Diskusjon:Lockheed F-117 Nighthawk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg vil nok anbefale å bruke begrepet "angreps/rekonoseringsfly" om Lockheed F-117. Spesielt etter at US Airforce pensjnerte SR-71 Blackbird som rekonoseringsfly på 1990-tallet, så har ikke flyvåpenet i USA egnete fly til fotorekonosering over "fremmed" territorium. Ja, man har selvsagt satelitter med langt bedre fotomuligheter, men fotografering fra fly må enkelte ganger gjennomføres.

  • Basert på den engelske Wikipedia artikkelen, og informasjon fra USAF virker det ikke som F-117 overhodet blir regnet som rekognoseringsfly, og jeg vet ikke om de engang har utstyr til F-117 som kan brukes til rekognosering... Ihvertfall så kaller USAF det for en "Fighter/Attack", så hvis noe bør oppdateres så bør det heller være å inkludere Jager i tillegg til angrep, for å være mer i tråd med offisiell litteratur. Hvis det har blitt brukt til rekognosering/oppklaring, så er det trolig verdt å nevne i artikkelen, men å bruke rekognosering gjennomgående om flyet er trolig å strekke det litt langt. Galar71 5. okt 2006 kl. 16:48 (UTC)

Skal ikke stå knallhardt på hva slags type fly dette er, men kan henvise til nettsida http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/docs/n19980804_981147.html - hvor tema er "F-117 testers evaluate real-time information capability" - altså en evaluering av sanntids informasjonsbehandling inn- og ut- av flyet. Dette dokumentet er fra 1998, og mye har vel skjedd på denne fronten siden da.

Jeg vil anbefale å bruke betegnelsen "taktisk angrepsfly" på F-117 da flyet ikke kan brukes i alle de roller et vanlig angrepsfly har. Strengt tatt faller F-117 inn i en kategori for seg selv, men betegnelsen "taktisk angrepsfly" beskriver den noe begrensede rollen flyet har. --Varyag 5. okt 2006 kl. 22:51 (UTC)

Vi kan vel sikkert diskutere dette fram og tilbake, men såvidt jeg vet finnes det ingen F-117 som brukes til rekognosering. Flyet er også hovedsaklig konstruert for operasjoner nattestid, så det er jo litt spesielt. Taktisk angrepsfly - muligens... Spørs hva vi legger i ordet taktisk da... Hva er forskjellen på et angrepsfly, taktisk angrepsfly og eventuelt et strategisk angrepsfly da? Galar71 5. okt 2006 kl. 23:01 (UTC)

Et strategisk angrepsfly kan F-117 betegnes som avhengig av rollen, f.eks. hvis den skulle avlevere en atombombe mot et kjernekraftverk. Men den rollen F-117 som regel blir brukt til er som taktisk angrepsfly. Et rent angrepsfly skal i tilegg til å angripe taktiske mål kunne gi flystøtte til bakkestyrker og være i stand til å holde seg over slagmarken over tid, noe som utelukker F-117.--Varyag 5. okt 2006 kl. 23:28 (UTC)