Diskusjon:Karplanter

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gode lister og portaler Karplanter er en av Wikipedias Gode lister og portaler, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Karplanter har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 43, 2010.

Kråkefotplantar?[rediger kilde]

Eg ser at kråkefotplantane her er klassifisert som klasse under Pteridophyta. Eg har lært at dei er si eige rekkje (fylum), Lycopodiophyta. Dette er òg den klassifiseringa som er nytta på engelsk wikipedia, og eg undrar difor på kvar denne "degraderinga" kjem frå? Eg skal vonaleg i gong med å skriva bregneartiklar på nn.wiki, og tykte dette var forvirrande.Edaindirith

Engelsk wiki bygger på Cronquist (1999), mens hans taksonomi er grundig revidert av Smith et al (2006). Så her er vi mer oppdatert enn en:wiki. Jeg har ellers støttet meg på (Lennart Stenberg et al 2003) hvor taksonomien bygger på (Lid&Lid 2005, red Reidar Elven). På side 33 i Stenberg regnes både kråkefotplanter, snelleplanter og bregneplanter til Pteridophyta (karsporeplantene). Dette er planter med vasskar, men sporeformering i motsetning til frøformering. I nyere taksonomi skiller man altså blant karplanter mellom karsporeplanter og frøplanter (blomeplanter), og her regnes kråkefotplantene (Lycopsida) inn blant førstnevnte. Kilde: Lennart Stenberg (red), Steinar Moen (norsk red), Gyldendals store nordiske flora, Stockholm 2003, Oslo 2007, side 33. Den bygger på: Johannes Lid og Dagnye Tande Lid, Reidar Elven (red), Norsk flora, 7.utgåva, Samlaget 2005. med vennlig hilsen, Bjoertvedt 21. aug 2008 kl. 00:40 (CEST)
Tusen takk! Jeg har Lid & Lid, men der har man bevisst latt være å ta for seg taksonomien over familienivået i særlig stor utsrekning, trolig fordi enkelte deler av den ikke er veldig sikkert, og dessuten av mindre interesse i en flora, som tross alt i hovedsak er en oversikt over hvilke planter som finns i et gitt område, og hvordan en kjenner dem fra hverandre. Jeg skal prøve å skaffe Stenberg & Moen. Som du kanskje vet har vi på nn.wiki holdt oss til en klassifisering som er i hovedsak Linnéisk, og ikke et mer fylogenetisk system som det som er i bruk på no.wiki, av årsaker som er utdypet her, men en bør selvfølgelig følge Smith et al (slik som jeg ser at de har begynt med på en.wiki) snarere enn den mer utdaterte Cronquist-klassifiseringa.--Edaindirith 21. aug 2008 kl. 12:53 (CEST)

Innledning og taksoboks[rediger kilde]

Før jeg starter en reverseringskonkurranse, drøfter jeg heller synspunktene mine her:

  • Tracheophyta er ikke noe latinsk navn (både trachéa og phytón er greske ord), men gruppens vitenskapelige navn.
  • Tracheophyta er verken et arts- eller et slektsnavn og skal derfor ikke kursiveres.
  • Betydningen av tilføyelsen «og med tilsvarende avgrensning mot grønnalger» er fullstendig gåtefull for meg, og sannsynligvis for de fleste andre lesere. Karplanter er landplanter minus moser. Hva har det med grønnalger å gjøre? Og hva sikter «tilsvarende» til? Siden tilføyelsen bare forvirrer og ikke tilføyer noe vesentlig, mener jeg at den bør tas ut igjen. (Selvfølgelig kunne man også si at karplanter er grønne planter minus olivengrønnalger minus havsalater minus Trebouxiophyceae minus grønnalger minus Mesostigma viride minus Chlorokybus atmophyticus minus Entransia fimbriata minus Klebsormidium minus Zygnematales minus Chaetosphaeridium minus Coleochaete minus kransalger minus moser. Det er like korrekt. Men jeg mener fremdeles at det er enklere å si at karplanter er landplanter minus moser.)
  • Taksoboksen skal ikke forvirre, men gi kort og konsis informasjon og lenker til over- og underordnete artikler. Listen over delgrupper er nå en skjønn blanding av en usortert liste og en hierarkisk-systematisk oversikt. Slektskapsforhold og systematikk bør drøftes i artikkelen, ikke i taksoboksen. Hvis man først ønsker å gjøre det i taksoboksen, bør det være konsekvent. Slik listen er nå, har den både uforklart (og inkonsekvent) bruk av innrykk og uforklart (og inkonsekvent) bruk av kursivering. Videre er tre av gruppene som nevnes, parafyletiske. Alt dette taler i mine øyne for den enkle listen som taksoboksen opprinnelig hadde.

