Diskusjon:GNU/Linux

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
GNU/Linux har vært oppe til avstemning for å bli anbefalt eller utmerket, men ble ikke vedtatt.


Ang. Nøyaktighet[rediger kilde]

"Linux er lite brukt som operatisvsystem på personlige datamaskiner, en av grunnene er kompatibilitetsproblemer med det vanligste operativsystemet, Windows." er/var merket med usikker nøyaktighet. Dette er sant - Linux er lite brukt på personlige datamasjoner, under 5% kan vel ikke sies å være annet en lite? Og at manglende komptibilitet er en stor grunn, finner jeg fra lang erfaring på massevis av linux-kanaler og buletin boards. Kompetibiliteten er definitivt den største gurnnen til at folk som er på vippen ikke flytter likevel. Thor-Rune Hansen 25. jul 2005 kl.22:46 (UTC)

Kvoten burde i såfall bli nevnt i artikkelen. «Lite brukt» er for unøyaktig. BjørnN 25. jul 2005 kl.22:55 (UTC)
...Men likevel ikke feil, hvilket er hva {{Nøyaktighet}} skal brukes til, sånn som jeg har forstått det. Men greit nok, jeg skriver "Under 5%" og fjrner nøyaktighet. Jeg har ikke akkurate tall, men jeg tror det var 3% det var snakk om. Thor-Rune Hansen 25. jul 2005 kl.23:02 (UTC)
... Men uansett tullete formulering. Når nesten alle kjører windows er jo alt annet bli lite brukt i forhold. Linux er ved siden av Mac OS det nærmeste man kommer en konkurrent til windows, og det blir dumt å poengtere hvor lite brukt Linux er, uten å si noe om MS sitt monopol samtidig.Larspedia 23. feb 2007 kl. 19:03 (CET)
Skrev "under 10%", så er vi på den trygge siden. Jeg sporte en kar, og han mente det var 7% det var snakk om. Synes det høres mye ut, men det finnes neppe ofisielle tall. Thor-Rune Hansen 25. jul 2005 kl.23:05 (UTC)

For det første synes jeg ikke man bør nevne et tall. Det finnes ingen nøyaktige tall på antall linuxbrukere. De tall som finnes er estimat og de endres stadig vekk. For det andre, 10% er i alle tilfeller meget langt fra virkeligheten. Blant tjenere er kanskje tallet rundt 10% (se [1]). Josi 23. mai 2007 kl. 21:19 (CEST)[svar]

Hvis du googler litt på markedsandeler for linux med forskjellige søkestrenger finner du mange rare undersøkelser. De mest seriøse jeg har sett varierer mellom 50-80% i det reelle tjenersegmentet og 2.5-10% for skrivebord på verdensbasis. Den artikkelen du linker til fra Digi kommer fra salgstallene for Q1 2006 og sier at det selges linux-server-distribusjoner for 10% mer enn i det forregående kvartalet og at økningen for andre kvartal på rad er tosifret i prosent. Det har absolutt ingenting med markedsandelen til Linux å gjøre. Det er dessuten et spørsmål om det økonomiske begrepet markedsandel i hele tatt gir noen mening i denne sammenhengen. Et marked defineres i økonomien som et sted hvor kjøpere og selgere møtes for å kjøpe eller selge (eller innbyrdes bytte) varer eller tjenester. Markedsandel gir da bare mening om kjøpte eller solgte varer eller tjenester. Men spørsmålet er om varer og tjenester som gis bort gratis også burde regnes med når de utgjør en betydelig andel av den totale mengden brukte varer (eller tjenester). Som i tilfellet med programvare i praksis er umulig å måle nøyaktig. Det nærmeste man kan komme er statistiske undersøkelser eller gjetninger. Allikevel er det mulig å foreta kvalifiserte gjetninger slik at tall fra en statistisk undersøkelse fra IDC eller en tilsvarende organisasjon burde kunne brukes i denne artikkelen. --Havarn 8. jul 2007 kl. 18:22 (CEST)

En setning som jeg finner viktig[rediger kilde]

Denne bisetningen: ", og brukes til å kjøre en PC på linje med operativsystemene Windows og Macintosh."

