Diskusjon:Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gode lister og portaler Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform er en av Wikipedias Gode lister og portaler, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 18, 2011.

Rekkefølge[rediger kilde]

Er det noen logikk i rekkefølgen: Storbritannia, Danmark, Finland, Island, Sverige og deretter andre land etter landets navn, på fransk? Sverige er vel siste som en hevn for at tvang oss inn i en personalunion? V85 23. jun 2010 kl. 21:43 (CEST)

jeg er usikker på grunnlogikken bak det, men det er rekkefølgen som står beskrevet i forsvarets skikk og bruk bok. Profoss 23. jun 2010 kl. 21:47 (CEST)
Ja, man kan undres! Jeg går ut fra at det har å gjøre med at vi fikk et dansk-britisk kongehus i 1905, og at det da, forsterket av andre verdenskrig, passet bra med Storbritannia først og deretter de nordiske i alfabetisk rekkefølge (behendig med svenskene sist). At andre land er i rekkefølge etter landenes navn på fransk, samsvarer med at fransk tradisjonelt har vært diplomatiets språk og da ofte blir satt som retningsgivende for rekkefølge. Andre land har tilsvarende regler om fransk. –Ordensherre 23. jun 2010 kl. 22:29 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 10:24 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. apr. 2019 kl. 01:03 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. feb. 2021 kl. 13:42 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. mar. 2021 kl. 14:52 (CET)[svar]

Tittel på listen er misvisende[rediger kilde]

Tittelen på denne listen er sikkert formelt korrekt, men samtidig misvisende og kryptisk. Listen inneholder mange sivile utmerkelser som ikke er oppført andre steder dersom denne slettingen fører frem: Wikipedia:Sletting/Liste over norske dekorasjoner. For de som ikke er knyttet til militæret er det vanskelig å forstå at dekorasjonen bare skal være oppført på en liste for uniforms-relaterte dekorasjoner. Vennlig hilsen Erik d.y. 14. aug. 2022 kl. 23:13 (CEST)[svar]

Tittelen er i det hele tatt ikke misvisende eller kryptisk.
Den sier at listen inneholder dekorasjoner som er tillatt brukt på militær uniform. Den sier ingenting om at dekorasjonene tildeles av militæret, eller at de kan brukes bare på militær uniform. Allerede i første setning av andre avsnitt står det «Oversikten omfatter både militære og sivile utmerkelser, av både statlig og privat karakter.» Videre står det under Gruppe 1: «Utmerkelsene i gruppe 1 utgjør den norske stats offisielle utmerkelser. Her finnes de to norske ordener, kongelige medaljer, sivile fortjenstmedaljer, krigsmedaljer og andre medaljer i Forsvaret, samt etatsmedaljer for politietaten og Sivilforsvaret.»
Absolutt alle utmerkelsene i listen har egne Wiki-artikler, og de norske utmerkelsene er alle å finne i Kategori:Norske_utmerkelser. Det forsvinner ingenting ved å slette artikkelen som utelukkende inneholder akkurat det samme som den artikkelen vi nå diskuterer. Dette har jeg gjentatt til deg mange ganger i slettediskusjonen. 3. august skrev du «Se nøye gjennom strukturen på dette stoffet før det konkluderes.» og fikk svar bare minutter senere at dette var allerede gjort. Det har gått 11 døgn siden den kommentaren din, likevel har du tilsynelatende ikke klart å få med deg bl.a. de to sitatene i første avsnitt av dette svaret... ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 14. aug. 2022 kl. 23:29 (CEST)[svar]
Jeg la denne kommentaren egentlig bare som en huskelapp i tilfelle slettediskusjonen ender med behold slett. Vennlig hilsen Erik d.y. 15. aug. 2022 kl. 21:47 (CEST)[svar]
Du mente ender med slett, eller? Ender den med behold så vil jo dekorasjonene være oppført to steder... ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 15. aug. 2022 kl. 22:24 (CEST)[svar]
Det kan godt tenkes at tittelen på artikkelen/lista oppfattes som litt kryptisk ved første øyekast. Men samtidig sier den veldig tydelig fra om hva den er og gjør. Og da den var oppe til kandidatvurdering i 2011 var det nettopp noe av bakteppet at dette antagelig er det eneste gjennomarbeidede / «redigerte» utvalget av norske utmerkelser og dekorasjoner. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 15. aug. 2022 kl. 22:32 (CEST)[svar]

Listen er veldig god og ingressen er tydelig, ikke noe å si på det! MEN: La oss praktisk på det. Dersom jeg er helt uvitende om disse tingene og ser etter en liste og redegjørelse for norske ordener og medaljer, da er det veldig lite intuitivt at dette er listen å titte i. Tror det er enda vanskeligere for min tante Gunda på 92 (men helt klar i toppen) som har vært til mottakelse på slottet i korrekt antrekk men ikke forstår seg på uniformer og slikt. Poenget mitt: Tittelen er helt sikkert korrekt slik listen er rammet inn og definert, men samtidig vanskelig å forstå for de som ikke er innviet (derav det uærbødige "kryptisk") og samtidig misvisende (for de uinnvidde) fordi den er mye mer omfattende enn den gir inntrykk av, nærmest "hovedlisten" for ordener og dekorasjoner. Vennlig hilsen Erik d.y. 15. aug. 2022 kl. 22:51 (CEST)[svar]

Jeg synes ikke det er lite intuitivt, for selv om man er generelt uvitende om ordener og utmerkelser, så er det først og fremst Forsvaret man forbinder med medaljer. Dersom man er helt uvitende om absolutt alt som har med Forsvaret å gjøre, tviler jeg sterkt på at man har en annen innfallsvinkel enn en konkret utmerkelse – enten man selv eller noen i familien har mottatt en, eller man leser/hører om en utmerkelse i media. Da vil man finne artikkelen om den konkrete utmerkelsen først, ikke en liste over alle utmerkelser.
Hvis man gir denne artikkelen et annet navn enn "godkjent til bruk på militær uniform" så vil det kunne legges til et uendelig antall utmerkelser fra både Norge og andre land. Da ødelegges hele grunnidéen med, og oppbyggingen av denne stjernemerkede artikkelen. Husk at den foreslått slettede listen var en forløper til den stjernemerkede: norske dekorasjoner på militær uniform, før det nye rangeringssystemet i 2009. Den foreslått slettede er ajour ene og alene fordi jeg foretok en stor oppdatering før jeg innså hvor håpløst det er med to lister som sier det samme, og før jeg så på historikken til den foreslått slettede før og etter datoen for opprettelse av den stjernemerkede.
Som sagt i slettediskusjonen, så har jeg en annen liste under utarbeidelse, som skal inneholde – utelukkende norske – utmerkelser som ikke er tillatt på statlig, norsk uniform. Den aller første setningen i kladden er pr i dag (navnet på denne nye artikkelen er langt fra skrevet i stein, det er foreløpig en kladd) «Liste over norske dekorasjoner omhandler medaljer som ikke dekkes av Liste over dekorasjoner godkjent til bruk på norsk militær uniform, og tjener som et supplement til den listen. Viktig å påpeke er at noen utmerkelser som også i stor grad tildeles sivile omfattes av tidligere nevnte liste, bl.a. St. Olavsmedaljen, Kongens fortjenstmedalje og Medaljen for lang og tro tjeneste.»
I tillegg har vi Kategori:Norske_utmerkelser, som inneholder alle norske utmerkelser, uavhengig av hvem som tildeler og om de kan brukes på uniform eller ikke. Kategorien inneholder også utmerkelser som ikke er i form av medalje. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 16. aug. 2022 kl. 00:27 (CEST)[svar]