Diskusjon:Mixed martial arts

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forslag til nytt avsnitt[rediger kilde]

Følgende er forslag til nytt avsnitt:

"Kritikk i norsk media"

Begrunnelse:

  • Ensidige (og ofte negative) holdninger, fra norsk media, blir stadig diskutert på forskjellige nettsteder.

(Jeg regner med å ha et kort avsnitt, klart snart. Med REFERANSER ! <br.> Forøvrig, så ønsker jeg ikke å bli et talerør,for den ene type synspunkt (eller den andre type), i denne sak. Så her er det nok en fordel å ha tunga rett i munnen.)

Bygda 24. okt 2008 kl. 13:57 (CEST)

( Tidligere er nevnt :

  • Dagens MMA
  • «Grappling»-teknikker (bryting og kast)

Til denne kategorien, hører "sweeps" (uttrykket "å feie", i norsk karate,betyr det samme som "sweep" på engelsk. Det er en bevegelse med beina, som rettes mot legg/ankel til en motstander som ikke har god balanse. Dette er så forskjellig fra et vanlig spark,at man har et eget ord for det, på engelsk og i norske karatemiljø. I judo, så er det også mulighet til å feie (beina under motstander). ( Man kan vel argumentere for at "sweeps" brukes også i Muay-thai (thai-boksing) ).

Forøvrig, så hører ikke sweeps til bryting (i Norge er det vel bare gresk-romersk bryting som er organisert.) Og siden Det kan også opplyses om at det refereres til "sweeps", i den engelske artikkel (Mixed Martial Arts). Her refereres det til "sweeps" som en av grappling-teknikkene.

Derfor anbefaler jeg denne versjonen :

  • «Grappling»-teknikker (bryting, kast, og ved å feie beina under en motstander (eng. "sweeps")


oversettes til norsk, fra engelsk wp (artikkel om "mixed martial arts):

"Olympic recognition efforts It was thought that Olympic recognition would be forthcoming for the 2004 Summer Olympics, held in Athens, under the banner of pankration. However, the International Olympic Committee was unconvinced that Greece could handle the total number of sports proposed. To placate the IOC, the organizers removed all new medal sports and pankration was excluded"


Bygda 21. okt 2008 kl. 08:59 (CEST)

Avsnitt om MMA-historie[rediger kilde]

Følgende hører vel ikke til avsnitt om MMA-historie (kanskje et nytt avsnitt, f.eks. "dagens MMA",hadde passet her):

"I motsetning til mange tradisjonelle kampsporter,så defineres ikke MMA av hvordan forskjellige teknikker utføres. Sentralt i forklaring av MMA, ligger forståelsen av hvilke teknikker som ikke er tillatt.

MMA regnes som en internasjonal kampsport. Det finnes intet internasjonalt organ som regulerer denne sporten, derfor vil reglene variere noe, avhengig av hvem det er som arrangerer kampene."

Derfor flytter jeg ovennevte,tilbake til innledningen.

mvh Bygda


Avsnittet "Andre Navn" bør kanskje få et annet navn.[rediger kilde]

Avsnittet "Andre Navn" bør kanskje få et annet navn.

F.eks "Stilarter" (Ja,stilartene i MMA, er ikke "hogget inn i stein". M.a.o.,stilartene i MMA,er kanskje mere omtvistet enn i f.eks. judo eller karate.)

(I tillegg,er avsnittet viktigere mht å forklare MMA,enn avsnitt "turneringer" og "prominente nordmenn". Derfor flytter jeg avsnittet foran "turneringer" og "prominente nordmenn" (sånn noenlunde slik ting var,inntil nylig).

mvh Bygda

Valetudo[rediger kilde]

Disse setningene bør bearbeides meget forsiktig,når den tid kommer.

1. MMA dukket opp igjen på 1900-tallet i Brasil, i form av «Vale Tudo» (alt er tillatt, direkte oversatt).

2. Valetudo / «No Holds Barred» (Disse stilartene har også regler.)


Min kommentar: 1. "alt er tillat" bør ikke stå,uten forbehold (ett eller flere).

2. Det ligger i navnet,valetudo, mulighet til å tro at denne stilart,mangler regler.

Artikkel er under utarbeiding,mht. en eller flere regler,som hører under "Valetudo/"No holds barred". (Og som tydeliggjør forskjell fra de andre stilarter.

mvh Bygda

"BurSlåssing" trenger SOLIDE referanser .[rediger kilde]

Avisen V.G. har referert til en uttalelse, fra en person som har økonomiske interesser i en annen kampsport (V.G, 22.oktober, side 4, tittel "Sier nei til BurSlåssing" ).

