Diskusjon:Håndvåpen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Håndvåpen = Pistol?[rediger kilde]

Denne artikkelen fastslår at håndvåpen er det samme som pistoler. Det stemmer utvilsomt på engelsk (merk at den norske og engelske bruken av «pistol» ikke er lik, på engelsk dekker det spesifikt ikke revolvere), men på norsk brukes da vitterligen utrykket håndvåpen om våpen som ikke er monterne, dvs geværer, pistoler og maskinpistoler. Selv om håndvåpen i dag stort sett refererer til skytevåpen, mener jeg også å ha sett det brukt om andre våpen som sverd, økser etc. Hvis det kan belegges at håndvåpen spesifikt refererer til pistoler, vil jeg foreslå at denne artiklen slås sammen med «pistol». Petter Bøckman (diskusjon) 5. jun 2012 kl. 20:39 (CEST)

Jeg er av den oppfatning at håndvåpen er alle bærbare våpen som brukes med hånd, ja. Synonymt med pistol er det ikke, iallefall. --Kenneaal (diskusjon) 5. jun 2012 kl. 21:04 (CEST)
Tror dere to skal lese HELE artikkelen en gang til. --KEN (diskusjon) 5. jun 2012 kl. 21:27 (CEST)
Oppretthold en god tone i diskusjoner, det har wikipedia alt å tjene på. Bruk heller tid på å imøtegå spørsmål som har blitt stilt snarere enn å komme med en slik kommentar. Profoss (kontakt) 6. jun 2012 kl. 13:18 (CEST)
Jeg har lest hele artikkelen. Når ble dette den nye forståelsen? Er det allmennt? Kan det kildebelegges at det er slik? Hvis dette kan kildebelegges skikkelig bør denne artikkelen slåes sammen med Pistol. Hvis ikke må den skrives om, slik at den reflekterer refererbar bruk av ordet håndvåpen. Her er en refferanse på hve statsadministrasjonen mener om saken. NUPI er enig. Store Norske oppererer med et litt utvidet begrep. Håndvåpen som synonymt med pistol ser ut til å være knyttet til (amerikanskpåvirkede?) skytemiljøer, som her. Petter Bøckman (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 00:39 (CEST)
Jeg tror kanskje en endring av artikkelens bias bort fra at håndvåpen = pistol er av det gode, så lenge vi gjør det på en måte som ikke gjør det til en forseggjort pekerside eller til et ordboksoppslag. Kanskje vi skal ta dette delvis vinklet mot evolusjon? (Håndvåpen var menneskets første steg mot verktøybruk, tross alt) ;) --Kenneaal (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 02:24 (CEST)
Ordet håndvåpen er oversatt fra det engelske HANDGUN. Artikkelen definerer hva begrepet er på engelsk (etthåndsvåpen), så står det senere hvordan begrepet brukes på norsk (ett og to-håndsvåpen). Det er etter min mening, som sportsskytter i nesten 30 år og registrert våpensamler samt nesten 8 år på Wikipedia, en utmerket måte å forklare ordet, og hvordan det brukes (både opprinnelig, og i Norge). "Den nye forståelsen" er fra skyttermiljøene og Norges eneste godkjente registrerte samlermiljø, hvor det brukes den amerikanske definisjonen, som et samleord for både pistol og revolver, da de i disse miljøene brukes normalt adskilt, og hvor ikke pistol brukes som et fellesord for både semiautomatiske pistoler og revolvere (som det pr ordboksdefinisjonen er). WP er ikke en ordbok som skal forklare hva et ord betyr, men et leksikon som skal forklare BRUKEN av ordet, noe artikkelen gjør på en utmerket måte. Derfor er jeg sterkt imot en slik radikal endring som blir foreslått. Jeg har derimot omskrevet artikkelen slik at det er bedre definert den forskjellige bruken av begrepet i Norge. --KEN (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 08:16 (CEST)
Det eneste som er sikkert, er at ingen av påstandene i artikkelen er kildebelagt, og når det er såpass uenighet om innholdet, må det kilder til. Haakon K (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 08:48 (CEST)
Selv om skyter- og samlermiljøet bruker ordet på én måte, betyr ikke det at dette er hovedbetydningen. Det offisielle Norge bruker ordet på en annen måte, og jeg vil hevde at dette er en vel så viktig betydning. Begge bruksområdene må imidlertid dekkes. Omkskriving og kildebelegging må til, jeg skal se hva jeg får til. Petter Bøckman (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 08:58 (CEST)
Teksten er omskrevet, det refererer først til den engelske betydningen siden begrepet er tatt fra engelsk, så refererer det to mest kjente bruksområdene i Norge. Referanser er lagt til. Husk at dette ikke er norsk Wikipedia, men Wikipedia på norsk.--KEN (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 09:13 (CEST)
Begrepet håndvåpen i på norsk er eldre enn den engelske inflydelsen. Å behandle denne artikkelen som om det oversatte ordet er originalbetydningen er galt. Petter Bøckman (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 09:19 (CEST)
Jeg ser fremdeles ingen referanse for påstanden i setning nummer to, som vel er den dere diskuterer her, hvor det hevdes at det norske begrepet håndvåpen ikke omfatter våpen som holdes i begge hender. Jeg vil tro, som Bøckman sier, at det norske ordet er eldre enn den engelske innflytelsen. Haakon K (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 09:43 (CEST)
Setning nummer 2 er en presisering av setning nummer 1, som er godt referansebelagt. Om Bøckman har hold i sin påstand så får han finne referanser på det, og legge det inn. --KEN (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 09:48 (CEST)
Setning nummer 1 er så langt ifra godt nok referansebelagt. Den hevder noe om den opprinnelige betydninga til et norsk ord, men alle de tre referansene er på engelsk. Jeg vet ikke mye om våpen, men dette virker tvilsomt. Haakon K (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 09:51 (CEST)
Nei, det står betydninga av det ENGELSKE ordet. --KEN (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 10:00 (CEST)
Nå gjør det det ja, siden du endra det etter at jeg skrev kommentaren. Det sto: «Håndvåpen er utifra den opprinnelige betydningen [...]», og den opprinnelige betydninga av det norske ordet tror jeg absolutt ikke er den engelske. Uansett så ble artikkelen mye bedre etter redigeringa di. Haakon K (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 10:09 (CEST)
Presisering: Du endra det visst mens jeg holdt på å skrive kommentaren, så det er grunnen til misforståelsen. Haakon K (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 10:11 (CEST)

