Diskusjon:Kongsvinger festning

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg har skrevet noe i artikkelen, men er noe usikker (er helt sikkert på at det jeg skrev var korrekt, men lurer på om jeg skrev smør på flesk). Jeg var nettopp på omvisning på festningen og lærte en hel del. Artikkelen kunne lett blitt forbedret. Men en ting: Jeg mener det har vært seks kamper..? Er i Kongsvinger nå så kan sikkert bidra med noen bilder :) Marcus 12. jul 2007 kl. 21:05 (CEST)

Et flyfoto hadde vært fint, men det er kanskje for mye å be om. Det er en stund siden jeg bladde i bøkene mine om festningen, men hvis jeg husker rett så har svenskene bare rykket mot Vinger to ganger siden festningen ble bygd. Det ble flere kamper i forbindelse med disse, men de var rundt omkring på skanser og gårder i Vinger, i Eidskog, på Austmarka og i Eda. Fire av disse er beskrevet i Lier skanse, Slaget ved Matrand og Jerpset gård. Disse artikkelene bør kanskje samkjøres litt bedre, men kanskje noen som er mer kjent med militærhistorie og hvordan slikt behandles her bør gjøre dette. Ters 12. jul 2007 kl. 23:13 (CEST)
Takk for svar :) Altså jeg mener ikke at det har vært slosskamper, men at svenskene ihvertfall har prøvd å angripe festningen. Kanskje det står mer på nettet? Marcus 20. jul 2007 kl. 20:05 (CEST)
Svenskene har aldri prøvd å angripe festningen. Etter å ha bladd litt i bøkene mine om festningens historie finner jeg bare to tilfeller hvor svenske styrker rykket inn i Norge mot Kongsvinger (altså etter 1681) og det var i 1808 (de trakk seg tilbake etter å ha tatt og holdt Lier) og 1814 (de ble slått tilbake). Festningens rene tilstedeværelse gjorde at svenskene heller vurderte andre steder å angripe. Ters 20. jul 2007 kl. 23:48 (CEST)

Kommandanter[rediger kilde]

Per Erik Rastads trebinds bokserie om Kongsvinger festning i forbindelse med dennes 300-års jubileum inneholder en komplett liste over festningens kommandanter fram til 1980-årene med rang, navn og datoer, men med forbehold om feil. Er det lov å legge ut en gjengivelse av denne listen og hører den hjemme her? Det er snakk om 73 linjer med uformatert tekst hvis man ser bort fra to kapteiner kun navngitt med etternavn som kun var interimkommandanter i en kort periode. De som har vært kommandant flere ganger er da nevnt like mange ganger. Ters 5. aug 2008 kl. 21:13 (CEST)