Den blei fjerna, men akkurat den biten, om enn lit rart formulert, er den viktigste setningen for å skjønne hva Linux er. Jeg må si jeg synes det er veldig viktig å ha den en plass tidlig i artikkelen - Spesielt sammenligningen med Windows og Mac OS, som er det som vil få det til å klarne for flest folk sånn som jeg kan forstå det. Akkurat en sånn setning var det som fikk meg til å skjønne hva linux var - før det hadde jeg trodd det var en annen type PC, sånn som Macintosh. Thor-Rune Hansen 25. jul 2005 kl.22:51 (UTC)

Grunnen til at jeg fjernet den var at linux kjører på mye annen maskinvare enn kun PC-er. Det brukes også til mye annet en som et pc-operativsystem, som Windows og Mac OS. Blant annet i tjenere/routere/set-top-bokser osv. derfor synes setningen ble litt unøyaktig og snever. Det jo en link til operativsystem tidligere i artikkelen, de som ikke vet hva et OS er eller gjør kan jo klikke på den. --Vegard Wærp 25. jul 2005 kl.22:57 (UTC)
", og brukes bland annet til å kjøre en PC på linje med operativsystemene Windows og Macintosh.""
Ikke verre en det, er det? Det kan til og me stå "for det meste" eller "hovedsaklig" uten at det blir noe problem. Thor-Rune Hansen 25. jul 2005 kl.23:00 (UTC)
jepp, det høres bedre ut. --Vegard Wærp 25. jul 2005 kl.23:03 (UTC)
Jeg skrev hovedsaklig. Jeg synes blandt annet vlir litt for vagt, på en måte. Det er det det blir brukt mest til, ikke sant? Thor-Rune Hansen 25. jul 2005 kl.23:08 (UTC)
Man burde kanskje ha med noe slikt som «og servere»; setningen er skrevet for at de som ikke er kjent med stoffet skal kunne forstå det, og de det gjelder skiller nok mellom PC og server. Bruk av Linux på servere er veldig utbredt, også i miljøer som kjører alt annet i Windows. Cnyborg 25. jul 2005 kl.23:16 (UTC)
Enig med Chris, endret det til:
Linux er kjernen i en rekke frie, UNIX-liknende operativsystemer som kalles GNU/Linux eller bare Linux, og brukes hovedsaklig til å kjøre en PC eller server på linje med operativsystemene Windows og Mac OS.
Da skal jeg ikke krangle mer i dag ;-) --Vegard Wærp 25. jul 2005 kl.23:29 (UTC)
Likte ikke denne formuleringen. Har endret den til: "GNU/Linux er et fritt operativsystem. Linux er egentlig navnet på kjernen i operativsystemet, men brukes ofte i dagligtalen om hele systemet. Operativsystemer er nødvendige for at andre programmer skal kunne kjøres på en datamaskin." Jeg ser ikke nødvendigheten av å bruke Windows eller Mac OS i definisjonen. Jeg synes de passer bedre i en liste over andre operativsystemer. --Havarn 8. jul 2007 kl. 18:39 (CEST)

"Noen viktige milepæler for utviklingen av Linux"[rediger kilde]

Jeg synes den er litt dum - Den snakker om varsjoner, av kjernen skulle jeg tro, men det står ikke så man (Jeg :P) blir forvirra og lurer på hvilken distro det er snakk om med versjonnumrene. Hva om det sto "Milepærler for Linuxkjernen" i stedet? Jeg skal ikke påstå å skjønne dette helt selv heller - Linux kunskapen min er litt begrensa. Thor-Rune Hansen 26. jul 2005 kl.00:12 (UTC)

Kjøring av Windowsprogrammer under Linux[rediger kilde]

