Diskusjon:Liste over elver i USA

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gode lister og portaler Liste over elver i USA er en av Wikipedias Gode lister og portaler, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Liste over elver i USA har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 18, 2010.

Sideelver til Ohio River[rediger kilde]

Jeg savner referanse til to - ikke ubetydelige - bielver til Ohio River. Det gjelder :

  • Wabash (elv) (Se en:Wabash River) som renner ut i Ohio etter 764 km og danner grense mellom Indiana og Illinois.
  • og Kentucky (elv) som - i sin lengste utstreknig dannes av
    • North Fork, Kentucky River fra Pine Mountain til Beattyville 201 km
    • Kentucky River fra Beattyville til Ohio River ved Carrolton 417 km

- TorSch 17. okt 2009 kl. 16:57 (CEST)

hei! Ja, jeg holder på med en god del flere - takk for tipset om disse! Mvh, Bjoertvedt 17. okt 2009 kl. 19:45 (CEST)

Æhummmm.....berland?[rediger kilde]

Jeg ser du sitter oppe halve natta (hvem gjør ikke det når man er hekta?) og leter etter nye elver. Jeg har vel aldri hatt noen sterke ønsker om å overvåke letingen din, men jeg har en voksende følelse av at du holder på å glemme bort en viktig en .. se en:Cumberland River . . .TorSch 21. okt 2009 kl. 04:30 (CEST)

...og så sto jeg tidlig opp også, for å finne flere elver og mer interessant lesning før du setter sluttstrek - Her er mine anbefalinger :


[[en:List of longest rivers in the United States by state]] [[en:List of rivers by length]] * [[en:Atchafalaya River]] * [[en:Copper River (Alaska)]] * [[en:North Canadian River]] * [[en:Colville River (Alaska)]] * [[en:Koyukuk River]] * [[en:Innoko River]] * [[en:Iditarod River]] * [[en:Nowitna River]] — 250 miles (400 km) ** [[en:Sulatna River]] — 100 miles (160 km) * [[en:Cumberland River]] (1106 km) * [[en:Licking River (Kentucky)]] (515 km) * [[en:Stikine River]] (USA/Canada) (610 km) * [[en:Susitna River]] Alaska (504 km) * [[en:Mobile River]]: - en del av Alabama/Coosa-vassdraget--------------------- http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/long403.html


http://www.enchantedlearning.com/usa/rivers/ http://www.enchantedlearning.com/usa/outlinemaps/rivers/


http://www.factmonster.com/ipka/A0001800.html


http://ga.water.usgs.gov/edu/riversofworld.html


http://pubs.usgs.gov/of/1987/ofr87-242/


TorSch 21. okt 2009 kl. 10:50 (CEST)

Kjempejobben fullført[rediger kilde]

..og så praktisk talt sololøp da! Hele strekningen alene, bare med bittesmå tilsig (under 15) km fra meg og etpar andre. Nå håper jeg du ikke lar deg irritere at jeg tok rollen som bibliotekar og researcher, jeg tenkte dette var DITT prosjekt, og nå kan du ta æren alene! TorSch 21. okt 2009 kl. 18:40 (CEST)

Kommentarer til spørsmål stilt på Kandidatsiden[rediger kilde]

Wikipedia:Kandidatsider/Liste_over_elver_i_USA spør Ooo86 om muligheter for utvidelse og eventuell omorganisering av listen, til en alfabetisk sortert liste etter bokstav. Kanskje burde jeg holde munn og la Bjoertvedt svare, men jeg tar sjansen på et kjapt svar midt i pakkingen min ..

Listen er, som den nå finnes, ikke egnet for slikt. Den øverste listen er organisert etter 1) Nedbørsbasseng 2) Hovedelv etter rekkefølge 3) Bielver. Sortering av data vil ødelegge logikken og strukturen her. Den andre delen er en sorterbar tabell over de aller største av elvene, og den tabellen bør man heller ikke eksperimentere med.

Nå er jo listen, som GAD er inne på, en liste over de lengste elvene i USA og ikke en liste som tittelen sier, en (komplett) liste over elver i USA. I en slik liste, ville inndelingen etter Oooo86's format nok ha en hensikt. Så jeg støtter GAD's ide om tittelendring. Om det deretter skulle være behov for en liste som tok med seg alle mellomstore elver (si 200-500 km) får tiden vise, da er kanskje Oooo86's struktur mer interessant. TorSch 22. okt 2009 kl. 20:15 (CEST)

Takk, for svar. Men, jeg er usikker på om tanken min kom klart frem(?) Jeg mener ikke å endre format på denne artikkelen eller putte noe inn i tabllene. Kun legge til en ny del, som feks under. Listene kunne lett importeres og ville gi denne listen en litt større dimensjon (uten å endre på den oversikten over større elver som finnes her). Ooo86 22. okt 2009 kl. 20:38 (CEST)

