Diskusjon:Mosjøen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Mosjøen er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Mosjøen har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 14, 2014.

Kjente personer født eller bosatt i Mosjøen[rediger kilde]

«Notabiliteter født eller bosatt i Mosjøen»... «Notablitet» var da et mektig flott ord for nordlendinger... Jeg er det selv, nordlending altså, men ordet høres voldsomt ut. Hva er galt med folk som er «kjent»? --Finn Bjørklid 30. okt 2005 kl.16:24 (UTC)

Jeg er enig i at det er litt i overkant. Hva med Kjente mosjøværinger (eller hva folk fra Mosjøen kalles), slik man bruker for de fleste andre kommuner? –Peter J. Acklam 30. okt 2005 kl.17:31 (UTC)
Begrepet er vel som du sier «Mosjøværing». Men en slik liste blir jo marginalt forskjellig fra den tilsvarende lista under Vefsn. --ZorroIII 30. okt 2005 kl.17:46 (UTC) (utflyttet vefsning)

Kokainbeslag[rediger kilde]

Er det passende å nevne tidenes største kokainbeslag?

2. november 2005 ble Norges til da største beslag av kokain gjort på havna til Elkem Aluminium i Mosjøen. Kokainen var lastet ombord måten «Crusader», som kom fra Surinam i Sør Amerika. Totalt ble 190 kg kokain beslaglagt av væpnet politi fra Helgeland Politikammer.

Selvfølgelig er det relevant. Det har satt Mosjøen i medienes søkelys. Personlig vil jeg påpeke at politiets opplysning om at beslaget overgår Nokas-ranet. Da referer de til beslagets potensielle salgsverdi. Det er da en høyst teoretisk verdi så lenge politiet ikke selv går ut og selger dopet. :-) --Finn Bjørklid 6. nov 2005 kl.13:21 (UTC)

Hvor i artikkelen passer det å ta opp beslaget? Jeg fant ikke åpenbar overskrift å legge det under. Kanskje utvide ovenstående forslag med noen setninger, skaffe tillatelse fra toll.no til bruk av bilder og legge inn som eget avsnitt? --ZorroIII 6. nov 2005 kl.14:29 (UTC)
Kanskje lage et avsnitt nederst som heter "I media". Avsnittet over ser rimelig bra ut. Min satiriske kommentar utelates selvsagt. Ideen med bidler fra tollvesenet høres veldig bra ut. En høflig henvendelse vil sikkert gi bra respons. Husk å gjøre klart vårt behov for billedlisens. --Finn Bjørklid 6. nov 2005 kl.15:10 (UTC)

Viktig med alt som er positivt[rediger kilde]

Trauste vefsninger har kanskje vanskelig for å "ta i" når vi skal profilere Mosjøen.

All omtale av Mosjøen som kan være med på å sette vår by "på kartet" er gull verdt.

Det har de forstått 9 mil lenger nord.

Selebriteter fra Mosjøen bør alle få være med i omtalen av hva Mosjøen har fostret eller innehar av innbyggere.

Husk å signere innleggene slik at vi ser hvem som sier hva. --Finn Bjørklid 6. nov 2005 kl.13:21 (UTC)

Årstall for sammenslåing med Vefsn[rediger kilde]

Det står at Mosjøen ble en del av Vefsn kommune i 1949. Det må være feil, det var da i 1962/64!? Samtidig som den store landsdekkende kommunesammenslåingen. Like før det blir en ny?

Jeg har oppdatert avsnittet med info hentet fra Vefsn Kommunes websider. Er det riktig nå? --ZorroIII 6. nov 2005 kl.13:39 (UTC)

Hvem er mosjøværing?[rediger kilde]

Prøver å få lagt inn "kjente personer" under notabiliteter som det skrives om over, men noen overhøyer seg til å fjerne dette og redigere annet til mer tungt språk.

Vennligst bruk forhåndsvisning og sjekk at resultatet ser bra ut før du lagrer. Lag deg også en brukerkonto og sett deg inn hvordan man redigerer artikler. Dessuten, hverken Anette Sagen eller Sandra Lyng Haugen er fra Mosjøen! --ZorroIII 5. nov 2005 kl.18:00 (UTC)

Vel, da blir det veldig lokalt. Selv i media referes det jo til Mosjøen, Fustvatnet er vel så nært (8 km) at vi må kunne godta å profilere de gjennom Mosjøen.