Hva med å sette opp listen alfabetisk (hvis den står kronologisk i boka) da er det jo ikke en direkte kopi ? Hvis du setter den i sorterbar tabell slik at en kan sortere på både navn og åstall, er det jo heller ikke en direkte kopi (etter min mening). Men dette kan sikkert andre svare bedre på. KEN 9. sep 2008 kl. 15:39 (CEST)
Jeg er ingen ekspert på opphavsrett men jeg tror ikke en slik liste kan skrives av og legges ut, det blir for omfattende. Du kan bruke bokserien som underlag for en artikkel og du kan sitere mindre/kortere deler ihht sitatretten men neppe så mye som en slik lang liste. Vedkommende må ha lagt ned en god del arbeid i å lage den listen og resultatet av det arbeidet kommer du (og vi) gratis til om du leggger den ut. Om du mener en slik liste trengs så tror jeg ikke du har noen annen mulighet enn å grave i gamle arkiver for å bygge den selv fra bunnen av. Men du kan selvfølgelig gjøre en henvendelse til forfatteren/forlaget, det kan jo være at de har interesse av at vi fremviser deler av stoffet i serien. mvh - Ulf Larsen 9. sep 2008 kl. 20:01 (CEST)
Faktaopplysninger i seg selv er ikke opphavsrettslig beskyttet, men en database kan kan ha en form for beskyttelse. Dette er dekket gjennom Åndsverksloven. En avskrift av en liste som brukes i en bok kan være et brudd på dette om det er denne lista som gjengis, men om det er en liste over festningskommandanter ved Kongsvinger festning som lages på fritt gtunnlag så kan bokverket brukes som en referanse. I sum er resultatet det samme, men det første er i grenseland mens det siste er på riktig side. Hvis det er to eller flere verk som brukes som underlag er det vanskelig å hevde at en liste representerer et opphavsrettsbrudd. Det er antakelig vanskelig å hevde at en liste over 73 kommandanter representerer en database hvor det er nedlagt et betydelig arbeid, så å vise til at dette er en database er nok litt utenfor lovens intensjon. 87.248.12.198 13. sep 2008 kl. 20:29 (CEST)
Det er snakk om to lister med kommandanter og to lister med interimskommandanter fra to bøker (før 1807 og etter 1814) som er flettet sammen og komplementert med fakta hentet ut av teksten i den tredje boka (1807-1814) som ikke har noen liste. Ters 16. sep 2008 kl. 15:06 (CEST)

La til koordinater[rediger kilde]

La til koordinater for festningen, dere som kjenner området får se om det er korrekt plassert. mvh - Ulf Larsen 9. sep 2008 kl. 20:14 (CEST)

Når jeg følger koordinatlenken til Google Maps og Gule Sider og zoomer inn så havner jeg da oppe på festningsområdet, om enn utenfor den indre muren. Gule Sider markerer ikke punktet med noe merke, men tar jeg utgangspunkt i midten av bildet så er høyeste punkt noen titalls meter lenger nord og det jeg vil anslå som midtpunktet noen titalls meter øst for det igjen. Det får være opp til noen spesielt interesserte om det skal rettes opp. Ters 9. sep 2008 kl. 21:27 (CEST)
Den er god, jeg har brukt Google Earth for å få koordinatene, men kartet der er for tiden ikke så bra, kan være det blir et bedre om en tid. Om du ønsker det så er det lett å endre koordinatene, gå inn i underliggende tekst og øk tallene for bredde og lengde noe, så kan du lagre og sjekke det etterpå. mvh - Ulf Larsen 10. sep 2008 kl. 10:00 (CEST)

Faktaboks og kommandanter (-dører?)[rediger kilde]

Det synes å foreligge ca 75 kommandanter på Kongsvinger. Det vil ikke ta seg noe sørlig ut i faktaboksen. Foreslår derfor at kommandantene forblir i avsnittet derom, gjerne over to spalter. Så må en få med dagens kommandant: Major Grethe Øverby ;-) KjellG 17. jun 2010 kl. 23:29 (CEST)

Den lista som er lagt inn stemmer heller ikke helt med den jeg har når det gjelder datoer. Nå er det er spørsmål om hvilken liste som er korrekt, men forfatteren bak den jeg har ser ut til å ha gjort en ganske grunding jobb. Forøvrig virker det litt rart å snakke om festningen som én bygning når det er snakk om flere bygninger bygget over en lang periode og i forskjellige byggematerialer. Dessuten var festningen i militær bruk lenger enn til 1905, om enn ikke i sin opprinnelige rolle. Ters 18. jun 2010 kl. 06:46 (CEST)
Det ser ut som om kommandanten har endret etternavn. Enten det, eller så har jeg gått glipp av et kommandantskifte til ei med samme fornavn, samme bostedsadresse, samme hobby og (såvidt jeg kan se) samme utseende. Forøvrig skal hun være Norges første kvinnelige kommandant. Jeg vet ikke om det er god nok grunn til en artikkel. Ters 8. jul 2010 kl. 21:09 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kongsvinger festning. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. feb. 2019 kl. 00:24 (CET)[svar]