Diskusjon:Medisinmann

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen ble nominert for sletting i april 2009, men ble beholdt. Slettediskusjonen finnes her. Hvis du ønsker å nominere siden for sletting på nytt bør du først lese gjennom den gamle slettediskusjonen.
Artikkelen er blitt sikker behold, men jeg savner noe om sjelelege-siden av funksjonen. Jeg sikter da til ikke bare onde ånder, men lokale varianter av psyko- og familieterapi som også faller inn under dette. ( Har desverre ikke oversikt over mine kursnotater om temaet, men ble bevisstgjort på at mye ikke lar seg uttrykke på annet enn det lokale språket - men at det tydeligvis funket der.)
Ellers er patenter på naturfrembringelser også til ergrelse også i Norge, etter en sveitsisk (?) prøve av lav fra Hardangervidda som ga uttelling for en av biokjemigigantene. Men slike ting kan vel heller bli en ny artikkel? Tittel: Biokjemi i internasjonal monopolisme, eller tilsvarende - med behørig balanse, selvsagt. Bjørn som tegner 26. apr 2009 kl. 18:35 (CEST)
Jeg (og sikkert andre) søker stoff på det du nevner først. Når det gjelder Sandoz/Novartis og Tolypocladium inflatum fra viddas jordsmonn er det er klar parallell til det som nevnes i artikkelen, men internasjonale regler er noe endret fra 1960-tallet og frem til i dag. mvh 91 26. apr 2009 kl. 18:48 (CEST)
Grunnen til at jeg spurte/savnet saken, var en artikkel på engelsk av en indiansk kollega om hans stammes familieterapikonsept. Selv om både han og jeg hadde engelsken felles (som godt annetspråk), er jeg usikker på om jeg kanskje ville forstått litt mere ved å intervjue ham et halvt års tid i hans eget miljø. Trolig ville fem år vært bedre - men så var det hvordan kommunisere denne innsikten hjem igjen. Det kan bli tykke bøker av slikt. Bjørn som tegner 27. apr 2009 kl. 00:25 (CEST)

Farmakognosi[rediger kilde]

Jeg flyttet dette avsnittet og punktet om betenkeligheter forbundet med enkelte av aktivitetene til slutten av artikkelen fordi dette er begrep og tenkemåter som tilhører den vestlige, skolemedisinske forskningstradisjon og -kultur, og dermed er begrensende i denne konteksten. Her søker og bruker man ikke bare muligheter for medisinske spesialpreparater, men også plantemedisin (naturmidler) - terapier som hos oss hører til alternativ behandling. 91 26. apr 2009 kl. 23:51 (CEST)

Spekulativ[rediger kilde]

Er ikke målet å beskrive hva en medisinmann er i forskjellig kontekst? Det her virker som en reklametekst for en alternativmesse. 87.248.14.27 27. apr 2009 kl. 01:35 (CEST)

Etnofarmakologi og de prosjektene som er skrevet om i slutten av artikkelen har vært spesielle forskningsområder ved Farmasøytisk institutt UiO. Der er en lenke til en doktoravhandlig som omhandler dette i slutten av eksterne lenker. Når det gjelder utbroderingen i de første avsnittene så ble teksten etter de kom inn mindre leksikal. Nina 27. apr 2009 kl. 01:58 (CEST)
Jeg er usikker på hva Nina sikter til som gjorde innledningen «mindre leksikal». Slik teksten stod var den særdeles upresis, og jeg gjorde et forsøk på å rette opp i dette.
Det jeg kan si med sikkerhet er at jeg, om jeg hadde skrevet en artikkel som denne, hadde blitt angrepet fra øst og vest, og at artikkelen hadde blitt stemplet som «konspirasjonsteoretisk». Uavhengig av innholdets overensstemmelse med virkeligheten, og uavhengig av kildetilfang. ImanI 27. apr 2009 kl. 02:42 (CEST)
Du har utbrodert definisjonen som var fra Store Medisin leksikon http://www.snl.no/.sml_artikkel/medisinmann som var kilden til teksten slik den sto. Om jeg leter, noe jeg dessverre ikke har hatt tid til de nærmeste dagene, så har vi en del litteratur om dette tilgjengelig og jeg tror ikke at alle de elementene du har tilføyet artikkelens definisjon finnes i denne litteraturen. Nina 27. apr 2009 kl. 02:57 (CEST)
Hvilke elementer er det du sikter til? Jeg har selv dårlig med tid om dagen, men dersom du konkretiserer skal jeg kikke gjennom egen litteratur på temaet.
Forøvrig: Det vil bli gjennomført en del renselseseremonier ledet av Lakota–indianere førstkommende helg i vår hjemby. Dersom du ønsker direkte opplevelse av artikkelsubjektet er du velkommen til å ta kontakt. Det kan riktignok ikke brukes i artikkelen da dette vil utgjøre original forskning, men det vil gi en mulighet for en økt forståelse rundt temaet.
Mvh, ImanI 27. apr 2009 kl. 11:26 (CEST) (Som fremdeles er imponert over at artikkelen slipper unna konspirasjons–stempelet.)