Diskusjon:Il Tempo Gigante

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Uten tittel[rediger kilde]

I følge artikkelen ble Il Tempo Gigante sjelden kjørt og da kun på lukket område eller på en bane. Men i 1976/77 kjørte Caprino sammen med sin kone bilen rundt i deler av Norge i forbindelse med filmen. De tok vistnok denne turen også som en slags ferietur. De var innom Eidfjord i Hardanger, der de ble fotografert, og i Haugesund, der bilen kjørte rundt i sentrum og også var ute på Haugesund flyplass, der den viste kreftene sine til stor jubel for de som hadde møtt opp. I 2008 var bilen pånytt i Haugesund. Men denne gangen ble den fraktet med trailer. Men den ble også da kjørt rundt i Haugesund for å vise den frem. Kan også nevne at Dorthe i "God Kveld Norge" fikk sitte på da Caprino kjørte bilen på en luftetur. Mener også å ha lest at man kjørte bilen mellom Oslo og Lillehammer de første årene når den skulle opp til Hunderfossen for å bli utstilt der om sommerene. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Torerlan (diskusjon · bidrag) 31. aug 2010 kl. 02:39 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Tviler sterkt på det som blir sagt ovenfor. Husk at "Il Tempo Gigante" hadde tilnærmet bredde på 2,5 meter på bakakselen (med felger og dekk). Vognkortet hadde meget strenge restriksjoner vedr. bruk av bilen på offentlig vei. Til transport av bilen, ble det innkjøpt en brukt buss som ble ombygget. Bussen fikk en utvidelse av bakre del til maks 2,5 meters bredde (som var/er det maksimale som er tillatt for ferdsel på offentlig vei). Jeg husker at dekksidene på "Il Tempo Gigante" subbet begge innsider av bussen når den ble kjørt inn. Denne bussen transporterte bilen innenlands og til utlandet (første tur utenlands var til Danmark). Castironarm (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 15:45 (CEST)
Denne artikkelen trenger kilder og ikke diskusjon av hva dere husker. Jeg har funnet to http://www.caprino.no/pages/no/iltempo.asp og http://www.vg.no/bil-og-motor/artikkel.php?artid=507723, det er påtide å finne flere. Denne bilen er det skrevet mye om. Det er ikke noe poeng i å diskutere hva som skjedde uten å finne kilder til det. En hel del av denne artikkelen bør fjernes hvis ingen er interessert nok til å finne alle omtalene som garantert finnes. Stallo (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 15:51 (CEST)

Kilden for mitt vedkommende er meg selv - jeg var med og bygget "Il Temp Gigante" i fullversjon. Har også reist rundt endel i sør-Norge med bussen da den fraktet bilen til forskjellige "visninger" etc. Når det gjelder den første linken du nevner, så ble ikke flytrafikken "satt på hold i 20 minutter" - det var ingen flytrafikk om natten på Fonebu. Det ble heller ikke foretatt noen fartsprøver (vi hadde dessuten ingenting å måle den med heller). Første testkjøring ble foretatt av Odd Høie, med Larson fra biltilsynet som passasjer. Andre test ble kjørt av Jan Michelsen. Testkjøringene var ment som garanti ovenfor Biltilsynet hvorvidt bilen kunne godkjennes eller om det måtte foretas endringer. Hr. Larson hadde fulgt byggingen fra start til slutt, og han ga sitt OK. Castironarm (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 16:46 (CEST)

Da vet du hvor den var og har mye lettere enn andre for å finne omtaler i aviser, du vet for eksempel hvilke lokalaviser som er aktuelle. Veldig godt grunnlag for å lete. Du kan også vurdere hvilke kilder som er gode og hvilke som er dårlige. Problemet (og det er ikke bare denne artikkelen som har dette problemet) er at ingen artikkel er bedre enn de kildene som kan oppgis, og her var det tynnt. Il Tempo Gigante og alle involverte har fortjent bedre. Jeg er god til å lese og kan hjelpe med kritisk lesning, hvordan andre oppfatter din tekst, men dette er først og fremst en svær jobb med å finne ut hva som er gode kilder til stoff om bilen, start med Google og sjekk www.nb.no, her ligger en masse bøker eletronisk lesbart. Tvi tvi. Stallo (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 16:54 (CEST)
«Kilden for mitt vedkommende er meg selv» - Vennligst les Wikipedia:Verifiserbarhet og Wikipedia:Original forskning nøye. - Soulkeeper (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 17:09 (CEST)
Diskusjonstråder fungerer litt anderledes enn artikler, du må nok passe på å skrive etter siste innlegg og ikke utvide egne tidligere innlegg etterpå. Denne gangen gikk det greit siden jeg så hva du hadde gjort, så du skal slippe å flytte den delen du skrev inn etterpå. Det at du protesterer på kilden viser med all tydelighet hvor viktig en kildegransking er. Det er faktisk slik at i Wikipedia skal det som står i kilden gjengis, samme hvor riktig din hukommelse er. Her må det være skrevet mye mer. Stallo (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 17:13 (CEST)

