Diskusjon:Friedrich Nietzsche

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kan man være husfilosof når man er død? (og har vært det i 30 år).


Jeg la inn igjen setningen «Nasjonalsosialistene misbrukte og fordreiet Nietzsches tenkning og brukte ham som ideologisk forbilde» som ble fjernet nylig av Jkid med begrunnelsen «Fjerning av usaklig innhold» [1] siden jeg ser det samme står beskrevet på flere andre wikipediaer, og også fant en flere andre sider som støttet dette synet med litt googling.

Jeg er ikke noen ekspert på hverken Nietzsche, filosofi generelt eller nasjonalsosialisme, og kan derfor ikke uttale meg om riktigheten av utsagnet. Men jeg mener dette synet uansett bør nevnes i en artikkel om Nietzsche, siden det er et utbredt syn, ikke bare fjernes fra artikkelen. Om det er kontroversielt bør heller dette nevnes i artikkelen. --Vegard Wærp 27. mai 2005 kl.09:16 (UTC)

Jeg la til avsnittet I Norden, som forteller noe om hvorfor han ble berømt, og i tillegg avsnitt Gud er død for å kunne redigere en rotete artikkel som lå på slettingslista. Den blir nå slettet. --Finn Bjørklid 3. jan 2006 kl.16:49 (UTC)

Fjernet: "Meningen med setningen er ikke nødvendigvis at Gud er død, men at Gud er døden, ettersom Gud forhindrer mennesket i å leve. Det gjør Gud ved at stille en mengde forbud opp for mennesket, som skyldfølelse og seksualangst. Dermed er kristendommen, ifølge Nietzsche, døden og hvis man ønsker å leve, skal det være uten kristendommen. I stedet for kristendommen, snakker Nietzsche om overmennesket, som er et sterkt og selvstendigt menneske, som lever.", da denne tolkningen er inkoherent, gitt bruken av frasen i bl.a. prologen til "Also Sprach Zarathustra". Guds død er først og fremst en demonstrasjon av hva rasjonaliteten gjør med udødelige verdier slik som guddommer; nihilisme- jmf. f.eks. Jacobi sin formulering av begrepet. Selv om kritikken av kristendommen er intrikat bundet til begrepet, så er det først og fremst i form av nihilismens fremvekst at frasen har betydning. Gud er ganske konkret død for Europa, og det river ned verdigrunnlaget Europa ble bygget på, som igjen førte til en eksistensiell krise. Det er denne Overmennesket menes å løse. -- Athanatizein 17. aug 2006 kl. 16:27 (UTC)

Det turde jobbes langt mer med denne artikkel. Det infantile i makkverket kan enkelt summes opp med følgende besudlede ord: Fra 1889, etter et sammenbrudd Torino ble Nietzsche sinnssyk og ble tatt hånd om av sin søster, som forfalsket nesten alle bøkene hans. Karakteristisk for denne tiden er hans store bart. Så ugjendrivelig uvesentlig det er at Nietzsche var kledt med mustache! Chrisglie 16. okt 2006 kl. 01:17 (UTC)

Nietzshes skrivemaskin I løpet av de siste årene har det vært en del oppmerksomhet internasjonalt omkring Nietzshes skrivemaskin. Det er ganske ukjent for mange, men i 1882, da han hadde store problemer med synet, kjøpte Nietzsche en såkalt skrivekugle fra den danske oppfinneren, Rasmus Malling-Hansen. Det finnes omlag 60 kjente dokumenter skrevet av Nietzsche på hans skrivekugle, deriblant et lite dikt. Det har vært spekulert en del på hvorfor Nietzsche bare brukte skrivekuglen i en kort periode, og det er utgitt en bok i Tyskland, av personen som har reparert og restaurert Nietzsches gamle skrivemaskin, hvor også alle skriftprøvene er publisert. Det har vist seg at skrivemaskinen hadde blitt ganske ubrukelig på grunn av skader under transporten til Genova, hvor Nietzsche bodde på den tiden. Nietzshe skal selv ha ment at det skriveredskapet man anvender, påvirker det man skriver. Derfor er denne "skrivemaskinperioden" meget interessant. Jeg håper avsnittet jeg legger inn i artikkelen om Nietzshe og hans skrivemaskin får bli stående. Det finnes også et avsnitt om Nietzsches skrivemaskin i den engelske versjonen av wikipedia.

Sverre avnskog 1. jan 2009 kl. 10:54 (CET)

Dette blir dessverre ikke relevant for artikkelen mtp. dens lengde. Avsnittet passer bedre i en artikkel om skrivekulen. 85.200.16.210 7. nov 2010 kl. 14:56 (CET)