Diskusjon:Melodi Grand Prix

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Melodi Grand Prix er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


--M O Haugen (diskusjon) 4. jun. 2017 kl. 19:23 (CEST)[svar]

Wikipedia Melodi Grand Prix har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 20, 2020.

Flytting[rediger kilde]

Jeg synes denne siden, samt artiklene om den norske finalen de respektive år, bør flyttes fra «Norsk Melodi Grand Prix» til «Melodi Grand Prix». Jeg har aldri sett betegnelsen «Norsk Melodi Grand Prix» bli brukt av NRK noen gang, ei heller i media. Selv om den europeiske finalen noen ganger omtales som «Melodi Grand Prix», er det Eurovision Song Contest som er den offisielle betegnelsen. Det er uansett ikke noe problem å opplyse om dette øverst i artikkelen, eksempelvis: «Denne artikkelen omhandler den norske, nasjonale finalen. For den europeiske finalen, se Eurovision Song ContestSemikolon 22. feb 2009 kl. 02:07 (CET)

Dette ser jeg er ordnet for alle år unntatt 2006. Går du inn på "Melodi Grand Prix 2006" blir du omdirigert til "Norsk Melodi Grand Prix 2006". Er dette en glipp? For andre år er det motsatt.

Kronny 11. des 2009 kl. 12:45 (CET)

Dirigent[rediger kilde]

Fra 1999 og utover står det "NONE" under dirigent. Dette er da virkelig et engelsk ord, ikke et norsk? Eller er det snakk om en none - et tonesprong på ni toner? Kronny 21. okt 2009 kl. 12:22 (CEST)

Hvem er vinneren?[rediger kilde]

NRKs reglement fokuserer dette som en konkurranse for (norske) komponister (se NRKs invitasjon til deltakelse). I de fleste sammenhenger sørger vi for å nevne opphavspersonene, komponist og tekstforfatter, men i endel sammenhenger står utøveren/sangeren alene som vinner. At Alexander Rybak i fjor gjorde det enkelt for oss ved å ta alle tre rollene, gjør ikke at vi bør slappe av på kravene. Det er flere vinnere hvert år, og mens tekstforfatter og utøver selvsagt også krediteres, er det følge konkurransereglementet altså komponisten som er hovedvinneren. TorSch 7. feb 2010 kl. 10:09 (CET)

Enten vinneren av Melodi Grand Prix, eller Norges bidrag i Eurovision Song Contest[rediger kilde]

I 1973 var vinneren av den norske finalen «Å, for et spill». I den internasjonale finalen ble den fremført på flere språk og het «It's Just A Game». I 1974 vant «Hvor er du?» den norske finalen. I den internasjonale finalen hadde den fått engels tekst og het «The First Day of Love». I 1975 vant «Det skulle ha vært sommer nå» den norske finalen. I den internasjonale finalen hadde den fått engelsk tekst, og het «Touch my life with summer». (I 1976 var tittelten «Mata Hari» både på den norske og engelske teksten.) I 1998 var tittelen på sangen som vant den norske finalen «All I Ever Wanted Was You». Dette var siste år nasjonalspråk var obligatorisk i den internasjonale finalen. Derfor ble det laget en norsk versjon, som het «Alltid sommer».

På denne tabellen står utelukkende de norske titlene. Jeg mener den bør være konsekvent. Enten tittelen i den norske finalen på alle, eller i den internasjonale.

