Diskusjon:Ludvig Holberg

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Ludvig Holberg er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Nedgradert fra UA --M O Haugen (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 09:00 (CEST)[svar]


Eldre stoff[rediger kilde]

Denne artikkelen er ennå svært uferdig. Det er en nasjonal skam at vi ikke har en skikkelig artikkel om Holberg. Men dette er iallfall en begynnelse. Jeg har ryddet litt i det som var oversatt, oversatt og trimmet det engelske, og henta litt fra dansk. Men vær så snill å wikifisere med måte, det er ingen grunn til å ha linker fra hvert eneste stedsnavn og heller ikke fra vanlige ord. Artiklene ser jo ut som lappetepper til slutt.Mahlum 31. mar 2005 kl.19:28 (UTC)

Enig, bare ord som folk har interesse av å slå opp bør lenkes opp. Wolfram 31. mar 2005 kl.19:57 (UTC)

... som sønn av en høyere offiser av bondeslekt, som var blitt adlet

Hvor stammer opplysningene om at Holbergs far, Christian Nielsen Holberg,

1. Var av bondeslekt 2. Ble adlet?

Store Norske Leksikon skriver følgende: "Hans far, oberstløytnant Christian Nielsen Holberg, døde da Holberg var vel ett år gammel, moren Karen, født Lem, i 1695."

Bildet av den gamle latinskolen i Bergen er vel strengt tatt litt isvisende i denne sammenheng, ettersom bygningen ble reist 1706, dvs. fire år etter at Holberg ble dimittert fra skolen etter at den gamle skolebygningen ble ødelagt i bybrannen 1702.


Norsk-dansk[rediger kilde]

Ludvig Holberg er norsk, IKKE dansk! Han studerte i Danmark fordi Norge var i union med Danmark og de fleste universiter var i Danmark. Alle myter om han være dansk er feilaktige. Glemte å legge ved: Han hadde to _helnorske_ foreldre. Konklusjon: Norsk forfatter.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.164.121.94 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)


Enig. Holberg var en Nordmann som dro til Danmrak siden Norge ikke hadde eget universitet. Nastykermit

Han er vel regnet som dansk-norsk med tanke på at han virket i Danmark etter endt utdanning, og at han aldri vendte tilbake til Norge. -marius 30. nov 2006 kl. 17:12 (CET)
Frédéric Chopin blir regnet som en Polsk komponist selv om han store deler av sitt liv levde utenfor de polske grenser. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.164.121.94 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Jeg vet ikke hvordan grensene settes for sånne definisjoner, men jeg ser at Atle Selberg, som gjennom hele sin akademiske karriere har virket fra USA, og har bodd der siden 50-tallet, er betegnet som en norsk matematiker. Kanskje danskene vil ha litt av æren de også :) -marius 30. nov 2006 kl. 17:24 (CET)
Holberg skrev på dansk, og hadde aldri blitt den han var om han ikke hadde «emigrert» til Danmark som ung mann. Og han levde resten - og det meste - av sitt liv der. Han bodde mer i Danmark enn i Norge. Slik var maktforholdene - Norge var en provins i Danmark. La oss ikke bli så sjåvinistiske at vi ser bort fra den utviklingen som mannen som var født i Bergen fikk i København. Å underslå dette, og la det virke som om han satt i Norge og produserte, forteller ikke den riktige historien om Holberg. --PaulVIF 30. nov 2006 kl. 17:28 (CET)
Grunnen til at han skrev på dansk har mye med den norskespråkhistorien å gjøre. Hvis en leser litt her ser man at mye av det norske språket (her:gammelnorsk) døde ut på grunn av Svartedauden. Videre ble Norge med i union sammen med Danmark, så vi hadde 1) ingen teatre før i 1813, 2) ikke et eget skriftspråk og 3) ingen universiteter enn de som eksisterte i Danmark. Dette førte til at Holberg måtte bo i Danmark for å 1) kunne studere og 2) oppføre stykker. Jeg liker å henvise til komponister, derfor henviser jeg til Mozart. Hvor mye var han hjemme i Salzburg/Østerrike? Ved å benekte en ren norskhet av Ludvig Holberg viser bare hvor mye enkelte er hjernevasket av Danmarks "storebror" fanatisme. Bare spør noen andre med lang utdanning innen norsk litteratur og historie om hvorvidt Holberg er norsk eller norsk-dansk. Jeg sier ikke at Danmark ikke skal har mye av æren for Holbergs skriverier (etc.), men han VAR norsk! Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.164.121.94 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
At Ludvig Holberg er dansk-norsk er et veletablert faktum som blir brukt i alle norske oppslagsverk. Hvis du vil forandre det må du snakke med høyere instanser. Her på wikipedia må vi forholde oss til fakta slik som de er. -marius 30. nov 2006 kl. 18:04 (CET)

Hah! Dette er wikipedia, hørt om utrykket 'peer review'? Faktum er at Holberg var født i Norge og var Nordmann. Hadde vi ikke vært den undertrykkede part i en union ville han aldrig ha resit til Danmark. Nastykermit

Hvordan vet du at han «aldri» ville reist til Danmark? Har du snakket med ham? Han reiste iallfall til Sør-Europa, og da ligger Danmark naturlig på veien.

