Diskusjon:Hiphop

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Hiphop er en del av underprosjektet hip-hop, som jobber med å forbedre hiphop-relaterte artikler, og for å øke dekningen av hiphop på Wikipedia. Hvis du ønsker å ta del i prosjektet kan du legge til navnet ditt på prosjektsiden.



Uniform skrivemåte?[rediger kilde]

Hva med en uniform måte å skrive hip-hop/hiphop/hip hop på? Jeg forslår å bruke den formen, som såvidt jeg vet, er den mest korrekte formen på norsk, nemmelig hip-hop. Må også endre artikkelnavnet...--Luringen 12. okt 2007 kl. 23:45 (CEST)

Heisann. Oppdaget innlegget ditt først nå. Jeg er enig i at vi bør følge en uniform skrivemåte, men er ikke enig i konklusjonen. Min erfaring er at hip-hop er den internasjonale skrivemåten, mens hiphop er den norske. På norsk unngås bindestreker i størst mulig grad, mens de pøses over alt mulig på hiphopens moderspråk. Nå kan det selvfølgelig hevdes at det burde skrives hip-hop fordi det stammer fra statene, og derfor må omtales med sin opprinnelige skrivemåte, men siden vi fører en norsk linje på innholdet, har mitt valg vært å skrive hiphop. Videre kan det diskuteres om vi skal skrive hiphop eller hip hop - en skrivemåte brukt av bl.a. Pen Jakke. Inntil videre kjører jeg på hiphop, og er enig i at vi må være konsekvente i dette. --Erlendbv 4. feb 2008 kl. 21:01 (CET)

Fletting med rap - dårlig plan[rediger kilde]

Yo!

Hiphop er en kultur, rap er en musikksjanger. Hiphop består blant annet av rap. Å slå sammen rap og hiphop er som å slå sammen dyr og elefanter. Så fint om vi lar det være, og fortsetter å leve i håpet om at noen en dag greier å gjøre noe fornuftig med artiklene :)Numlok 29. jun 2006 kl.23:12 (UTC)

Er det ikke heller sånn at hiphop blant annet er en musikksjanger og at denne musikksjangeren er identisk med rap? Eller vil du beskrive hiphopmusikk som noe annet enn rapmusikk? __meco 29. jun 2006 kl.23:26 (UTC)
Neinei, hiphopmusikk=rap. Men hiphop er mer enn bare rap, det var mitt poeng.Numlok 29. jun 2006 kl.23:12 (UTC)

Hiphopmusikk er ikke nødvendigvis lik rap. Det outcast driver med nå, spes andre 3000, vil av mange karakteriseres som hiphop, uten at det rappes så veldig mye der. det er også utrolig mye rap, jeg ikke ønsker skal være assosiert med hiphop... bare tenk på all 90-talls eurodance.. infinity (ho harry dama og han pølsa som seinere begynte å jobbe i tv2... Rap er en uttrykksmåte man bruker mye innenfor hiphopmiljøet. apostelen.. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.210.0.36 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Enig i at genren rap ikke nødvendigvis er lik hiphop. En annen ting er at rap (eller «rapping») er også en vokalteknikk, noe hiphop ikke er. - Soulkeeper 16. okt 2006 kl. 18:18 (UTC)

Joa.. Men jeg ville vært mer urolig hvis Hiphop ble underlagt Rap. Så lenge Rap er et av elementene i HipHop er det vel ikke så galt å slå dem sammen her. Jeg har planer om å rydde litt opp i denne artikkelen, og det vil ikke være snakk om å blande grafitti og rap... :D - Det blir egne seksjoner for hvert element. Bedre enn ikkeno', men det er kanskje rom for å dra ut elementene til hver sin temaside på sikt? --Erlendbv 8. aug 2007 kl. 21:39 (CEST)

Oppdaget forøvrig at det jo finnes en egen Rap (musikk)-side... Så da antar jeg at klagen er hørt. ;) - Og det ble mer jobb for meg. :P --Erlendbv 10. aug 2007 kl. 00:36 (CEST)

Hip hop er rap, bare det er to forskjellige navn for den samme tingen.--Soundgarden 27. feb 2008 kl. 17:14 (CET)

Disagreed. Hiphop er ikke rap, jfr. sitat fra KRS-One i artikkelen. Rap er et hiphop-element som fortjener (og har fått) sin egen wikiside. --Erlendbv 11. apr 2008 kl. 17:01 (CEST)

Artister[rediger kilde]