Informasjonen som står her nå er feil; på en: er det et avsnitt langt ned som angir mer oppdatert informasjon. Wine (som ikke egentlig er en emulator, det er et program som oversetter Windowskommandoer til Linuxkommandoer) er bare en av flere løsninger. Win4Lin har nå full støtte for alle versjoner av Windows fra 95 og oppover, og kjører en full installasjon av Windows i et vindu. Det fungerer stor sett knirkefritt, med unntak av visse nettverksproblemer. Det finnes også andre programmer som gir samme funksjonalitet. Jeg skriver ikke inn noe selv fordi det arbeides med å få denne som UA, og jeg vil ikke lage noen «flere kokker, mere søl»-problemer. Det ligger som sagt veldig god informasjon på en:. - Cnyborg

I alle fall for min del må du bare redigere, uten at det blir noe søl. Jeg bor i telt nå denne uken, bare hjemme i dag (Steigen Sagaspill, premiere i morgen) Thor-Rune Hansen 4. aug 2005 kl.21:59 (UTC)
Spennende, er du med som skuespiller/statist? Jeg ser hva jeg kan få til med teksten, og kan prøve å få en kamerat som driver profesjonelt med Linux til å kvalitetskontrollere. Cnyborg 4. aug 2005 kl.22:23 (UTC)
Jeg er statist (Vakt), men går mest å ber folk bak scena men driver og skravler om å holde kjeft :P
Det du har skrevet nå er veldig bra, og veldig interesant. Jeg blir nødt å finne ut mer om dette når jeg får tid :) Thor-Rune Hansen 4. aug 2005 kl.22:45 (UTC)

Inkompatibilitet[rediger kilde]

Jeg er ikke så sikker på den (nederst i ulemper). Det er kanskje noe jeg ikke har fått med emg, men ejg trodde OpenOffice.org støttet .doc-formatet helt? Forøvrig har vi jo en hel seksjon om bruk av windows-applikasjoner, som forteller til en hviss grad hvordan dette lett kan løses, med mindre det er snakk om Macintosh. Thor-Rune Hansen 16. sep 2005 kl.22:56 (UTC)

Det er ikke 100% kompatibilitet, blant annet fordi flettesystemet ikke er lagt opp på samme måte. Hvis jeg genererer en flettefil i .doc-format fra medlemskartoteket jeg bruker på jobben, er det bare mulig å bruke den i Openoffice.org hvis jeg redigerer nokså kraftig først, og det betyr bortkastet arbeidstid (og dermed lønnsutgifter for arbeidsgiver) i forhold til om jeg bruker Word. Jeg bruker Openoffice.org en del, og har installert det hos noen på kontoret som ikke bruker de problematiske funksjonene uansett, men det er en del arbeidsoppgaver som blir for kronglete å gjøre i det så jeg bruke MS Office ganske mye selv om jeg egentlig synes det er mer behagelig å jobbe i Openoffice. Det er større problemer med Excel kontra regneark i Openoffice.org; de bruker helt forskjellige koder, og må ofte skrives om fra bunnen av fordi konverteringsprogrammet ikke takler kompliserte formler. Det er ikke noen seksjon som forteller hvordan det lett kan løses; i seksjonen om Windowsapplikasjoner er det tre alternativer, som hver har en betydelig svakhet (ikke full komptibilitet, ikke mulig å bruke over nettverk; sterkt redusert hastighet; ikke mulighet for utveksling av data). Jeg synes derfor at avsnittet virker bra, men at det kan vises til seksjonen lenger ned som en delvis kur for problemet. Cnyborg 17. sep 2005 kl.00:02 (UTC)

GNU/Linux og Linux[rediger kilde]

Jeg reagerer på denne setningen: - Rent teknisk er «Linux» kun kjernen i operativsystemet som ofte kalles GNU/Linux.