Nei, jeg har aldri sett at det har vært nedskrevet noe om den natten vi fikk tillatese av ledelsen ved Fornebu å utføre testkjøringen. Ivo Caprino, Bjarne Sandemose (fra Caprino Filmstudio), Jan Michelsen, Odd Høie og meg selv (vi 3 kom fra Michelsen's bilversted i Oslo og sto for den tekniske delen av bilbyggingen), Biltilsynets Larson og diverse vaktpersonell fra flyplassen, pluss muligens noen personer jeg ikke la merke til - var tilstede den natten. Odd Høie døde dessverre ganske ung, Jan Michelsen har jeg ikke vært i kontakt med på mange år, og jeg selv har vært bosatt i sørlige Europa i mengder av år. Hr. Michelsen er vel egentlig den eneste som kan bekrefte mine kommentarer. Castironarm (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 17:31 (CEST)

Kilde "Slik ble Il Tempo Gigant til!" av Jan Michelsen, publisert i Norsk Motorveteran, nr. 1/2012. Nå må det nevnes at noen av hr. Michelsens kommentarer avviker litt fra realiteten. Det var f.eks. ingen presse tilstede under testkjøringen, ei var hr. Michelsen første testkjører, men slik jeg beskriver det ovenfor. Sidene er gjort meg tilgjengelig via epost just nå av Ole Grønskar, Oslo. Castironarm (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 17:40 (CEST)

Hvis det som er sant avviker fra det kildene sier, skal Wikipedia gjengi det som kildene sier. - Soulkeeper (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 17:55 (CEST)

Ja, ja - da gir jeg opp - sannheten skal altså ikke fram??? Castironarm (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 18:00 (CEST)

Du leste altså ikke Wikipedia:Verifiserbarhet og Wikipedia:Original forskning? Kan jeg prøve igjen? Vennligst les Wikipedia:Verifiserbarhet og Wikipedia:Original forskning. Grundig. - Soulkeeper (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 18:02 (CEST)
Men for å svare på spørsmålet ditt: Sannheten må gjerne frem, men Wikipedia er ikke arenaen for å få den frem. Til det har man bl.a. pressen, bokforlag, jungeltelegrafen, vitenskapen, historiefaget, og forsåvidt hele resten av Internett. Men altså ikke Wikipedia. Wikipedias oppgave er definert til å ikke inkludere dette. - Soulkeeper (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 18:06 (CEST)

Jeg er en meget oppegående person på 68 år og har en meget god hukommelse. Bruker den med stor glede hver dag i mitt arbeide som musikkforsker, og dersom man ikke kan akseptere hva jeg sier, ja, da gidder jeg ikke fortsette med flere detaljer fra "Il Tempo Gigantes" historie. Takk for meg! Castironarm (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 18:17 (CEST)

Man kan godt akseptere hva du sier, man kan bare ikke bruke det i Wikipedia. Ha en god dag! - Soulkeeper (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 18:26 (CEST)
Jeg merka meg 180 km/t og har registrert at orkan starter på 117,36 km/t. Jeg tillater meg å tvile på at enn så vidunderlig bilen er at den ikke hadde sett særlig vakker ut om den hadde klart å komme opp i 180 km/t. Personlig har jeg en mistanke om at den hadde "blitt blåst av banen". Men vi kan heller ikke arbeide kildeløst og verken min eller brukerens hukommelse er gode nok som kilder og det må vi alle finne oss i. Hukommelse kan være en god hjelp til å finne gode kilder. Jeg har foreløpig akseptert at 180 km/t ble fjernet, men altså bare foreløpig. Her trengs kilder, dette har garantert noen skrevet om, men det kan være en stund siden. Det lå en hel del i Bokhylla, men så ingen referanse til 180 km/t. Så har vi fra Castironarm : «"Slik ble Il Tempo Gigant til!" av Jan Michelsen, publisert i Norsk Motorveteran, nr. 1/2012.» Mulig Michelsen husker litt feil, i følge en av bøkene testkjørte mannen fra Biltilsynet. men jeg leste ikke alt grundig, søkt på Il Tempo Gigante i www.nb.no. Bilen har vært i Cannes i 1977, flere tips her? Stallo (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 20:22 (CEST) OG den ble bygd om så den har hatt en motor før den som den har nå. Stallo (diskusjon) 24. apr 2013 kl. 20:23 (CEST)
Ifølge autofil.no har bilen (nå?) en motor på 550 HK. Om den kan få bilens 3,5 tonn opp i 180 km/t, og hvordan kjøreegenskaper og aerodynamikk eventuelt blir i en slik hastighet, forteller denne kilden imidlertid ikke. - Soulkeeper (diskusjon) 25. apr 2013 kl. 15:02 (CEST)

