Diskusjon:Kommunistisk Universitetslag

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ser at adjektivet "venstreekstrem" er tatt ut. Synes dette er rart, i og med at det er veldig vanskelig å definere KUL som noe annet. Hva skulle det være? --Stiangutten 6. jun 2006 kl.21:10 (UTC)

stalinistisk?[rediger kilde]

Siste versjon der "stalinistisk" er føyd til i første linje, stemmer ikke med de faktiske forhold. Det er riktig at KUL inngikk en nær allianse med KA, som med rette kunne kalles stalinistisk. Men KULs eget syn på Stalin og Stalin-tradisjonen var alltid negativt. Når Stalin-spørsmålet var den enkeltsaken som førte til at samarbeidet med KA opphørte, går det ikke an å kalle KUL stalinistisk. (Og det strider med det som står i resten av teksten.)

Endringene foretatt 20. januar om stalinisme i KUL er etter min mening ikke korrekte. KUL var generelt, og som organisasjon, sterkt kritiske til Sovjetunionen under Stalin (og ikke bare etter Stalin-tida). Ikke bare mente man at det helt fra revolusjonen i 1917 var mange kritikkverdige forhold i Sovjetunionen, men at Stalins politikk på 1930-tallet gjorde slutt på enhver reell sosialisme i landet. Da KUL og KA inngikk samarbeid, var det i visshet om den klare uenigheten på dette punktet. Den relativt forsiktige Stalin-kritikken som senere ble avvist av KA i 1980, var fra KULs side formulert som et kompromiss for å bevare samarbeidet. 3-4 medlemmer av KUL forsvarte riktignok Sovjetunionen på 1930-tallet som et sosialistisk bolverk mot nazismen. Men det dominerende synet i organisasjonen var å bryte med Stalin-tradisjonen, selv om dette også førte til brudd med KA. Å si at bare enkelte medlemmer av KUL kritiserte Stalin, blir derfor å snu tingene på hodet: Det var bare enkelte medlemmer som forsvarte Stalin. (Tilsvarende: Enkelte medlemmer av KA var enige i KULs Stalin-kritikk, men de var ikke representative for KA som organisasjon.) I en historisk vurdering må man i tillegg ta hensyn til at KUL eksisterte også før samarbeidet med KA, med en rekke medlemmer som på ingen måte kan assosieres med stalinisme. --Ringo 20. jan 2007 kl. 12:54 (CET)


Linkene ser ut til å ikke fungere. Jeg hadde håpa det skulle være litt kilder her.