Jeg synest setningen skaper forvirring om hvorvidt det er kjernen eller operativsystemet som kalles GNU/Linux. Jeg har ikke noe konkret forslag til forbedring, men kan komme med forslag om andre reagerer likt. --80.202.123.53 19. jan 2006 kl.22:01 (UTC)

Fordeler og ulemper[rediger kilde]

Avsnittet "Fordeler og ulemper" sier ingen ting om hva det sammenlignes mot. Jeg vil mene at avsnittet har liten verdi slik det nå står./--Tor Stein 3. mar 2006 kl.17:06 (UTC)

Det samme slo meg da jeg leste det. Avsnittet ser ut til å ta utangspunkt i windows og definerer fordeler og ulemper litt ut i fra det. Jeg synes avsnittet bør flyttes til en egen windows-vs-linux artikkel da det sier nesten like mye om windows. Larspedia 23. feb 2007 kl. 19:32 (CET)


Også under avsnittet "Fordeler og ulemper": I avsnittets innledning forklares det litt rundt begrepet "fri programvare" vs. "gratis programvare". Punkt to i listen begynner med "Linux er gratis eller svært billig." For det første, så er vel Linux (som i linux-kjernen) alltid gratis. Hvis det er Linux-distribusjoner det er snakk om så bør det kanskje komme tydeligere frem. Generelt så bør vi holde tungen *veldig* rett i munn når vi skriver om fri programvare. "Fri" og "gratis" blandes ofte og min erfaring er at de nesten alltid blir missforstått. --Belgarat 15. jun 2006 kl.16:34 (UTC) (noe forvirret)

Jeg synes vi skal fjerne hele avsnittet. Resten av artikkelen peker på det meste som er av (noe) verdi i avsnittet. Jeg har akkurat kommentert ut avsnittet. Hvis noen ønsker å se hva som står der, så kan dere redigere siden. --Havarn 17. jul 2007 kl. 19:45 (CEST)

Distribusjoner[rediger kilde]

Debian støtter ikke Linux Standard Base (LSB), snarere tvert imot. Josi 23. mai 2007 kl. 21:42 (CEST)[svar]

Referanse på bug-tetthet i proprietær programvare[rediger kilde]

Denne endringen er lagt (bl.a.) som referanse på bug-tetthet i proprietær programvare. Imidlertid viser denne referansen bare videre til CyLab, uten noen link til en presentasjon av dette materialet. Jeg finner påstanden referert flere ganger ved googling, men jeg synes referansen her burde gå til der hvor påstanden blir belagt. Zigkill 16. jul 2007 kl. 20:52 (CEST)

De opprinnelige forskingsdokumentene ligger her, men siden krever registrering for å få tilgang til de. Her er digi.no sin artikkel om det samme.--Havarn 17. jul 2007 kl. 04:56 (CEST)
Dette er vel referanser for tilstanden i Linux? For påstanden om 20 til 30 bugs i proprietær programvare vises det her til denne artikkelen, men dette er også bare en gjentakelse av påstanden, bortsett fra at den her tillegges William Guttman fra Sustainable Software Consortium, ikke CyLab. Zigkill 17. jul 2007 kl. 11:29 (CEST)
Har oppdatert kildene nå.--Havarn 17. jul 2007 kl. 18:27 (CEST)
Det er fortsatt ingen kilde som sier noe mer enn det som står i artikkelen. Det jeg mener trengs, er en referanse som sier hva slags undersøkelse som er gjort, når det er gjort, osv. Zigkill 17. jul 2007 kl. 22:36 (CEST)
Det er fint om du finner noe slikt. Slik jeg forstod det først hadde de samme som utledet studien; også kjørt den samme metoden som de brukte for Linux-kjernen på et utvalg annen programvare, og kommet fram til det resultatet. Men jeg har ikke registrert meg på siden deres og lest rapporten. Jeg mener imidlertid at en uttalelse av en kjent kvalifisert fagmann burde holde. Ihvertfall inntil det foreligger en forskningsrapport som sier det samme.--Havarn 17. jul 2007 kl. 22:51 (CEST)
Jeg registrerte meg og leste raskt gjennom rapporten, og det er kun referansen til eweek.com-linken over som ble oppgitt som kilde der. Zigkill 17. jul 2007 kl. 23:02 (CEST)