Da har vi en kilde til, har du fler, den beskriver riktignok ikke hvordan bilen skal gå så fort, men den beskriver at problemet vil være å få stoppet den uten at skivebremsene går varme litt fort. Det er fullt mulig at rullebanene på Fornebu ikke hadde vært lang nok til å få stoppa bilen før den havna i havet (tenker jeg). Jeg fant dette i Bokhylla:

De fleste er nokså snaue og mer opplysningsfragmenter, men det var en eller to brukbare omtaler i bøkene her. I en av disse bøkene er det beskrevet bytte av motor. Den første "originale" ble tatt ut og inn kom den som er beskrevet i artikkelen. I en av dem stod det at mannen fra Biltilsynet var med og testa bilen på Fornebu. En av disse bøkene er kommentarutgaven til vegtrafikkloven, grunnlaget for å gi Il Tempo Gigante skilter er kommentert, visstnok en ganske spesiell bestemmelse. Stallo (diskusjon) 25. apr 2013 kl. 22:50 (CEST)

Du kan jo også ta en titt på min website http://www.hankwilliamslistings.com/ind-itg.htm - her finner du noen bilder fra byggingen, bl.a. også Hr. Larson fra Biltilsynet på testkjøringen sammen med Odd Høie. Castironarm (diskusjon) 26. apr 2013 kl. 22:51 (CEST)

Selv om det kanskje ikke bidrar mye til å finne kilder, kan jeg nevne at jeg på e-post har tilskrevet min kamerat, filmfotografen Charles Patey (han bor nå i London). Han kan kanskje bidra med tips om kildemateriale. Siden både Caprino og Sandemose nå dessverre er borte, kan Pateys minne muligens ihvertfall støtte opp om og bekrefte de opplysninger som Bruker:Castironarm kommer med.
Som et irrelevant tilleggsmoment kan jeg legge til at jeg selv på den tiden var innom Caprinos verksted på Snarøya for å besøke Patey, og at jeg, i meget beskjeden målestokk, har vært med på byggingen av bilen, ved å tilpasse små deler til fronten/radiatoren. Ett eller annet sted skal jeg ha bilder fra denne fasen av byggingen; finpussen etter at alt det tekniske var unnagjort. TorSch (diskusjon) 26. apr 2013 kl. 23:29 (CEST)
Her er ikke noe irrelevant, dette er en av våre nasjonalskatter. Spørsmål til Castironarm er noen av disse bilden frie? er det bilder som kan legges på Commons til allmen fornøyelse? Jeg er litt usikker på rettigshetsregler her. Det som kommer til å være et problem her er at ingen skrev den helhetlige skikkelige biografien til bilen. Det vil si at vi vil stå med en masse informasjonsfragmenter som må settes sammen på en pålitelig måte. (se artikkelen Wikipedia:Kandidatsider/John Theodor Lund som hadde akkurat samme problem, ikke tvilsomt at mannen var berømt og betydningsfull i sin tid, men ingen skrev en skikkelig biografi når han døde, nå er artikkelen kandidat til å bli anbefalt artikkel!). Dette kommer til å være vanskelig, men ikke umulig, bare en haug med arbeid. Stallo (diskusjon) 27. apr 2013 kl. 09:14 (CEST) PS legg merke til hvordan notene i John Theodor Lund-artikkelen viser frem hvor all informasjonen kom fra, syr den sammen og at artikkelen hele veien kan kontrolleres av leseren. Selv om altså underlaget for artikkelen er en haug fragmenter. Stallo (diskusjon) 27. apr 2013 kl. 09:19 (CEST)

Du kan ta en titt på min website igjen. Jeg har laget en kort historie basert på mine notater fra 1976. Bringer vel ytterligere stoff om det som skjedde (uten kildeangivelse), hehe. Dessverre ble bilden i hovedsak tatt med et lite lommekamera. Original bildene befinner seg på et lager i Oslo. Her hvor jeg bor, har jeg kun de dårlige kopiene som ligger på websiten. Castironarm (diskusjon) 27. apr 2013 kl. 17:38 (CEST)

Dette med "ferdigstilt på 12 måneder" i artikkelen bør fjernes. Det vil si at bilen ble påbegynt flere måneder før filmen hadde premiere!!! Nei, bilen ble ferdigstilt vel 5 måneder etter at arbeidet var startet. Castironarm (diskusjon) 27. apr 2013 kl. 22:06 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Il Tempo Gigante. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. feb. 2021 kl. 15:49 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Il Tempo Gigante. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. jan. 2022 kl. 07:11 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Il Tempo Gigante. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. feb. 2022 kl. 14:51 (CET)[svar]