Diskusjon:Margareta zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tilhører bare en slekt? Det er ikke tilfelle for meg ihvertfall. Men det gjelder vel ikke adelige kanskje - har forståelse for det. Men syns 'nedstammer fra' blir en litt pussig formulering når det er så sterke bånd som morsfamilien. --JRSK 26. aug 2005 kl.16:02 (UTC)

Slekt forstått i tradisjonell, formell, evt. kalt snever, forstand er ens fars familie, og man tilhører bare én slik slekt. For adelige er det riktig at dette er viktigere idag enn for mange andre, siden adelskap følger slektene. Å si at man «tilhører» en grevelig slekt (f.eks. Douglas) vil dermed ha en rekke implikasjoner og vil bli helt feil når man ikke gjør det. Hvis man ikke liker «nedstammer» vil en formulering som «hennes mor tilhørte den grevelige slekten Douglas» kanskje være bedre. Wolfram 26. aug 2005 kl.16:12 (UTC)
Ja, det hørtes bedre ut. Skjønner poenget ditt nå. Kunne jo for eksempel ikke sagt at kong Harald tilhører den svenske kongefamlien selv om moren hans gjorde det. Takk for forklaringen! Forresten; kunne det vært en idé å gjøre om tittelen på artikkelen til Margareta av Sayn-Wittgenstein-Berleburg? 'zu' er jo et tysk ord. --JRSK 26. aug 2005 kl.16:20 (UTC)
Zu betyr til, ikke av, det er en liten forskjell der, som har med besittelse å gjøre. Jeg tror etablert praksis er å oversette navn for regjerende fyrstehus, men i størst mulig grad unnlate å endre på navnene til ikke-regjerende familier, og særlig når det gjelder litt lavere adel (Sayn-Wittgenstein (med Berleburg, Hohenstein og andre linjer) har aldri vært suverene fyrster, men er en greveslekt som har fått tildelt fyrstetittelen av keiseren eller den preussiske kongen). Wolfram 26. aug 2005 kl.16:28 (UTC)
Skjønner. Men på engelsk omtales riktignok prins Richard ofte som Prince Richard of Sayn-Wittgenstein-Berleburg, og i norsk presse(som jo ikke er like nøye på titler og denslags ved alle anledninger) brukes 'av'. Men jeg må jo rette meg etter vanlig praksis jeg som alle andre ;) JRSK 26. aug 2005 kl.16:36 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Margareta zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 20:02 (CEST)[svar]