Diskusjon:Historie

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gamle diskusjoner[rediger kilde]

Siden denne siden trenger å ryddes i, hadde det vært en idé å oversette oppsettet fra den danske da:historieportalen? --Shauni 22. mai 2005 kl.22:24 (UTC)

Hele artikkelen må skrives på nytt. Ikke noe her som er utover gymnaselevnivå i fremstilling av hva historiefaget handler om.  :-) H@r@ld 4. apr 2006 kl.18:35 (UTC)

Denne utblåsningen forstår jeg ingen ting av. Menes det at ertikkelen skal skrives om slik at elever fra videregående skole ikke skal kunne fostå den? Den er uansett en stor forbedring i forhold til hva som lå her før jeg oversatte den fra engelsk wikipedia. Jeg venter i spenning på at Harald skal «forbedre» den. Shauni 4. mai 2006 kl.16:08 (UTC)
Det må være lov å påpeke at en artikkel for tiden ikke holder faglig mål, uten å få artikkelforbedringsoppfordringen karakterisert som "utblåsning". Om en Historie-1000 student hadde levert en slik artikkel som denne WP-artikkelen her som svar på en eksamensoppgave om "Hva er historie?" ville vedkommende høyst sannsynlig fått stryk. Den nevner ikke historikerens metode siste 170-år, kildekritikk med et ord. Det meste som burde ha stått her mangler også. Gleder meg til jeg får tid til å skrive den om! Fint at du har oversatt den engelske artikkelen Shauni, men det må da være lov å stille minimalistiske krav til artikkelkvalitet? H@r@ld 14. mai 2006 kl.16:14 (UTC)
Helt klart enig. Jeg oversatte den i håp om at andre kunne forbedre den ytterlige, da jeg syntes det var for gale at det bare skulle stå en linje om et så viktig emne. Jeg følte likevel at det går en å skrive en kommentar på en litt mer, tja, hva skal jeg kalle det, inspirerende måte. Jeg er ikke oppe til eksamen. Shauni 14. mai 2006 kl.16:20 (UTC)
Jeg flyttet taggen nederst da artikkelen nå absolutt ikke fortjener å ha en stor merknad øverst som fungerer som et stoppsignal. Det er på tide at vi sluttfører (tilnærmet, selvsagt - Wikipedia er en evig prosess) denne artikkelen nå. Det som er nå er godt grunnlag, og det er ikke mye som trengs i tillegg. Finn Bjørklid 29. des 2008 kl. 03:23 (CET)

Moderne historie?[rediger kilde]

Hva regnes som moderne historie og hva regnes som eldre historie? --Kai500 11. nov 2007 kl. 21:38 (CET)

Det er en fritt valgt konvensjon at tida etter 1500 regnes som "Nytid" og innleder "moderne" tid blant vestlige historikere. I norsk skole er 1850 valgt som tispunkt for "nyere historie". Dette er også fritt valgt, men tidspunktet innleder endel store endringer som demografisk overgang, industrialisering og modernisering av landbruket. H@r@ld 13. nov 2007 kl. 00:50 (CET)

Gjennomlesing/korrektur til anbefalt/utmerket[rediger kilde]

Laget en underseksjon under litteratur med tidsskrift, men etter å ha sett at samtlige er eksterne lenker foreslår jeg at det flyttes ti under eksterne lenker. mvh - Ulf Larsen 6. jan 2009 kl. 19:18 (CET)

Stor forbedring av denne artikkelen siden sist jeg besøkte den:-)
Endel punkter som bør fikses før den sendes til anbefalt-avstemming:
  • Avsnittet om historiske metoder er mer en duplisering av avsnittet/artikkelen om historiografi, enn en gjennomgang av hva metoder som kildekritikk, kvantitative metoder, "historie nedenfra", arkeologi m.fl innvirker på historiefaget.
  • Diskusjon om elementær kildekritikk, f.eks. skillet mellom levning og beretning er ikke innarbeidet.
  • Nyere kulturhistorie (den dominerende tankeretningen i siste tiårs historiografi) er ikke behandla, og det er endel begrepsblanding mellom postmoderne historie og kulturhistorie.
  • Det bør jobbes mer med den evige diskusjonen med hva som er definisjonen av historiefaget og hvilke kildetyper som er hører til faget jfr diskusjonen om Norgeshistorie på engelsk wp.
H@r@ld 6. jan 2009 kl. 21:05 (CET)

Disse setningene:

«De første historikere som brøt med den mytiske historieforståelse var grekerne Herodot og Tukydid. Disse var trolig de første som forklarte historisk utvikling som et produkt av menneskers intensjoner og handlinger, ikke som guders inngripen eller som utslag av mirakler.»

Det kan vel godt ha vært noen før Herodot og Tukydid som hadde dette synet, men som ikke er kjent i dag, foreslår endret til f.eks «Disse er de første vi kjenner som forklarte...» mvh - Ulf Larsen 7. jan 2009 kl. 09:40 (CET)

Denne setningen:

«I mellom midten av 1800-tallet og 1900-tallet var historiefaget et av de viktigste virkemidlene i nasjonsbygging.»

-foreslår denne i stedet:

«Fra midten av 1800-tallet og til begynnelsen av 1900-tallet var historiefaget et av de viktigste virkemidlene i nasjonsbygging.»

I denne setningen:

«Vestlige stater ansatte profesjonelle historikere for å skrive fortellinger om nasjonens utvikling og for å hause opp om nasjonens «gloriøse» fortid.»

-benyttes ordet hause, kan ikke finne det i ordboken - betydningen er kjent men det er kanskje ikke helt i henhold siden det ikke gjenfinnes i Dokpros ordbok. Ulf Larsen 8. jan 2009 kl. 19:53 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Historie. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jul. 2017 kl. 15:02 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Historie. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. jan. 2018 kl. 20:41 (CET)[svar]