Den som redigerer burde kutte ned utvalg av norske hip hop grupper og gjør den like kort som den på Nu metal siden. --Soundgarden 4. apr 2008 kl. 20:46 (CEST)

Hei. Ja, den lista var egentlig ment som et skjult notat om nevneverdige artister som burde omtales i beskrivelsen av en av de underliggende sidene, men ikke nødvendigvis som en samleliste. Det blir ikke representativt. Antar at Klovner i Kamp, Gatas Parlament, Tungtvann og Warlocks er et selvsagt firkløver. --Erlendbv 11. apr 2008 kl. 16:56 (CEST)


En musikkgenre eller en kultur?[rediger kilde]

Ja takk, begge deler, vil forfatterne av artikkelen kanskje si. Men som en ryddig encyklopedisk artikkel burde det avklares tydeligere. I den innledende definisjonen er hip hop omtalt som en kultur, eller "noe du lever" (KRS1 har vel forøvrig også sagt at hop hop har 9 elementer...), men i boksen er det omtalt som en genre, og i teksten også forskjellige undergenre og (musikk)artister. Dette er ikke helt konsist, eller hva? Alenepaagata 15. apr 2010 kl. 12:15 (CEST)

Se på engelsk wikipedia for en ryddig måte å skille begrepene og artiklene:

- "Hip hop" som en (sub)kulturell bevegelse:

Hip hop as a cultural movement originated in the late 1970's amongst the African American community of the South Bronx in New York City.[1] DJ Afrika Bambaataa outlined the five pillars of hip-hop culture: MCing, DJing, breaking, graffiti writing, and knowledge.[2][3][4][5] Other elements include beatboxing, hip hop fashion, and slang.

- "hip hop-musikk" / "rap-musikk" / "b-beat", brukes om en rekke musikale uttrykk, fra loop-sample-baserte "beats", med eller uten rap scratching, beatboxing, men også sang/instrumenter, til hip hop-elemente som rap/schratch/beatboxing innen andre typer musikkutrykk som rock (se eks rage against the machine)...

Hip hop is a musical genre which developed alongside Hip Hop culture, defined by key stylistic elements such as rapping, DJing, sampling, scratching and beatboxing.

- andre hip-hop former for gatekultur/"urban": "breakdance" / "hip-hop/street-dance", "street-fashion", "hip-hop graf" (som i moderne graffiti), etc Alenepaagata 25. apr 2010 kl. 12:20 (CEST)


Har forsøkt å rydde opp i det her på egenhånd uten å opprette en egen side, men med hiphop-musikk som en del av den helhetlige hiphop-kulturen, da det også er litt vansklelig å skille disse to fra hverandre. Håper det kan funke funke... Alenepaagata 18. mai 2010 kl. 22:07 (CEST)[svar]

Artister[rediger kilde]

Kan ikke folk heller legge til artistene på listene Liste over amerikanske hiphop-artister og Liste over norske hiphop-artister istedet for å oversvømme listen ment for nevneverdige artister.
Fantastisk arbeid ellers!

Madstarrr 21. august 2010

Sikkert lurt det. I tillegg kunne kanskje de listene over filmer og dansere redigeres (ned) noe? Og takk det samme! - Alenepaagata 22. aug 2010 kl. 20:39 (CEST)


Referanseløs?[rediger kilde]

Jeg (som er ansvarlig for mye av nåværende tekst) er ikke fan av wikipedia-artikler overlesset med referanser for hver eneste påstående setning, som til syvende og sist ikke er mulig å gjennomføre. Selvom objektivitet må etterstrebes vil envher ny tekst vil være preget i mer eller mindre grad av forfatteren, og en kan aldri hjemme seg bak tusenvis av henvisninger.

Det er oppgitt tre littrerære verk, som sammen med par eksterne lenker utgjør hovedkildene til teksten. Dette er mer enn nok av referanse for å fundere den nåværende teksten. Det betyr ikke at det ikke kan være feil eller diskutable ellementer å finne, kritisere og endre. Men merkingen som "referanseløs" eller andre endringer vil fort fjernes hvis de ikke begrunnes bedre her på diskusjonssiden. mvh, Alenepaagata 9. sep 2010 kl. 11:02 (CEST)

PS: en debatt om definisjon av gangster rap og dens innhold er meget velkommen, men burde kanskje tas på egen artikkel?

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Hiphop. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jul. 2017 kl. 14:57 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Hiphop. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2018 kl. 21:13 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Hiphop. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. feb. 2021 kl. 21:19 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Hiphop. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2023 kl. 21:18 (CEST)[svar]