Helt uvanlig smålig å ikke kunne vedgå at Holberg var dansk-norsk. Amalie Skram var i likhet med Holberg født og oppvokst i Norge, men flyttet som voksen til Danmark. Hun regnes likevel av danskene som norsk, fordi hun hørte til i en tid da Norge ikke var tilsluttet Danmark - enda Skram selv fikk skrevet på gravsteinen sin: «Dansk forfatter. Dansk borger. Dansk undersått.» På tross av sine egne forsikringer, gjelder hun fremdeles som norsk. Det er vel ganske generøst av danskene?

Aksel Sandemose var født og oppvokst i Danmark. Som voksen flyttet han til Norge. Danskene regner ham like fullt som norsk, enda de kunne gjort som «nastykermit» og sagt at «han var da født her osv, og da er han dansk». Litt mindre smålighet kunne gjort seg her. Kvent 19. okt 2009 kl. 12:10 (CEST)

Grunden til at vi siger han er dansk-norsk og ikke bare norsk er historisk betinget, hvis han var født i moderne tider ville man nok sige han var norsk. Samme måde som hvorfor man siger at nogle er fra austro-hungarien istedet for østrig eller ungarn. Enig med at Norge lider under "Danmark's "storebror" fanatism", men det er helt naturligt når man tænker på hvor meget indflydelse Danmark har haft på Norge. - JHL


Fra Engelske wikipeda (samme diskusjon)

Ludvig Holberg (December 3, 1684 – January 28, 1754) was a Norwegian writer and playwright born in Bergen during the time of the Dano-Norwegian double monarchy, and spent most of his adult life in Denmark. Nastykermit

søsken?
Noen som har kilder rundt hans søsken? De andre wikipediene lister han som yngst av 6 brødre eller yngst av 11/12 barn. Norwegianzealot 1. feb 2007 kl. 13:07 (CET)

Innledning[rediger kilde]

Det er litt merkelig at denne artikkelen er utmerket, når innledningen er på en og en halv linje. Deadman 20. sep 2007 kl. 20:09 (CEST)

Nominasjon / nedgradering[rediger kilde]

Ser at denne er nominert til tross for at det er en utmerket artikkel. Per i dag har vi ikke noe system for degradering av en artikkels status, til tross for at et slikt system har blitt foreslått. Så vidt jeg har skjønt, kan imidlertid en artikkel degraderes hvis den blir lagt på UA-vedlikehold, og at den ikke gjennomgår forbedringer på opplagte brister med tanke på kriteriene for UA. Grrahnbahr 15. jan 2008 kl. 15:16 (CET)

Som jeg tidligere har vist deg, bruker vi {{UA-vedlikehold}} til dette. Jeg setter den inn nå, og ber deg spesifisere hvilke svakheter du finner i artikkelen. Mvh --MHaugen 15. jan 2008 kl. 15:38 (CET)
Jeg beklager, Grahnbahr. Jeg trodde opprinnelig at nedgraderingsforslaget kom fra deg, men ser nå ved nærmere ettersyn at det var Bruker:Deadman, og jeg har derfor slettet noen misforståelser og opprettet en korrekt {{UA-vedlikehold}}. Med beklagelse; --MHaugen 16. jan 2008 kl. 00:07 (CET)

{{UA-vedlikehold|Etter opprinnelig initiativ fra [[Bruker:Deadman]], som er nødt til å påvise hvilke svakheter han tenker på, for at dette nedgraderingsforslaget skal ha gyldighet. --[[Bruker:Orland|MHaugen]] 16. jan 2008 kl. 00:04 (CET)}}

Jeg har forsøkt å gi et bidrag til å løse dette ved en ny innledning. --Finn Bjørklid 1. mar 2008 kl. 22:15 (CET)
Innvendingen er imøtekommet, etter min vurdering. --MHaugen 2. mar 2008 kl. 21:24 (CET)

Trenger vedlikehold[rediger kilde]

{{UA-vedlikehold|Utradisjonell kronologi, indre inkonsekvens, språklige mangler, usammenhengende tekstavsnitt. [[Bruker:Balkin|Balkin]] 14. aug 2008 kl. 20:14 (CEST)}}

Hei! Jeg er ny på Wikipedia, og må innrømme at jeg ikke har satt meg helt inn i hvordan en artikkel får statusen «utmerket». Men jeg er litt overrasket over at artikkelen om Holberg har fått denne statusen. Artikkelen gir et veldig bra utgangspunkt for videre arbeid, men den har etter mitt skjønn også klare mangler.

1) Den kronologiske oppdelingen av forfatterskapet virker noe utradisjonell, ved at betegnelsen «den historiske perioden» brukes på tiden før det som kalles «den poetisk/komiske perioden», og ikke etter. (Jeg ser at dette også gjelder den engelske artikkelen.)

