Diskusjon:Harald Hårfagre

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wikisource mangler kildehenvisning til oversettelsen. Den burde vært der. -- JJ.Sandal 9. des 2006 kl. 11:28 (CET)

> Ifølge Harald Hårfarges historie var Haralds motiv for rikssamlingen at han ønsket å ekte Geir.> Noen har hatt det morsomt, skulle nok være Gyda.... :-) Dette usignerte innlegget ble skrevet av Vkp (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Dette er nå rettet. Det var også andre opplysninger som var feil. Disse hadde dessverre fått stå i én uke, noe som er alt for lenge. Kjetil r 13. mar 2007 kl. 20:31 (CET)

Siste slaget[rediger kilde]

Det bør nevnes hvor det siste og avgjørende slaget sto.
Er ikke helt sikker selv. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.49.200.144 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)


Indre Østlandet og Hålogaland[rediger kilde]

Hei, hvor har dere det fra at Harald Hårfagre ikke hersket over Hålogaland og Opplandene? Snorre skriver jo blandt annet at han arvet Vestfold, Romerike, Hadeland, Toten, Land og Ringerike samt halve Hedmarken etter sin far Halvdan Svarte, og at han bekjempet 4 konger (2 kongesønner, kong Øystein i Hedmarken og Gudbrand herse i Gudbrandsdalen) i Opplandene, og underla seg både Hedmarken og Gudbrandsdalen. Han ga jo også senere Hålogaland i len til sin sønn Eirik og deler av Opplandene til andre av sine sønner.

Dette med maktbasen i Vestfold er også noe mange historikere trekker i tvil, mye tyder på at Harald Hårfagre vokste opp hos sin bestefar i Sogn, Harald Gullskjegg, og arvet riket hans og deretter farens riker i Viken og Opplandene da han var 10 år gammel. At det fantes to sønner av Halvdan Svarte med navnet Harald med to koner med navnet Ragnhild, og at både første Harald og første Ragnhild plutselig dør og erstattes av to nye, er noe mange tilskriver sagaforfatterne å konstruere for å opphøye Harald til kongeslekt i Danmark istedenfor Sogn på morssiden, noe som også understrekes ved at han angivelig var 10 år da faren døde, at han skal ha vært forvist under oppveksten eller i unåde (som under 10 år gammel), samtidig som den opprinnelige Harald skal ha vært ti år da både han og moren Ragnhild plutselig døde og alt like etter et bestefaren Harald Gullskjegg døde, og at den nye Harald likevel skal ha arvet kongeriket Sogn etter denne tidligere avdøde halvbroren (riktignok gjennom faren Halvdan Svarte), og personlig hatt usedvanlig sterke bånd til området, alt dette virker merkelig og er gjenstand for kritisk nygranskning blandt historikerne. Se eksempelvis denne lenken: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_sogn_og_fjordane/fylkesleksikon/2451287.html Mvh Lexicus 4. des 2007 kl. 03:44 (CET)

Helt Enig!! Stian Jagedal (diskusjon) 20. jun. 2022 kl. 15:18 (CEST)[svar]

Jeg vil vise til den islandske arkeologen Olafia Einarsdottir, som for 100år siden sa det samme som jeg sier nå. Harald Hårfagre var fra Sogn. Stian Jagedal (diskusjon) 20. jun. 2022 kl. 15:21 (CEST)[svar]

Flytte til Harald I Hårfagre[rediger kilde]

Foreslår å flytte artikkelen til Harald I Hårfagre. --Eivindgh 1. jun. 2017 kl. 20:20 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Harald Hårfagre. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. jul. 2017 kl. 05:43 (CEST)[svar]

Kan vi for en gangs skyld rette opp i opplagte feil[rediger kilde]

Mange har forsøkt å endre historien om Hårfagres stamtre. Da mest for å tilføre den norske konge slekten tilhørighet til både skjoldunge og ynglinge ett/slekt osv. Alle "mødrene" heter vist det samme som Halvdans første kone, Ragnhild og flere barn heter Harald. Men når jeg studerer de fleste alternativer og samtidig ser på Hårfagres mer nedskrevne liv som alle er enig om, er det ikke så vanskelig å plukke det litt fra hverandre og se hva som er mest sansynlig.