Elver i USA etter bokstav[rediger kilde]

Utfyllende lister over elver i USA etter bokstav:

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - XYZ

Jeg har ikke sterke følelser rundt dette. Se dog [8Liste over elver i Brasil]], som følger samme logikk som USA-liste. Enig i at navneendring er en mulighet, f.eks omdøpe til Liste over USAs lengste elver og Liste over Brasils lengste elver, og dersom man også vil kjøre alfabet-greia. MEN: Den lista jeg nå har laget, presenterer faktisk alle de elvene i USA som vi har artikkel på, og når vi oppretter flere så kan vi egentlig bare legge dem inn i "basseng-listen" i den nominerte artikkelen. Alternativet er en alfabet-liste med 95% røde lenker og 5% blå lenker, som jeg tror få gidder å bla i. Min teori er at med det realistiske antallet elver vi kan forvente, så vil dagens struktur på Brasil- og USA-listene holde. Jeg synes at dersom vi skal kjøre hele alfabet-greia så må vi ha mange flere artikler enn i dag for at det skal bli attraktivt for leseren å finne det h*n leter etter. Mvh, Bjoertvedt 22. okt 2009 kl. 20:53 (CEST)

Jeg har gjort noen stikkprøver på et par av bokstavene i de engelske listene, og hovedinntrykket er at det er mange av disse elvene som ikke har én eneste iw - ennå. Det er nokså logisk. Det er mange elver som er relevante for engelskspråklige / amerikanske lesere, men som er for korte eller uviktige til å ha interesse på spansk, polsk, tysk eller fransk. Det er naturlig at det er slik, og det er sikkert flere finske elver på fi:wp enn på her hos oss, og derfor trenger vi ikke å imitere en:wps ønske om fullstendighet mht elver i USA. Vi har de viktigste nå, og hvis vi finner ut at det er naturlig el nødvendig å skrive om noen flere, så kan vi innarbeide dem i denne strukturen. Mvh MHaugen 22. okt 2009 kl. 21:17 (CEST)
Et mindre, men tilstedeværende problem, er at dersom vi opererer med lister som tar med seg små elver, vil vi få altfor mye navnelikhet. Tenk på counties I USA, vi har tosifrede antall fylker som heter f. eks. Washington, Lincoln, Fayette, Jefferson .. Det samme med elver - hvis vi ser bort fra de mer unike navnene basert på lokale indianske ord - er det nok tallrike Red River, Green River, Sandy River, North, South og East River .. Å holde styr på dette er mulig for en som skriver artikkelen, men i en lang alfabetisk liste med to-tre "Rapid River Michigan" vil brukerens forvirring være absolutt. Eller? TorSch 22. okt 2009 kl. 21:32 (CEST)

Lufter en idé - en mulig forbedring?[rediger kilde]

Tabellene er etterhvert blitt komplette (tror vi) inntil noen finner det forgodt å telle med enda mindre elver. Det skal godt gjøres å pirke på noe, så jeg presenterer det som et spørsmål, og ikke som noen kritikk. Men OK -

1) I den omfattende listen som tar for seg elvene etter nedbørområde og hovedelv: er alle bielvene der listet i en bestemt rekkefølge? Jeg ville finne det litt interessant å vite om man begynte nederst (altså ved elvens utløp i havet, eller i en større elv) og derfra konsekvent listet bielvene oppover? Jeg har funnet steder hvor det hoppes litt fram og tilbake mellom sideelvene, men jeg har ikke sjekket systematisk.
2) I den sorterbare tabellen over de lengste elvene kunne det være ønskelig at listen over delstater i siste kollonne, konsekvent ble forsøkt regnet fra øverst i vassdraget og nedover. Det er selvsagt ikke lett å bestemme seg for rekkefølgen av de første (når vassdraget har kilde i flere forskjellige stater eller endog land), men at vi ihvertfall i hovedsak følger vassdraget nedover og til slutt lister staten der elva møter havet, eller altså den større elva den munner ut i.
Jeg taster fra Oslo nå, imorgen drar jeg til USA med litt mer begrenset adgang til internet enn jeg har hatt i det siste. Hvis jeg får tid og mulighet kan jeg prøve å fikse dette sjøl, men om noen synes ideene mine har noe for seg, er det fritt fram å begynne. TorSch 24. okt 2009 kl. 22:32 (CEST)

Nytt toppbilde?[rediger kilde]

Jeg lurer på om ikke bildet til høyre er enda tydeligere og bedre som vannskilleillustrasjon? Mvh MHaugen 4. des 2010 kl. 16:13 (CET)

Da selvsagt oversatt til norsk? Mvh. --Kjetil_r 4. des 2010 kl. 16:16 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over elver i USA. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. apr. 2019 kl. 01:07 (CEST)[svar]