Diskusjon:Menneskerase

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ville en interwikilenke til http://en.wikipedia.org/wiki/Validity_of_human_races kanskje passe her? Ornilnas 26. jan 2006 kl. 23:23 (UTC)

Nå har jeg i hvert fall lagt inn interwikilenkene. Så derfra vil man jo via en:Race kunne komme til den siden du mener. Det går selvfølgelig også an å lage en lenke direkte til den siden f.eks. under overskriften "Lenker". Men i så fall bør vi vente litt, siden en: akkurat holder på å diskutere om de skal legge sammen sidene en:Race og en:Validity of human races. Hanno 29. jan 2006 kl.17:39 (UTC)

Dette er vel for å si det mildt, et gangske sensitivt tema og må behandles deretter. Jeg synes det som står her nå er ganske ok, men man burde kanskje være forsiktig med å sette inn et bilde som det fra et tysk 30-talls (!) leksikon uten videre kommentarer...? - Alenepaagata 26. aug 2010 kl. 09:21 (CEST)

Forholdet mellom underart og rase[rediger kilde]

Nomenklatur er er felles i alle land og skal ikke være avhengig av lokale språklige forhold. Hele ideen bak biologisk nomenklatur er nettopp at begreper er uavhengige av lokale språk. En klasse er en høyere systematisk enhet enn orden, uansett hvor man er. Begrepet «race» i vitenskapen har ikke samme betydning som «race» som allment begrep. Rase som systematisk enhet er det samme på tysk, fransk, engelsk og norsk.

Begrepet brukes imidlertid lite i vitenskapen, fordi mer nøyaktige utrykk som underart, deme, populasjon eller kultiuvar gjør samme nytte. Petter Bøckman (diskusjon) 1. feb. 2015 kl. 21:22 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Menneskerase. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. feb. 2019 kl. 21:22 (CET)[svar]

Slekt, art og underart/rase[rediger kilde]

Første linje referer til "arten menneske (Homo Sapiens)" som vel er litt misvisende skrevet. Slik det står kan man få inntrykk av at menneske er en art og at Homo Sapiens er et likeverdig navn for menneske. Det korrekte er vel at menneske er en slekt (under familien store aper) mens Homo Sapiens er en art under slekten menneske. Videre er rase (=underart) igjen under dette igjen.

I betegnelsen menneskerase går man over to ledd. Strengt tatt ligger det vel i en betegnelse som menneskerase ikke bare underarter under Homo Sapiens men også underarter under Homo Neanderthalensis, og de andre menneskeartene. At vi i daglivet med "menneskerase" kun mener underarter under Homo Sapiens (Sapiens) bør da understrekes (slik det er gjort).

Siden artikkelen omtaler en slags oppdeling av "menneske" bør det vel også være en henvisning i begynnelsen til artikkelen om "Menneskeslekten" for de som egentlig er på jakt etter en oppdeling på høyere nivå (Homo Sapiens, Homo Neanderthalensis, Homo Denisova m.m.) MicMacMoo (diskusjon) 19. sep. 2022 kl. 17:15 (CEST)[svar]

Rase er ikke det samme som underart. I den grad rase brukes i systematikken er det en gruppering under underart. Hva gjelder mennesker (arten, ikke slekten), er vi underarten moderne mennesker (i motsettning til eldre utgaver ar arten, slik som funnene fra Omo og Herto). Petter Bøckman (diskusjon) 17. jan. 2024 kl. 07:14 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Menneskerase. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. mar. 2023 kl. 04:26 (CET)[svar]