Hilsen, Hanno 27. apr 2009 kl. 18:40 (CEST)


Svar i tur og orden:

  • Tracheophyta har jeg ikke noen sterke meninger om. Dersom du vil endre fra «latin» til «nomenklatur» så er det fritt fram.
  • Tilføyelsen «og med tilsvarende avgrensning mot grønnalger» har jeg slettet for noen dager siden, men nå ser jeg at den har kommet tilbake igjen, sannsynligvis under en tilbakestilling. Den skal selvsagt ut, som du påpeker.
  • Taksoboksens bruk av litt hierarkisk oppsett har jeg gjort for å forebygge den situasjonen hvor 90% av artene får én "artikkelinngang", mens 10% av artene får 4 innganger. Det er nok ikke vitenskaplig, men det er heller ikke målet - det skal presentere undergrupper for leseren og da mener jeg vi er på trygg grunn når vi også tar med noen få, meget store under-undergrupper. Det samme grepet gjør botanikerne Lennart Stenberg og Steinar Moen i Gyldendals store nordiske flora, 2007, side 33. Se for øvrig en-Planter som bruker flere nivåer i taksoboksenes undergrupper. Det samme gjøres på en-karplanter, og ikke minst på en-Eukaryoter. Dette er altså i utstrakt bruk på en:wiki, og motivet er antakelig det samme som mitt motiv, nemlig brukervennlighet.

Avsluttende: Wikipedia er ikke et vitenskapelig forskningsverk for botanikere, de har annen litteratur å støtte seg på. Wikepedia er et digitalt allmennverk på linje med de folkelige floraer. Folk skal finne fram i kategoriene og taksoboksene, og da tror jeg vi heller må leve med å gjøre ting brukervennlig selv om det ikke blir seende 100% ut slik som i de vitenskaplige fagbøkene. Om ting står i kursiv eller ikke kan vi vedta utfra et stilmanual-synspunkt, men jeg vil advare mot å vedta stilmanualer slavisk utfra hva som brukes i tunge, vitenskaplige verk. Eksempelvis mener du, Hanno, at bare slekts- og artsnavnenes nomenklatur skal stå i kursiv, og ikke navnene på høyere grupper. Men både Lid&Lid og Stenberg et al bruker kursiv også på familienavnene. Det gjør man naturligvis for at ting skal framstå som konsistent og oversiktelig for leseren, uten hensyn til hvordan fagfolk skriver til hverandre. Det som forundrer meg litt, er at du er veldig tydelig og "streng" (men aldri oppgir noen referanser) når du insisterer på å endre ting, selv om de samme tingene er helt vanlige å gjøre blant fagbotanikere når de presenterer botanikken for allmennheten. På Wikipedia skriver vi ikke til botanikere. Så skal informasjonen selvsagt være korrekt. Vi må vel gjøre en del kompromisser mellom det brukervennlige og det vitenskaplige, dvs forenkle uten å forvrenge. Det er hva jeg har prøvd her. Med vennlig hilsen, Bjoertvedt 28. apr 2009 kl. 02:20 (CEST)

Norske familienavn[rediger kilde]

Først - til den det måtte angå - gratulerer med et enormt prosjekt! Så til saken: Det finnes mer eller mindre aksepterte norske navn på en del av de familiene som listes her. Trolig har man her tatt utgangspunkt i Lid eller Mossberg og de familien som finnes der. Familier med mange kjent prydplanter eller nye familier etter APGII (som ennå (?) ikke er med i Lid), finnes det norske navn på. Kunne bidra med noen slike, men siden det finnes en entry for alle familiene med systematisk navn som tittel på norsk hva gjør man? Skifte navn på den eksisterende? (Og kan man det uten videre?) Vi har vel ikke brukt for norsk artikkel under syst.navn - uten som redirigering?Monty 24. mai 2009 kl. 11:35 (CEST)[svar]

For å være helt ærlig, forstår jeg ikke spørsmålet. Hvis det fins aksepterte norske navn på grupper, er det disse som skal brukes, ikke de vitenskapelige (se stilmanualen). Hvis en artikkel står oppført under sitt vitenskapelige navn, bør den i så fall flyttes til sitt norske navn. «Familier» som mangler i Liste over plantefamilier med norsk navn, bør føyes inn der (helst med en oppdatering av antallet på siden topp!). Besvarer det spørsmålet? Hanno 29. mai 2009 kl. 16:44 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Karplanter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. jul. 2017 kl. 17:08 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Karplanter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 18:00 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Karplanter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 05:29 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Karplanter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. apr. 2019 kl. 11:02 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Karplanter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jul. 2019 kl. 05:33 (CEST)[svar]