Diskusjon:Iver Huitfeldt

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Diskusjon fra tidligere side[rediger kilde]

Hva skal dette betyr? Det er ikke fint å se hvordan man oppvist respektløshet mot en av Norges største sjøhelter! Bruker:Varulv2468

Varulv2468, kan du si mer om hva som er galt her? Jeg vet ikke nok om dette... Noorse 1. okt 2006 kl. 15:06 (UTC)

Se på historikk, så forstår du. En eller andre hadde drevet med vandalisme her. Bruker:Varulv2468

Til trøst for Varulv: Også denne artikkel er blitt utsatt for samme vandalisme som så mange andre for en tid siden. Norsk politi, 9/11 og det internasjonale samarbeidet. Men ellers, sjøhelten herter Iver, ikke IvarF.bendik 2. des 2006 kl. 23:43 (CET)
Ivar Huitfeldt`s navn er dansk og dermed var hans førstenavn Ivar utenfra dette. Iver er en norsk oversettelse. I dansk litteratur er navnet «Ivar» benyttet. Bruker:Varulv2468
Ivar er også et vanlig norsk navn, og mer benyttet enn Iver. «Huitfeldt`s» er derimot en engelsk eiendomsform. Korrekt norsk er «Huitfeldts». --Finn Bjørklid 9. des 2006 kl. 16:46 (CET)

Tidligere artikkel (feil fornavn)[rediger kilde]

Ivar Huitfeldt født den 5. desember 1665Fredriksten i Halden, Norge. Han er en av de norske sjøhelter i den dansk-norske orlogsflåten og kanskje den meste beæret i Danmark med landets største sjømilitær monument over seg.

Tjente først i den franske flåten for Frankrike, deretter for engelskmennene og for nederlenderne. Han var utnevnt til kaptein i 1691 og i 1704 til kommandørkaptein i det året han blir dypt involvert i en sjømilitær rekruttering av nordmenn i Norge. Han var i årene 1704 til 1709 sjef for orlogsverftet i Kristiansand. I forbindelse med hans verk i Kristiansand kom han ut for det kompromitterte miljøet innad i sjøoffisergarden i den dansk-norske flåten og var den første som varslet om tilstanden. Han ment det var oppstått intriger og kameraderi med rivalisering og alvorlige mangler på et indre samhold som hadde vært der under Niels Juel og Jens Juel. Dette skulle Tordenskjold merket.

Han døde under stor tapperhet ombord på sitt brennende skip Dannebroge den 4. oktober 1710 under Slaget i Køge bukt der han hadde ledet an for den dansk-norske flåten som vendt seg mot sør fra nordlige vending av deres ankerplassen. Denne manøvreringen forpurret svenskenes planer om å angripe danskene i deres ankerplass og tvunget dem om på en parallell linje mot de dansk-norske orlogsskipene som hadde dannet en uklar linje anført av Dannebroge. Da den fatale brannen kom utenfor kontroll, hadde Huitfeldt dumpet sitt anker for å ikke forstyrrer den dansk-norske linjen som var ved å danne seg og de andre skiper i nærheten trakk seg fra det brennende skipet. Dessuten hadde han under seig motstand helt til det siste øyeblikket holdt svenskene fra seg så de kunne ikke fortsetter vestover inn i Køge bukt.

Eksplosjonen ødela Dannebroge og cirka 550 omkommet. Bare 9 overlevde, de andre skipene kunne ikke redder mange som kunne ikke svømme mellom høye bølger som gjør det vanskelige å ha robåter ute. Huitfeldt var ikke en av disse som overlevde. Men hans offer hadde reddet den dansk-norske orlogsflåten fra et katastrofalt nederlag mot svenskene som kanskje noensinne hadde fått deres beste sjanse i alle kriger mot Danmark-Norge for et tilintetgjørende slag.