Men, du skal få sensurere siden som du vil for meg "Zorro". Jeg er kun inne her fordi jeg skriver en doktoroppgave i geografi der temaet er byer (areal, tetthet, struktur, service og kommunikasjon osv). Tenkte da at jeg i samme stund kunne tilføre mosjøsiden litt "blest". Under websiden mosjøen.com og listen over "kjente helgelendinger" står de iallefall - uansett oppført som mosjøværinger.

Ta det ikke så tungt, lokalpatriotismen kan ofte bli litt sneversynt, det ligger vel i sakens natur. Jeg ser at f.eks. Gamst Pedersen er blitt "omgjort" til Tromsøværing på siden til Tromsø by, enda hele Norge vet at han kommer fra Vadsø. Roy Jacobsen oppgis å være fra Dønna, mens en av hans viktigeste romaner omhandler oppvekst i Groruddalen og han er faktisk også født i Oslo. Selv er jeg født i Årdal, men med unntak av fem-seks måneder har jeg aldri vært der siden. Jeg synes vi skal være litt romslige her, Det er rimelig å sette Anette Sagen og Sandra som mosjøværinger når hele landet oppfatter dem som det og de selv ikke fronter et annet syn. Kriteriet for hvem som faller innenfor og de som faller utenfor bør ikke være for snevert. --Finn Bjørklid 6. nov 2005 kl.13:15 (UTC)
Men et poeng som jeg prøvde å ta opp tidligere er om man skal vedlikeholde TO lister, en under Mosjøen og en under Vefsn? Med et romslig syn vil de listene bli helt identiske. Eller skal man føre opp Anette Sagen og Guro Strøm Solli under Drevja? --ZorroIII 6. nov 2005 kl.13:39 (UTC)

Alle i Mosjøen vil jo automatisk være fra Vefsn, Mosjøen er jo allikevel mer kjent enn Vefsn.

De innvolverte parter bor innenfor 1 mil fra Mosjøen by. Derfor er også Mosjøen et referansepunkt som er helt relevant i forhold til profilering og geografisk plassering (for allmennheten). Dette ville neppe vært et problem for andre enn vefsninger.

Husk signere innleggene dine, min anonyme venn. Klikk på andre knapp fra høyre.
Joda, Zorro krysser klinge og har et remelig poeng, men jeg vil likevel råde til litt romslighet og være generøs. Som ranværing vet jeg at Drevja ligger en kort busstur fra Mosjøen sentrum. Jeg har selv møtt opp på heimværsøvelse i Drevja. Det er ikke mer enn et vått landskap og en dårlig asfaltert veistrekning. Om de overstående står på den ene eller den andre eller på begge lister kan da umulig være viktig. Selv har jeg bodd på Selfors, Ytteren og i Mo sentrum, og hvis jeg var kjent ville det ikke være ulogisk om alle disse stedene listet meg. --Finn Bjørklid 6. nov 2005 kl.14:24 (UTC)
Hei!
Melder meg på i diskusjonen. Som vefsning og ikke mosjøværing mener jeg at jeg er meningsberettiget.
Verken Sandra Lyng Haugen, Anette Sagen eller Guro Strøm Solli er mosjøværinger pr def. For å være det må man vel strengt tatt ha bodd i byen en periode, noen ingen av de egentlig noen gang har gjort. Jeg vet dette fordi jeg gikk på samme skole som alle tre. Nå kan Guro gå for både å være drevjaværing eller - jente, noe som ikke gjelder de andre to som er fra henholdsvis Fustvatnet og Helfjell. De er alle sammen vefsninger, men mosjøjenter er de strengt tatt ikke. Nå er det nå engang sånn at Mosjøen er mer kjent enn kommunenavnet Vefsn og at vefsninger da fort har en tendens til å si mosjøen når de skal forklare hvor de er fra. Dette får så være, men innen Wikipedia bør vi hige etter det absolutt riktige, så derfor tar jeg nå tak i dette, og flytter dem til Vefsn, med en direkte link! Så får dere bare henge meg!Hlyngh 26. sep 2007 kl. 19:23 (CEST)
Nå har jeg nok en gang fjernet Sandra og Anette fra denne siden. Hvis de nå dukker opp igjen regner jeg med at det bør komme en begrunnelse. Hlyngh 1. des 2007 kl. 00:57 (CET), Og igjen i dagHlyngh 17. jul 2008 kl. 20:30 (CEST)
Anette har stadigvekk en tendens til å dukke opp her fortsatt. Hun fjernes herved nok en gang...Hlyngh 5. nov 2008 kl. 19:31 (CET)

Utdanning[rediger kilde]

Syns det sto mye svada\unødvendig under utdanning. vil egentlig argumentere for at alt fjernes.

