Diskusjon:Kjærlighet

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mer enn en følelse[rediger kilde]

Denne artikkelen var skrevet i en mild og såkalt politisk korrekt form. Jeg har vært gift i mange år, men likevel ikke fagmann i psykologi- eller religionsrelaterte fag. Derfor vil jeg ikke skrive noe inni selve artikkelen, men vil gjerne likevel gi noen kommentarer.

(1) I Bibelsk forståelse er kjærlighet noe mer og annet enn en menneskelig følelse. Vi kan også se kjærligheten fra vårt kjøkkenvindu mellom fuglene når de abeider med reir og unger - Fordi kjærligheten også er et løfte og en plikt.

I dette ligger kanskje også noe av forklaringen til de mange skilsmissene. Man tror at kjærligheten er slutt fordi følelsen er vekke. Men derfor bør artikkelen skrives om fordi kjærligheten varer og skal vare selv i tunge dager uten følelser. Kjærligheten overlever i kraften av selve løftet.

(2) Selv om det er vanlig med samboerskap trenger man ikke å idealisere det. (Jeg synes ikke en slik idealisering er tydelig gjort i artikkelen) Det er lett å argumentere for at den klassiske modellen med seksuell avholdenhet før ekteskapet er gunstig. Flere grunner taler for det. I tiden før man blir seksuelt avhengig av kjæresten har man større sjanse til å bedømme ham/henne litt objektivt. Men etter at de har fått et seksuelt forhold blir de så sterkt bundet at det er liksom ingen vei tilbake. Det tar i alle fall mye lenger tid å avvikle forholdet.

Mange par ville hatt godt av å leve avholdende istedenfor å flytte sammen. I den tiden kunne de finne ut om de klarer å være trofaste kun i tilliten til hverandre og uten de seksuelle bånd. Hvis man ikke klarer å være avholdende før man gifter seg, hvordan skal man da klare å være avholdende neste gang man blir forelsket og sjansen byr seg til sex utenfor ekteskapet? Ved å være avholdende før man gifter seg viser man til den man er glad i at man er til å stole på også midt i en så vanskelig situasjon som det er å være forelsket.

Den modellen som jeg har beskrevet ovenfor kan kanskje virke gammeldags på noen lesere, men likevel tror jeg det er en logikk i det. Det er ingen grunn til å legge skjul på at jeg som skriver dette har kalt meg kristen i mange år og at Bibelen har vært med å påvirke mitt kjærlighets-begrep. Wikipedia-diskusjonen er eller bør være noe annet enn en web-diskusjons-side og derfor ligger min oppfordring til artikkelforfatteren i å legge mer kraft og tyngde inn i begrepet 'kjærlighet' enn at det er en følelse.