Diskusjon:Halloween

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Punkie Night[rediger kilde]

«En variasjon av Halloween er Punkie Night, som feires den siste torsdagen i oktober i landsbyen Hinton St. George i provinsen Somerset i England.»

Hvorfor er denne setningen med i artikkelen, uten at Punkie Night er forklart med et eneste ord. Jeg mener kanskje at det burde stått litt om hva Punkie Night er i forhold til Halloween før det er noe som helst poeng i å i det hele tatt nevne den? Bare en tanke... --OPus- 17. des 2004 kl.23:36 (UTC)

Relasjonen Halloween og julebukktradisjonen[rediger kilde]

Da jeg leste om Halloween i dag, ble jeg minnet om en gammel mistanke jeg har hatt om slektskapet barnas Halloween-utkledning og påfølgende godtetigging har med julebukkskikken.

Alle Wikipediaer jeg har vært innom bruker den samme forklaringen på julebukk, med litt forskjellige varianter. Det er en geitebukk i en eller annen variant. Men på finsk heter det joulupukki. Pukki betyr riktignok bukk også, men joulupukki betyr julenissen. Pukki ligner også på ordet puke, som i følge Falk og Torps etymologiske ordbok (over det danske og norske sprog) betyr "smådjevel", spøkelse, nisse etc. Se også ovenfor om Punkie Nigth. Noen steder i UK heter det Pookie Night. Tilfeldig? Neppe.

Min tese er at disse skikkene er relaterte. Også julebukkskikken er etter min oppfatning mer relatert til noe opprinnelig djevelsk enn noe hyggelig. Det støttes også av Falk og Torp. Der diskuteres bukk igjen som noe djevelsk. En haugbukk var et troll.

Burde "noen" ta inn noe om dette i artiklene om disse emnene? Og hvem vet hvilke brukere som har greie på temaet?

Siden jeg ikke er helt kjent med hvordan man får opp en diskusjon om et tema, legger jeg dette innlegget også inn på Julebukks diskusjonsside. --Teodor 1. nov 2006 kl. 01:22 (UTC)

Når er Allehelgensaften og Allehelgensdag?[rediger kilde]

Det står i artikkelen at Allehelgensaften er natta før Allehelgensdag. Så står det at Allehelgensdagen i Norge er lagt til første søndag i november. Det vil altså bety at Allehelgensaften er dagen før (en lørdag). I artikkelen Allehelgensaften står det imidlertid at Allehelgensaften i Norge feires første søndag i november. Er det Allehelgensaften eller Allehelgensdag som feires første søndag i november?? --193.91.181.142 3. nov 2007 kl. 00:16 (CET) (Nick)

Ok, jeg fant ut at Allehelgensdagne feires første søndag i november, så artikkelen Allehelgensaften er feil. Retter dette nå. -- 193.91.181.142 3. nov 2007 kl. 00:31 (CET) (Nick)