Wikipedia er ikke en ordbok, det er riktig, men stundom er det behov for å forklare hva et ord betyr, det er da leksikalsk. Pussig nok er det ingen som har slått opp i UiOs Bokmålsordboka, noe som ofte er ganske hendig: Håndvåpen: «~våpen (eg fellesord for håndskytevåpen og blanke våpen) oftest: håndskytevåpen». --Finn Bjørklid (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 09:54 (CEST)

Dette står da uttrykkelig forklart i artikkelen også. Er det noe som jeg ser men ingen andre? Bruken av ordet i Norge står under kapittelet: Håndvåpen i Norge. --KEN (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 10:00 (CEST)
Ja, og det er der problemet ligger slik jeg ser det. Det som står under «Håndvåpen i Norge» burde vært i ingressen. Det vil være galt å framstille artikkelen som om håndvåpen har en hovedbetydning, og om det skulle være en hovedbetydning som skulle vektlegges burde det være den offisielle. Petter Bøckman (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 11:46 (CEST)
Slik jeg ser det er ordet tatt fra det engelske Handgun, og da er det naturlig å forklare den opprinnelige betydningen av ordet først. Jeg har selvsagt ikke funnet noe referanse at det stemmer, heller ikke det motsatte, men det er mest sannsynlig og ganske logisk at det er slik. At pottitbonder i Norge brukte ordet håndvåpen før engelskmennene som var mye tidligere ute med skytevåpen enn nordmennene, finner jeg lite sannsynlig. Men det virker som noen absolutt vil ha rett i denne diskusjonen, uansett det er riktig eller galt.--KEN (diskusjon) 8. jun 2012 kl. 20:11 (CEST)
Vel, dette burde være enkelt nok. Hvor lenge har håndvåpen (=pistol) blitt brukt i våpenmiljøene? 10 år? 20? 30? Hvis det dukker opp en eldre referanse til håndvåpen i den andre betydingen betyr det at forståelsen av utrykket som primært en oversettelse av «handgun» ikek kan forsvares. Jeg skal se hva jeg finner. Petter Bøckman (diskusjon) 9. jun 2012 kl. 00:53 (CEST)

Runde II[rediger kilde]

Jeg biter meg merke i at alle endringer av lede over til en mer generell betydning av håndvåpen nå er tilbakestilt. Jeg har svært lite lyst til å gi meg ut på en redigeringskrig her, men dette er en artikkel med ganske mange lenker til seg. Den burde derfor ha et bredere fokus enn den nåværende, som slår fast at håndvåpen=pistol og at andre betydninger er marginalle varianter. Petter Bøckman (diskusjon) 22. feb 2013 kl. 09:26 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Håndvåpen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. jul. 2017 kl. 18:17 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Håndvåpen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2018 kl. 23:09 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Håndvåpen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. aug. 2019 kl. 18:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Håndvåpen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. feb. 2021 kl. 09:57 (CET)[svar]