Når det gjelder «All I Ever Wanted Was You», med tekst av Per Kristian Ottestad, er det ingen tvil om at den norske teksten aldri hadde blitt skrevet om sangen hadde blitt nr. 2 eller dårligere i den norske finalen. Den norske teksten er aldri gitt ut på plate. F. eks. «Always will» med Åge Sten Nilsen, som ble nr. 3 i den norske finalen, fikk aldri en norsk tekst. Men den måtte ha fått det om den hadde vunnet den norske finalen. Kronny 10. sep 2010 kl. 09:06 (CEST)

Kom sol, kom regn[rediger kilde]

Har står det at tekstforfatter heter Ivar Jacobsen, på siden Kom sol, kom regn og Kjell Karlsen står det Ivar Andersen. Hva er riktig? Kronny (diskusjon) 14. aug. 2014 kl. 14:43 (CEST)[svar]

Etternavnet Jacobsen er nok en ren tastefeil, siden Inger Jacobsen sang. Etternavnet Andersen forekommer i så mange andre søk at vi uten videre kan si at det er korrekt: se Google søk - TorSch (diskusjon) 15. aug. 2014 kl. 20:26 (CEST)[svar]

Må forresten legge til at navnet Ivar Jacobsen også har spredt seg i et urovekkende antall nettartikler. Men på siden til Rockipedia finnes ingen Ivar Jacobsen, derimot to stk Ivar Andersen, hvorav den ene er tekstforfatter, mye benyttet av Kjell Karlsens orkester, og av andre i samme sjangeren. TorSch (diskusjon) 15. aug. 2014 kl. 20:50 (CEST)[svar]

Oppdatert artikkel[rediger kilde]

Hei, som en svoren MGP-fanatiker med mye kunnskap om konkurransen, har jeg tatt meg den frihet å oppdatere hele artikkelen med mer informasjon, kilder, fakta, bilder. Målet er at artikkelen kan bli et mer oversiktlig og nyttig oppslagsverk for alle som har interesse av konkurransen. Det var ikke noe feil på den forrige versjonen, men jeg synes teksten var litt for generell, og store deler av den hørte hjemme under «Norge i Eurovision Song Contest». Har gjort noen justeringer på sistnevnte side også.

I tillegg til dette, har jeg også oppdatert samtlige artikler på MGP i årene 1960–2017.

Men, jeg er naturligvis ikke ufeilbarlig, så det kan ha sneket seg inn både feil og mangler. Dessuten har jeg jo ikke enerett på hva som skal stå og stå, så kom gjerne med innspill.

pdstud1975 28.08.2016 kl 21:29.

En ting jeg har merket meg, som kan bli bedre: Kolonnen «Artist». Her står det (som tidligere) utelukkende artisten fra ESC, og er riktig på Norge i Eurovision Song Contest. Eksempel 1963: I ESC ble «Solhverv» fremført av Anita Thallaug, i MGP av Nora Brockstedt og Jan Høiland. Kunne ordnet dette selv om jeg hadde litt mer tid. Godt arbeid! Kronny (diskusjon) 29. aug. 2016 kl. 12:16 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Melodi Grand Prix. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. jul. 2017 kl. 04:34 (CEST)[svar]

Om 1960[rediger kilde]

Artist er endret fra en IP-adresse, Inger Jacobsen er også kommet med. Jacobsen fremførte «Voi-Voi» bare i semifinalen, skal endringen da godkjennes? I tilfelle skal også Supergruppa tas med i 1977. Kronny (diskusjon) 25. sep. 2019 kl. 19:56 (CEST)[svar]

Nei, det synes jeg helt klart ikke. Vi snakker om vinnerne i finalene her – altså hvem som fremførte dem i finalen. Så jeg endrer tilbake til Nora Brockstedt i 1960. --Pdstud1975 (diskusjon) 12. nov. 2019 kl. 20:26 (CET)[svar]

Jeg leser det slik at VG-lista legges til grunn for dette mee hiter, men hva med å også bruke andre kriterier, som antall avspillinger i radio, noe det ganske sikkert føres statistikker over? Jahn Teigens "Optimist" står her som nr. 7 over ikke-vinnende hiter, noe som stemmer ut fra kriteriene. Men det er nettopp dette som gjør at det går an å tenke nytt. For dette er en låt som stadig spilles, over 30 år senere. Det er det ikke mange som gjør. Kronny (diskusjon) 2. feb. 2022 kl. 22:01 (CET)[svar]