Greit nok at man skal ha informasjon her, men å legge ut at folk kaller gymnaset for gymnas, og hvilke (små) debatter som foregikk før byggingen av en skole er totalt meningsløst å ha her....

Skjønner at den som har skrevet det er over gjennomsnittet interessert i skoler\utdanning. men for den som vil lese om byen Mosjøen, er det kunnskap av NULL betydning at vi fikk en ny barneskole for etpar år siden......

tror jeg fjerner dette hvis ingen argumenterer godt hvorfor det er viktig

Mosjøen på sørsamisk[rediger kilde]

Er "Mossere" det rette navnet på sørsamisk? Har sett "Mussere" flere steder (som sikkert uttales "Mossere"). -Tuomas 15. des 2008 kl. 20:26 (CET)

Mussere. --- Brødkurv 6. nov 2010 kl. 06:13 (CET)
Finnes det kilde på dette navnet? Det finnes ikke i SSR, og er heller ikkje vedtatt av kommunen som parallellnavn på byen. --Knut (diskusjon) 28. mar. 2017 kl. 10:16 (CEST)[svar]

Om avdelingen «Kjente personer født eller bosatt i Mosjøen»[rediger kilde]

Jeg foreslår at navnet forandres til «Kjente personer fra eller tilknyttet til Mosjøen» eller liknende. Kom gjerne med forslag. Da slipper man også å fjerne vefsningene som har sneket seg inn på listen over kjente mosjøfolk.

Jeg ønsker forresten å vite hvor kjent en person må være for å få komme med på listen. --- Brødkurv 6. nov 2010 kl. 22:21 (CET)

Man er i grunn kommet frem til at listen skal begrenses til folk som er mere eller mindre landsdekkende kjent. (Jf. oldid=9959344.) I tillegg mener jeg at regionale/lokale kjendiser bør kunne inkluderes hvis de har egen artikkel på Wikipedia. --- Brødkurv 3. feb 2012 kl. 16:53 (CET)

Frode Fjellheim[rediger kilde]

Foreslår at Frode Fjellheim får en plass på lista over byen/kommunens sønner og døtre – om han tilfredsstiller de geografiske kravene. –Kaitil 13. nov 2010 kl. 09:10 (CET)

Nominasjon til AA?[rediger kilde]

Bør ikke denne artikkelen kunne kvalifisere til statusen anbefalt? –Ranværing 17. april 2012 kl. 18:40 (CET)

Den ser klar ut for nominasjon, ja. Haakon K (diskusjon) 19. apr 2012 kl. 00:08 (CEST)
Gratulerer med AA! Jeg hadde tenkt å legge inn for-stemme, men det var akkurat litt for seint :) – Danmichaelo (δ) 26. apr 2012 kl. 11:16 (CEST)

Byen har det eldste bymessige næringslivet i landsdelen[rediger kilde]

Jeg lurer bare på om denne påstanden som står nesten øverst i næringsliv- og industri-seksjonen kan bevises, siden den høres litt påstått ut. Selv har jeg full tro på at det iallefall er Nordlands eldste bymessige næringsliv, siden Mosjøen er nest eldst i Nordland etter Bodø (som det står innledningsvis i artikkelen), og Bodø var mer eller mindre betydningsløs de første 50 årene med bystatus. Men er det virkelig eldre enn Tromsø? Og selv om det er Nordlands eldste bymessige næringsliv, må også det kildehenvises, siden det ikke er en åpenbar eller en lett opplysning å finne på Google. Hvis ikke vil jeg anbefale at det settes opp en {{trenger referanse}}, men jeg vil gjerne høre noen reaksjoner på dette først. --mvh Per Ottar Nilsen (diskusjon) 28. des. 2013 kl. 23:25 (CET)[svar]

Konservativ kunstforening[rediger kilde]

Jeg leser at kunstforeninga er konservativ. Det kan den godt være, men jeg finner ikke bekreftelse for påstanden i artikkelen som skal være kilde for karakteristikken. Foreningen ville ikke stille ut amatørkunst, leser jeg der. -- Knut (diskusjon) 28. mar. 2017 kl. 10:27 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jul. 2017 kl. 09:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. jul. 2017 kl. 13:57 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 04:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 07:58 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. nov. 2017 kl. 00:45 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jun. 2018 kl. 16:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2018 kl. 09:50 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. okt. 2018 kl. 17:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jul. 2019 kl. 22:02 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. feb. 2021 kl. 04:22 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. mai 2021 kl. 06:03 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. sep. 2021 kl. 21:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. mar. 2023 kl. 17:05 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mosjøen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jul. 2023 kl. 02:37 (CEST)[svar]