Det er omstridt, om "burSlåssing" er et uttrykk, som er utbredt og/eller innarbeidet, i Norge.

"Cage-fighting" er påståelig innarbeidet i Norge, og muligens omtrent like kjent som "MMA".

(Før "burSlåssing " evt. finner veien til norsk wp,så bør nok SOLIDE referanse skaffes. )

I nevnte VG-artikkel så er det godt mulig at journalist har oversatt, fra eget hode det engelske uttrykket "cage fighting". (Sistnevnte uttrykk er ikke framsatt i artikkel; kun en norsk "fri-oversettelse". )

Min konklusjon: "BurSlåssing" bør inntil videre, ikke nevnes i artikkel. Men "cage-fighting" er godkjent.

Tae kwon do og karate, innen MMA[rediger kilde]

Tae kwon do (TKD) er en olympisk sport. Allikevel, så har den angivelig så ikke markert seg i MMA-sammenhen, over tid. Jeg mener at det er diskutabelt om TKD,har markert seg i MMA-sammenheng. (Hvis det er tilfelle, så kanskje det skyldes at TKD er en "striking"-sport, og at TKD har så mange typer mesterskap at utøvere ikke er motivert til å bruke enorme mengder med tid på "grappling-skills". (MMA har vel vært ganske lite annerkjent, om ikke perifer, i forhold til TKD.) Min konklusjon: Lista skal legges høyt, for at TKD, nevnes som en markant sport innen MMA. (Forøvrig,tar jeg av meg hatten for de foreløpig siste TKD-medaljer. Ingen nevnt, ingen glemt.) Mht. karate: Kanskje man kan si noe sånt som at karate har (tidligere?) markert seg i UFC. Innvendinger ?? Bygda 24. okt 2008 kl. 15:10 (CEST)

Hvis du har dokumentasjon for det du skriver så kan du skrive det, hvis det derimot er DINE meninger så skal det IKKE skrives. Wikipedia er et leksikon og vi skriver FAKTA ikke synsinger eller antagelser. Jeg foreslår at du kommer med referanser til hele kapittelet om «Kampsporter som har markert seg innen MMA» ellers så slettes det. KEN 24. okt 2008 kl. 20:19 (CEST)
Det er fint at du forteller meg hva jeg kan gjøre. Det du sier, kan vel summeres opp slik: Følg retningslinjene til wikipedia. Skaff referanser. ( Kort fortalt ! ) Forøvrig, du tar nok feil på et punkt (mht. "vi skriver FAKTA ikke synsinger eller antagelser") "synsinger eller antagelser" kan "wp-berettiges" under visse omstendigheter. (Stikkord er bl.a. relevans og notabilitet.) Og referanser derom hører med/kreves. ( Jeg regner ikke meg som en notabilitet,så det er en av grunnene til at jeg aldri publiserer/forsøker å publisere mine meninger på wp.) Jeg setter pris på at du (utøver ditt verv på wp) setter "ref-tag" på et avsnitt som du mener trenger det. Forøvrig, mange brukere av wp er takknemlige, for din innsikt om forskjellige emner,og bidrag derom. I køen av takknemlige,stiller også jeg meg. Takk mvh Bygda Dette usignerte innlegget ble skrevet av Bygda (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Ang "Kampsporter som har markert seg innen MMA", hva er kriteriene for at en kampsport har markert seg, og hvem bestemmer det? Er det fra artikkelforfatteren er det subjektivt, og det faller utenfor hva vil kan bruke på WP. Om derimot et forbund eller annen instans har skrevet at ifølge en statistisk undersøkelse eller utregning så viser det seg at den og den kampsorten markerer seg fordi...... da kan man bruke det. Da er det ikke lengre subjektivt eller original forskning. KEN 25. okt 2008 kl. 22:42 (CEST)


På denne siden har jeg brukt uttrykket "jeg mener". Det er ikke et presist/dekkende uttrykk, i alle sammenhenger. Ikke umulig, at jeg går gjennom teksten, og evt. presiserer nærmere. Jeg er forøvrig kjent med wp-retningslinjer. Lite (muligens ingen) av mine wp-bidrag strider mot retningslinjene. Men, det er ofte/alltid muligheter for forbedring i hvordan en ordlegger seg. Forøvrig, så er overskriften i artikkel, endret.

Sitat fra artikkel om taekwondo: "Taekwondo (태권도 / 跆拳道) er en koreansk selvforsvarsgren..."

Bygda 26. okt 2008 kl. 17:12 (CET)

Vedr. judo, fra artikkel :

(Sitat/avsnitt er under bearbeiding !)

"( Judo har muligens markert seg mindre,etterhvert. Forøvrig,så har judo en mulig ulempe i MMA; underlaget er relativt mykt å falle på, så noe judo-teknikk får muligens ikke "fullt trøkk".)"

