Diskusjon:Likegyldighet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den tyske teksten som er brukt nevner tre grupper: kommunister, sosialdemokrater, fagforeningsfolk. Det blir oversatt med kommunister, fagforeningsfolk, jøder. Det kan vel ikke bli riktig, selv for meg som ikke kan tysk. Dessuten er det vel et opphavsrettsspørsmål her? Mvh M Haugen 10. okt 2011 kl. 08:33 (CEST)

Dårlig oversettelse[rediger kilde]

Hvem har oversatt diktet fra tysk?
Jeg synes det kunne vært gjort flere forbedringer:
1. Den tyske originalen har to forskjellige innledninger i de tre første versene, mens den norske bruker samme formulering alle steder. I den tyske er det "Da de tok...", "Da de sperret inne..." og "Da de tok...", mens det i den norske bare sies at "de tok".
2. I den tyske sies det hver gang "Da de...", mens den norske sier "Først...", "Deretter...", "Så..." og "Til slutt..."
3. Å tie er ikke ensbetydende med å ikke bry seg. Å ikke bry seg vitner om likegyldighet, mens å tie vitner om feighet.
4. Sosialdemokrater i den tyske teksten er ikke det samme som fagforeningsfolk i den norske. Derimot står det "Gewerkschafter" i tredje vers, og det er fagforeningsfolk, ikke jøder.
5. Tredje vers i den tyske originalen som er gjengitt her, stemmer ikke med det jeg ellers har funnet på nettet, for Niemöller skriver "habe ich geschwiegen" i alle tre vers, ikke "habe ich nicht protestiert" som det står i tredje vers her.
Hvorfor ikke være mer tro mot den tyske originalen i oversettelsen? I tillegg til å korrigere tredje vers i den tyske teksten, som nevnt i punkt 5, foreslår jeg denne oversettelsen:

Da nazistene tok kommunistene, tiet jeg;
jeg var jo ikke kommunist.

Da de sperret inne sosialdemokratene, tiet jeg;
jeg var jo ikke sosialdemokrat.

Da de tok fagforeningsfolkene, tiet jeg;
jeg var jo ikke fagforeningsmann.

Da de tok meg,
var det ikke lenger noen som kunne protestere.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Kkjohns (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Hvem bedre til å rette på det enn en selv? «Rediger»-knappen er øverst til høyre på siden.--Telaneo (Diskusjonsside) 13. mar. 2016 kl. 20:01 (CET)[svar]