Diskusjon:Kappløpet om Sydpolen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Underprosjektets logo Artikkelen Kappløpet om Sydpolen er del av underprosjektet Antarktis, som søker å øke antall artikler relatert til Antarktis og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres.
Start Denne artikkelen har av prosjektet blitt vurdert til å være på nivå start på kvalitetsskalaen. (Merk at prosjektets standarder kan avvike noe fra øvrige slike vurderinger på Wikipedia.)
Høy Denne artikkelen er av høy prioritet innen sitt emne.

Ønskeliste: Forskning i Antarktis · Antarktis' geografi

Etpar kverulantiske spørsmål[rediger kilde]

Det er slett ikke for å tvile på at Amundsens ekspedisjon plantet flagget på Sydpolen, men gitt de hjelpemidler til navigasjon ekspedisjonen hadde, hvilken nøyaktighet fantes? Kompass hjalp dem neppe nok, den magnetiske sydpol var vel ikke særlig presis lokalisert, de kunne neppe anslå høyde over havet eller terrengets helning presis nok til å optimalisere bruken av sekstant, selv om sola nok skinte hele døgnet. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har lest om hvilken grad av nøyaktighet de hadde da de skulle fastslå hvor polpunktet lå. Er det noen som har kilder som kan avklare dette? Hvilken nøyaktighet regnet man som akseptabel da? Jeg antar at man idag, med GPS, har fastslått polpunktet med ± en fot eller så, men - hvor langt fra polpunktet finnes restene av Amundsens telt? Snakker vi meter eller kilometer her? Og en sekundær tanke her: Er isen i bevegelse? Det er jo en isbre, men er isen på sydpolpunktet stabil, eller beveger den seg i retning havet på en eller annen kant? TorSch (diskusjon) 9. aug 2012 kl. 11:39 (CEST)

Amundsen streben etter å finne det eksakte polpunktet er godt beskrevet i hans dagbok og Roland Huntfords Scott og Amundsen. For å være sikker på at ikke Scott skulle komme i etterkant og påvise feil i lokaliseringen, foretok han målinger i flere dager før de returnerte til Framheim. Detaljene i hvordan målingene foregikk tar jeg dessverre ikke på hukommelsen, men jeg tror nøyaktigheten var innenfor 100 meter.
Fra artikkelen Sydpolen: Den polare iskalotten flytter seg om lag 10 meter hvert år, så den eksakte posisjonen til isen og bygningene som står på den, flytter seg gradvis over tid relativt til polpunktet. Markøren på Sydpolen blir derfor flyttet hvert år for å vise dette. - mvh 4ing (diskusjon) 9. aug 2012 kl. 11:56 (CEST)
Og jeg takker pent for svarene. TorSch (diskusjon) 9. aug 2012 kl. 12:41 (CEST)

Hvorfor vant Roald Amundsen?[rediger kilde]

Mange mener at den hovedsaklige grunnen til at Roald vant kappløpet, var at han brukte grønlands hunder. Scott ville jo ikke bruke slike hunder, på grunner av noen vonde erfaringer tidligere. Derfor brukte han maskiner, hester. Dette utstyret stoppet ganske tidlig i reisen, derfor måtte de bruke kroppen. Andre mener at Roald hadde flaks, i spesielt i henhold til været. Andre mener at det var turrutene, som agjorde seieren. Kan noen gi meg et mere konkret svar på hva som avgjorde seieren, til Roald Amundsen? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 83.109.141.132 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det finnes vel ikke et kort svar på et slikt spørsmål, et tema det er skrevet tusenvis av sider om. Den engelske arikkelen beskriver noen av de mulige årsakene som har blitt diskutert. At Amundsen brukte hunder og var mer vant med polare forhold var nok viktig. Han visste hvor viktig det var å merke depotene grundig, og han sørget for energirike matrasjoner. Det har vel blitt tilbakevist at han hadde flaks med været, men Scott hadde derimot ekstremt dårlig vær den siste måneden (da Amundsen forlengst hadde forlatt Antarktis). - mvh 4ing (diskusjon) 28. nov. 2013 kl. 09:13 (CET)[svar]

feil i referanselista[rediger kilde]

Det står: Ousland, Børge (2009): Sydover – kappløpet mot Sydpolen, Oslo: Cappelen Damm. Det er Bjørn Ousland som har skrevet denne boka!!