Det som menes, blant annet:

  • "Judo-underlag" er hardere enn "MMA-underlag".
  • Hypotese: Hvis "MMA-underlaget" hadde vært hardere, så ville judo muligens vært mere markant, innen MMA. (Dette har vært diskutert tidligere på minst ett norsk nettsted.)

Jeg får vel prøve å grave fram diskusjonen/nettstedet ! (Diskusjonen er minst to uker gammel. Muligens MYE eldre.) Dette usignerte innlegget ble skrevet av bygda (diskusjon · bidrag) 24. okt 2008 kl. 15:36 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)


Vedr. avsnitt om "framtredende nordmenn" ( tidligere : "nordmenn i MMA" )[rediger kilde]

Tittel for avsnitt, er endret fra "nordmenn i MMA". Begrunnelse: det finnes mange nordmenn som driver med MMA, som ikke er notable. Hvis "framtredende nordmenn" ikke er en god nok tittel, så foreslås alternativ:

  • "notable nordmenn",
  • "prominente nordmenn" )

"kjente nordmenn" anbefales ikke, bl.a. fordi det finnes prominente nordmenn i MMA som ikke er spesielt kjente (t.d. noen av de norske vinnerne av FinnFight ). Bygda 11. nov 2008 kl. 01:15 (CET)

Sålenge det står personer på listen som ikke har vunnet en eneste MMA kamp så kan man ikke kalle disse for fremtredende eller prominente, så enkelt er det, se i ordboka. KEN 11. nov 2008 kl. 01:31 (CET)
[[Tommy Rasmussen]] har tapt de 3 kampene han har hatt , i følge artikkelen. Hvis en mener at han ikke er notabel, så bør en kanskje ta konsekvensen av sine meninger, og nominere artikkel om han for sletting? ( Forøvrig, så håper jeg snart å få fremmet forslag, til kriterier for notabilitet på norsk wikipedia mht. MMA-utøvere. Innen boksing er det vel lettere å påvise notabilitet f.eks. ved deltakelse i EM,VM,OL eller NM-tittel. MMA-utøvere er henvist til andre, "mere komersielle" kamp-arrangører. Noe som ikke gjør notabilitets-vurderingen av MMA-utøvere, til en enkel og opplagt greie. ) Nevnte utøver er notabel mener jeg, samtidig som jeg mener at notabilitets-grensen grensen bør spesifiseres nærmere.Bygda 11. nov 2008 kl. 02:23 (CET)
Han er notabel for WP, men han er ikke fremtredende eller prominent innen MMA (da snakker vi om MMA internasjonalt). Derfor kan han ikke stå på en liste over fremtredende eller prominente nordmenn innen MMA. Han er kanskje fremtredende i Norge, men ikke internasjonalt, derfor blir en slik overskrift feil. KEN 11. nov 2008 kl. 11:16 (CET)

Notabilitets-kriterier[rediger kilde]

Hvis en utøver ikke er nevnt på sherdog.com, så kan det tyde på manglende notabilitet. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Bygda (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

For å få oppføring på WP for MMA utøvere holder det at de er profesjonelle og har deltatt på en eller flere internasjonale turneringer. KEN 11. nov 2008 kl. 11:07 (CET)

Endring av navn på artikkelen, til MMA-kampsport[rediger kilde]

Egentlig burde artikkelen «MMA» være en disambiguation-artikkel. Som på engelsk og svensk wp.

«MMA» er et begrep for de som allerede er noe kjent med sporten.

«MMA-kampsport» er et begrep som flere forstår,umiddelbart. 81.191.68.213 4. sep 2009 kl. 23:10 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 9 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 10:30 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 07:19 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. okt. 2017 kl. 23:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. jul. 2018 kl. 00:27 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 8 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jul. 2018 kl. 05:16 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. okt. 2018 kl. 06:48 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. jan. 2021 kl. 01:58 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 7 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. feb. 2021 kl. 23:00 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. mar. 2022 kl. 19:52 (CET)[svar]

ingen dokumenterte dødsfall i regulerte MMA kamper før i 2007.[rediger kilde]

Hva er meningen med denne setningen? Når folk engang dør av denne sporten, hvorfor insistere på at dette først begynte/ lot seg dokumentere i 2007? For meg virker dette som et forsøk på å bortforklare.

Seksjonen bør for øvrig ha mer fokus på langtidsskadene ,kan hende parallellført til de nyere diskusjonene i Amerikansk fotball.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2022 kl. 05:17 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 7 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. jun. 2023 kl. 00:01 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mixed martial arts. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. sep. 2023 kl. 22:49 (CEST)[svar]