«Den poetiske raptus» (et uttrykk Holberg selv brukte) er en utbredt betegnelse på perioden fra 1722-1727, da Holberg leverte 25 komedier til teateret i København. Denne poetisk raptus ble etterfulgt av det som av flere kilder kalles «den historiske raptus». Holberg ble nemlig professor i historie i 1730, og skrev i løpet av de neste 15 årene Dannemarks Riges Historie 1-3 (1732-35), Almindelig Kirkehistorie (1738), Jødiske Historie 1-2 (1742) og Heltes og Heltinders sammenlignede Historier (1739 og 1745).(Kilde: Gyldendals Online Leksikon).

2) Det er ikke brukt noen årstall for å avgrense de nevnte periodene, og det er også indre inkonsekvens i oppdelingen. Avsnittet «Den poetisk/komiske perioden» avsluttes slik:

«...og han fant det best å avslutte sin poetiske raptus. Det gjorde han med en samleutgave av sine dramatiske verk i 1731...»

Det neste avsnittet starter slik:

«I de følgende tjue årene henga Holberg seg så til verker av historisk, filosofisk og statistisk art. I denne perioden publiserte han en politisk satire kalt Metamorphosis (1726), en Beskrivelse af Danmark og Norge (1729),....»

Den neste perioden ser altså ut til å starte fem år før den forrige er avsluttet.

Den valgte periodeinndelingen kunne også vært bedre fulgt opp i selve teksten. Avsnittet om «den filosofiske perioden» inneholder kun tre setninger knyttet til Holbergs filosofiske virke.

3) Jeg finner også et par usammenhengende setninger i artikkelen:

«Filosofene som Holberg fremhevet betydningen av fornuften, sansen og forstanden.»
«Han skrev satirer, blant parodien på antikkens og renessansens helteepos i Peder Paars, en utopisk roman i Nils Klims underjordiske reise som gjorde ham berømt.»

4) Artikkelen har også senere et eget kort avsnitt kalt «Forfatterskap», som er springende og har en uklar funksjon i helheten. Her nevnes for eksempel de tre periodene igjen, som om de presenteres for første gang.

Det er åpenbart gjort mye godt arbeid med denne artikkelen, men jeg syns kanskje det er et lite stykke igjen før den kan kalles «utmerket». Balkin 14. aug 2008 kl. 20:14 (CEST)

Da Holberg ble født var Norge en del av Danmark, der for Dansk!

Grunnen til at artikkelen er utmerket med de mangler den har er at det er en stund siden den ble stemt frem, vi har utviklet oss og hele prosessen er nå strengere. Jeg vil gjøre mitt for å bidra til vedlikehold, synes vi bør ha en utmerket artikkel om en så sentral dikter og person. Det kan ta noen dager, vil gå gjennom den gradvis og bidrag fra andre er selvfølgelig meget velkomne! mvh - Ulf Larsen 22. sep 2008 kl. 17:44 (CEST)

Har tatt noen av punktene som ble nevnt over og har også lagt til en litteraturliste, mer kommer etterhvert. Ulf Larsen 23. sep 2008 kl. 16:20 (CEST)

Fjerner {{UA-vedlikehold}}; de mest påfallende innvendingene ble ivaretatt allerede i september. MHaugen 6. mar 2009 kl. 07:58 (CET)

Nedgradering ? Ja ![rediger kilde]

Nedgradering støttes ! Dette er ingen “utmerket artikkel”. Hirpex (diskusjon) 12. mai 2013 kl. 15:32 (CEST) mener Holberg fortjener noe bedre ![svar]

{{UA-vedlikehold|Det har vært flere runder med nedgraderingsinnspill på denne artikkelen, siden 2008. Jeg foreslår nedgradering til AA nå. Begrunnelse: Ingen gjennomgang av forfatterskapet; summarisk i andre avsnitt; ingen fotnoter. --[[Bruker:Orland|M O Haugen]] ([[Brukerdiskusjon:Orland|diskusjon]]) 12. mai 2013 kl. 21:30 (CEST) }}
Nedgradert fra UA til AA --M O Haugen (diskusjon) 30. aug. 2015 kl. 09:00 (CEST)[svar]

Bildebruk[rediger kilde]

Denne artikkelen har mye bilder, som er bra, men en del av de har en ganske indirekte kobling til Holdberg. Trenger vi bilder av Fredrik IV av Danmark-Norge, Kristian VI av Danmark-Norge og Bryggen i Bergen i en artikkel om Ludvig Holberg? Og hvis bildene skal bli værende så burde kanskje bildeteksten nevne koblingen til Holberg.

Jeg mener det kan taes bort. Mvh Pmt (diskusjon) 24. mar. 2018 kl. 23:30 (CET)[svar]
Kongene er sentrale i forhold til Holbergs forfatterskap, men hvis forholdet til kongemakten kan illustreres på bedre vis, så er det vel ikke noe i veien for å ta bildene bort for i stedet å illustrere dem med mere egnet billemateriale. Mvh. Orf3us (diskusjon) 25. mar. 2018 kl. 00:09 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ludvig Holberg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. sep. 2019 kl. 23:56 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ludvig Holberg. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. nov. 2023 kl. 14:13 (CET)[svar]