Harald Hårfagre hadde tilsynelstende tydelig sterke bond til sogn/sygna i sitt liv, et område som han aldri måtte kjempe for og som sto hans hjerte nær. Kongen i sogn er den jeg ser som hans morfar, Harald Gullsjegg. Det er veldig sansynlig at han fikk navnet Harald herfra. Snorre og andre velger å "drepe" sogne harald som 10åring, etter mitt syn for å "lage" en ny sønn med navn Harald med Ragnhild av skjoldunge ett eller etterkommer av lodbrok familien. Men det virker jo meget usansynlig at denne "nye" sønnen skal få samme navn som sin døde bror, samme navn på mor, og samtidig ha sterk tilknytning til brorens sted i sogn? Å hvorfor dro Harald fra sin far som 10åring og bodde hos Harald Gulsjegg i Sogn frem til faren dør i en ulykke?

Derfor mener jeg at vår historie burde ha Ragnhild Haraldsdatter som Hårfagres mor, ikke Sigurdsdatter eller andre. At Harald Gullskjegg er Hårfagres morfar er så sannsynlig at alle alternstiver burde legges til side. Halvdan svarte drukner ca år860. Hvordan kunne det være mulig å fjerne 10år fra historien? Det skrives jo at Halvdan svarte ble ca +40år og hvordan skal han klare å få 2 sønner med +10år mellom, på slik kort tid? Ser man på hendelser i hans liv, fikk han ikke noen barn i sine første år som konge. Det er derav umulig at han fikk to sønner der den første blir 10år før han finner seg en ny Ragnhild å får en ny sønn. i bestefall måtte det gå 2 år før den neste fødtes. Dvs om han fikk en sønn når han var 20, ville denne dø 10 år før halvdan druknet. Den neste sønnen har ikke mange år å leve før faren drukner. Det er usansynlig mot umulig, spesielt siden det gikk mange år fra han ble konge til han giftet seg med Ragnhild Haraldsdatter. Der er rett å slett ikke nok tid.

Hårfagre har Sogn under seg. han er oppkalt etter sin morfar, han bor i Sogn de siste årene av sin fars liv. Det er Hårfagre selv som gir Atle Jarl styring over sogn på hans vegne.

Jeg vil vise til den islandske arkeologen Olafia Einarsdottir, som for 100år siden sa det samme som jeg sier nå. Harald Hårfagre var fra Sogn. Stian Jagedal (diskusjon) 20. jun. 2022 kl. 15:14 (CEST)[svar]

Jeg må derav tilføye at det står oppført feil mor på Harald Hårfagres side. Det må stå Ragnhild Haraldsdatter, datter av Harald Gullsjegg. Stian Jagedal (diskusjon) 20. jun. 2022 kl. 15:30 (CEST)[svar]

Hei, Stian Jagedal. Jeg må minne om at Wikipedia først og fremst forholder seg til andre kilder, ikke til våre egne resonnement. Hvis du har et bredt tilfang av nyere, sentrale kilder som sier noe, så er det grunnlag for å skrive det inn i Wikipedia. Én islandsk arkeolog kan ikke regnes som «et bredt tilfang av nyere, sentrale kilder». Mvh M O Haugen (diskusjon) 20. jun. 2022 kl. 15:41 (CEST)[svar]
vel.. Vi lever ikke på 1100tallet lenger og har ikke store behov for at kongslekten skal være i slekt med skjoldunge eller ynglinge etten. Vi er opptatt av det som er mest sansynlig og lik fakta. Det finnes ingen dokumenter som direkte kan bekrefte dette som jeg vet om. Men som jeg resonerer meg lett fram til gjennom historien vi alle er enig om, som igjen beviser at Snorre har endret på fakta. Antagelig fikk han betalt for denne beskrivelsen. Om du er litt oppegående, er det veldig enkelt å gjennomskue forfalskningen. Det lar seg rettå slett ikke gjøre, som jeg skrev tidligere.
Jeg ber wikipedia bevise at informasjonen som snorre ga er riktig. Det kan man umulig gjøre. Stian Jagedal (diskusjon) 9. feb. 2024 kl. 17:40 (CET)[svar]
mitt poeng her er... Hvor lenge skal vi la en løyn være del av vår historie? Stian Jagedal (diskusjon) 9. feb. 2024 kl. 17:44 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Harald Hårfagre. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2023 kl. 10:00 (CEST)[svar]

Engelske navn[rediger kilde]

Hallo! Unskyld meg, jeg beklager hvis dette kan forstyrre, men er det greit å legge til de engelske navnene på kongen også? Bare hvis det er akseptert over konsensus, naturligvis. Det ville være både Fairhair og Finehair, siden jeg er sikker på at det er veldig godt kjent her. Beste hilsener fra Romania og God Jul! Rosenborg BK Fan (diskusjon) 17. des. 2023 kl. 12:17 (CET)[svar]