Hans ettermæle var dog sikret for all evighet. Han har blitt minnet i atskillige dikter og sanger spesielt i Danmark som Knud Lyne Rahbeks «Vort fødeland var altid rigt på raske orlogshelte» og B.S. Ingemanns «Vift stolt på Codans bølge, blodrøde Dannebrog» med disse ordene:

«Og flyver du mod himlen, i stolte luers favn; da nævn for stjernevrimlen, din høje Hvitfelds navn.»

Funnet av vraket etter Dannebroge i 1873 vekke stor interesse hos danskene om Ivar Huitfeldt og i avisen Illustreret Tidende uttrykket kommandør P.F. Giøedesen et ønske om å reise et minnemerke over denne sjøhelten i 1879. Kort etterpå var en komite nedsatt som samler midler og i 1886 var Huitfeldt-monumentet på Langelinie avsløret som Danmarks største sjømilitære monument noensinne. Se[1].

Har fått Huitfeldts gate i Oslo oppkalt etter seg.

Hva er dette?[rediger kilde]

Her har jeg lagt mye arbeid i. Her har jeg etterlatt meg en artikkel. Som har blitt slettet av en som kunne ha bare tatt seg bryet med å skifte på navnet på tittelen. Dette er ikke god oppførsel, synes jeg. Etter å ha forsvunnet i en stund kom jeg over dette! Varulv2468 7. jan 2007 kl. 01:15 (CET)

Nå ligger teksten over her slik at intet av informasjonen skulle være tapt. Men teksten var ikke lett å følge, og var dessuten skrevet mer som en fortelling enn en leksikonartikkel. Det kan være at det er grunnen til at den teksten som nå ligger her er kortere. Den er kort, men den er grei å lese. Ettersom den gamle teksten finnes her er det mulig å legge inn informasjon fra den etterhvert. Haros 7. jan 2007 kl. 01:43 (CET)
Så vi skal ha blodfattige leksikonsnoter i Wikipedia? Det tror jeg, vil sannelig gjør underverk. Varulv2468 7. jan 2007 kl. 01:47 (CET)
Kan du ikke proeve aa se dette som en start som kan utvides? Alle data ligger allerede her, jobben blir naa aa flette dem inn... Vaer taalmodig med oss, aa skrive om en annens artikler er ikke lett. Saerlig naar vi ikke deler morsmaal. Som du vet er min norsk ofte iblandet fornorsket engelsk og nederlandsk. Faar rett som det er spoersmaal paa irc om hva jeg mener. Slik laerer jeg morsmaalet mitt igjen ;) Noorse 7. jan 2007 kl. 02:04 (CET)
Jeg skal ikke gjør noe her mer. Dersom man er tilfredstilt med en blodfattig artikkel har ikke jeg noe å gjør med. Hadde i det minst noen blitt tatt med som sangen vil det ikke ha kommet reaksjon. Det er nå opp til dere om dette. Varulv2468 7. jan 2007 kl. 02:13 (CET)
Det er det minste problemet :) Om jeg setter det inn, vil du da sjekke? Noorse 7. jan 2007 kl. 02:17 (CET)
Niks. Larsen burde ha visst bedre. Det er ikke akkurat hensyn i hans handling. Vil ikke ha tenkt på det om artikkelen var slettet. Eller massivt omskrevet. Men det Larsen gjorde ved å sette inn en fattig artikkel som tatt fra ettbinds leksikon var et slag for mye. Fra nå av vil jeg ikke kaste mine øyne på Iver Huitfeldt artikkelen. Varulv2468 7. jan 2007 kl. 02:32 (CET)

I følge norsk biografisk leksikon så er navnet Iver, ikke Ivar. Når jeg først hadde sjekket det fant jeg det mest korrekt å starte med en ny, kortere artikkel som deretter eventuelt kunne utvides med stoff fra den gamle som da ligger her på diskusjonssiden. Ulf Larsen 7. jan 2007 kl. 07:13 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Iver Huitfeldt. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 05:34 (CEST)[svar]