Diskusjon:Kristologi

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gammel debatt om temaet...[rediger kilde]

Hei, jeg vil gjerne diskutere følgende påstand under artikkelen "kristologi": "Den tar i liten grad for seg hans jordiske liv," Dette er et gammeldags synspunkt fra den tid det ble gjort forskjell på "den historiske Jesus" og "Kirkens Kristus". Dette skillet ble innført av Martin Kähler for hundre år siden. Og det bør ikke gjelde på norsk Wikipedia. Hvem kan gjøre noe med dette?

Hilsen Sabine

Jeg synes justeringen du gjorde var helt grei, det er blitt bedre nå. Men samtidig antar jeg du la litt mere i den formuleringen du endret enn det kanskje var dekning for. At kristologien i liten grad beskjeftiger seg med Jesu jordiske liv, kan jo bare bety at den sjeldent går inn i f.eks. analyser av hans lignelser eller spekulasjoner rundt harmonisering av de noe forskjellige opplysninger de fire evangelister gir om kronologien i lidelseshistorien. Ellers kunne du gjerne forsøke å antyde en disposisjon av en fyldigere artikkel, der perspektivet historiske J/Kirkens K får sin rimelige plass - men ikke mer (ikke får bli det styrende perspektiv). Jeg synes at meget av en slik artikkel bør bli dogmehistorisk, dvs gjengi teologenes avgrensningsarbeid etterhvert som nye kristologiske utfordringer dukket opp. Ctande 1. feb 2007 kl. 15:19 (CET)

Hei, jeg er helt enig med deg. Det temaet jeg nok tenker mest på fra Jesu jordiske liv, som får varig betydning for det meste som kaller seg kristent, er "Guds rike". Dette kan forstås å være overskriften over/den røde tråd i Jesu opptreden og forkynnelse, og det knytter hans egen person til den, jf. "Guds rike er kommet nær". Det innebærer at også "troens/Kirkens Kristus" er direkte avhengig av "Jesu jordiske liv", fordi det er samme person og samme budskap det er tale om. Slik sett er "Guds rike" et nøkkelbegrep i kristologien og binder dens hoveddeler sammen. Jeg justerer litt i teksten ut fra dette synspunktet.

Og jeg har gjort om "moderne teologi" til "nyere teologi" og presisert hva man kan mene med det. Idk Dette usignerte innlegget ble skrevet av Idk (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)