Navn på artikkelen[rediger kilde]

Siden artikkelen ikke kun omhandler operativsystemkjernen Linux, foreslår jeg at artikkelen bytter navn til GNU/Linux, og at vi konsekvent benytter denne betegnelsen når man snakker om et komplett system (GNU-komponentene utgjør jo en langt større del enn Linux i alle slike systemer). Begrepet «Linux» brukes flertydig i artikkelen slik den står nå. --Kjetil r 6. des 2007 kl. 06:07 (CET)

Kan ikke si noe annet enn at jeg er enig. Burde vi lage en kernel-artikkel under Linux, eller bare lage en redirect? Kagee 7. des 2007 kl. 20:50 (CET)
Det står jo «:Denne artikkelen handler om en familie komplette operativsystemer. Se Linux-kjernen for en artikkel om kjernen i operativsystemene.» øverst i atikkelen. Det burde vel være nok til å dytte på riktig vei de som vil lese om kjernen. Jeg tror det kan være greit at oppslagsordet «Linux» er redirect til «GNU/Linux» og ikke til «Linux (kjernen)», de fleste som søker på Linux vil nok lese om førstnevnte. Kjetil r 7. des 2007 kl. 20:54 (CET)
Siden ingan har protestert i løpet av én uke gjennomfører jeg endringen. --Kjetil r 14. des 2007 kl. 00:50 (CET)

Navn og interwiki[rediger kilde]

Jeg ser at denne artikkelen ikke har noen interwiki lenke til engelskspråklig Wikipedia. Etter søk fant jeg tilsvarende denne artikkelen om Linux på engelskspråklig Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Linux

Når en søker etter Linux på Wikipedia på bokmål/riksmål kommer en altså til denne artikkelen, som da knapt har noen interwiki. Det er lite heldig. Jeg forstår bakgrunnen for endring av navn som angitt over, men det bør vel enten gjøres noe med navnet eller interwiki for å få kartet og terrenget til å passe bedre til hverandre. Ulf Larsen (diskusjon) 25. sep. 2015 kl. 12:53 (CEST)[svar]

Beskrivelse av programvaren i et fullstendig system[rediger kilde]

GNU/Linux består langt ifra bare av kjernen Linux og programmene fra GNU (disse utgjør sammen ~20%, hvis jeg husker rett). Mye av programvaren kommer fra f.eks. Apache og The Document Foundation. Og hva med vindusbehandlerne? Mengden og hvilken programvare systemet består av varierer fra hver distribusjon (f.eks. Debian og openSUSE). Jeg foreslår at vi endrer artikkelen til å nevne at GNU/Linux distribusjoner ikke bare består av GNU og Linux, men også mye programvare fra andre organisasjoner etc.

Som sagt er GNU/Linux et operativsystem, men ikke "alene"; det "kommer til liv" gjennom distribusjoner. Derfor blir det galt å skrive "Nyeste versjon", ettersom dette varierer fra distribusjon til distribusjon. Det blir også galt å si at lisensen er bare GPL, siden mye av programvaren utenom Linux og fra GNU har andre lisenser som f.eks. Apache, MPL, MIT, etc.

kernel.org er nettsiden til Linux-kjernen, og har ingenting å gjøre med GNU eller resten av programvaren i distribusjonene, så jeg foreslår at denne blir fjernet.

Mener også at "Skapere" kan fjernes, ettersom det er mange flere enn Stallman og Torvalds som har bidratt til utviklingen.

Til sist, Android er ikke en GNU/Linux distribusjon. Den består delvis av Linux-kjernen, men har svært lite programvare fra GNU.

Dwkn (diskusjon) 26. aug. 2016 kl. 16:20 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jun. 2017 kl. 17:14 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jul. 2017 kl. 18:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 23:21 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. mar. 2018 kl. 11:11 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. okt. 2018 kl. 19:37 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. mar. 2019 kl. 06:32 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. feb. 2021 kl. 10:55 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen GNU/Linux. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. aug. 2021 kl. 04:09 (CEST)[svar]