Krypteringsnøkkel omfatter både kodenøkkel og chiffernøkkel. Det er antagelig praktisk å behandle begge typer sammen, ettersom mekanismen for kodenøkler og enkle krypteringsnøkler er omtrent den samme. Forskjellen mellom kode og chiffer er at i en kode byttes hele ord eller setninger ut med andre ord, setninger eller tegn, mens i et chiffer byttes hvert enkelt tegn ut. Jeg gjør en endring på siden. Cnyborg 25. jun 2005 kl.14:22 (UTC)
(Kode-)nøkkel brukes ofte som begrep helt generelt for det hjelpemiddel man trenger for å forstå en melding eller et budskap som er kodet i et språk man ikke kjenner. F.eks. ble Rosettasteinen en nøkkel til å forstå hieroglyfene.
Kodenøkkel har også blitt brukt til å forstå en moderne syntetisk kode som f.eks en varekode eller et produktnummer. Nøkkelen kan f.eks si at første posisjon er farge, andre posisjon størrelse o.s.v. En annen kodenøkkel er nøkkelen til å forstå E-numrene.
Begrepet chiffernøkkel, chiffer key har jeg aldri hørt tidligere. Man bruker en (kode-)nøkkel uansett om det er en blokk eller et tegn som kodes/dekodes. I tillegg brukes algoritmer ved koding/dekoding. Krypteringsnøkkel står for meg som en sær spesialisering av (kode-)nøkkel.
Ellers brukes nøkkel mer i overført betydning: når det å forstå en tekst eller melding forutsetter en spesiell kunnskap kan en kalle den kunnskapen for nøkkelen.
Andre: nøkkel er tegnforklaringen (legend) på tegninger og diagrammer der symboler og/eller farger er brukt i stor utstrekning. Det kan f.eks finnes en felles diagramnøkkel til å forstå alle illustrasjoner i en fagbok. Bestemmelsesnøkkel for artsbestemmelser i biologien. Og mental nøkkel til å gjøre suksess i næringslivet. Fordelingsnøkkel til å fordele en pott av ett eller annet i en organisasjon av mennesker. Verktøy: skiftenøkkel, skrunøkkel, osv osv 195.159.182.234 28. jun 2005 kl.10:20 (UTC)
Skillet mellom kode- og chiffernøkkel følger av forskjellen mellom kode og chiffer, se f.eks. en:Cipher#Ciphers_versus_codes. Begge er former for kryptering, og kan praktisk behandles sammen der. Cnyborg 28. jun 2005 kl.10:23 (UTC)
Man ser det. Men det er likevel ingenting som heter chiffernøkkel eller siffernøkkel på norsk. Krypteringsnøkkel er en type kodenøkkel. I pekersiden bør begge være nevnt fordi kodenøkkel er noe mer enn det Cnyborg viser til om det engelske "code", (slik som det var i en tidligere versjon). 195.159.177.241 28. jun 2005 kl.13:49 (UTC)
Ifølge ordbøkene er det ikke noe som heter kodenøkkel heller. Jeg har drevet en del med kryptografi på hobbybasis (mer spennende enn kryssord), og har sett chiffernøkkel brukt i norske sammenhenger, uten at jeg er kar om å huske hvor. På engelsk er cypher key eller cipher key (avhengig av hvor konservativ man er i målet) ofte brukt. Jeg er enig i beskrivelsen din av kodenøkkel ovenfor; den stemmer også bra med den kryptologiske definisjonen av et skjema som setter en i stand til å løse en kode. Du kan jo selv legge inn en forklaring som gjør folk i stand til å finne frem til riktig artikkel (hvilket i seg selv er et nokså teoretisk tema ettersom de fleste artiklene mangler). Cnyborg 28. jun 2005 kl.14:00 (UTC)
Cnyborg, jeg glemte å minne om at cypher key / cipher key heller ikke brukes i engelsk språk av de fleste som skriver seriøst om kryptografi. F.eks William Stallings som skriver lærebøker mye brukt også i Norge nevner aldri begrepet cipher key i sin siste bok om kryptografi. Det er interessant å observere at du uansett har fasiten på spørsmål innen alle mulige tema, selv der ditt utgangspunkt er hobby, slik sett kan man spare seg unødvendige diskusjoner på wikipedia bare ved å be deg utlevere fasiten.195.159.188.226 9. nov 2005 kl.09:07 (UTC)
Hadde jeg trodd at jeg hadde fasiten på alt hadde jeg ikke giddet å jobbe på Wikipedia; da hadde jeg laget det ultimate leksikon og blitt rik. Artikkelen er vel også slik du foreslo at den skulle være; ingen har redigert på den siden du gjorde det i juni. Jeg har bare registert at cipher key er mye i bruk, blant annet i krypteringsprogrammer, patentsøknader og i seriøs litteratur om temaet; se lenker på dette søket på Google. Det er ikke noe jeg har funnet på selv, men noe jeg har lest i seriøse kilder. Stallings' navn dukker hyppig opp i forbindelse med bruk av begrepet; om han ikke bruker det selv i sin siste bok er det uansett i bruk blant folk som har lest hans verker. Men uansett har jeg ikke forsøkt å legge det inn igjen, og kommer heller ikke til å gjøre det. Cnyborg 9 november 2005 kl.10:51 (UTC)