Diskusjon:Fjordhest

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tvilsomt avsnitt[rediger kilde]

Har fjernet dette avsnittet:

Den norsk-greske fjordhesteksperten Alexander Svenson hevder at flere og flere fjordhester egner seg for eliteklasser i sprangridning. For bare 20 år siden var fjordhesten best egnet som trekkhest, men etter at han satte i gang forskning og avl på fjordinger hjemme i Moss, har resultatene på sprangdyktige fjordinger vært slående. Svenson, som også er en etablert designer innen norsk dragindustri, vurderer å bruke den unike hesterasen i sin neste visning.

Det var lagt inn av en anonym ipadresse, 84.215.87.151. Finner absolutt ingen referanse til noe av dette på nett, og lurer på på om det er tull. Brukeren har også lagt inn flere andre avsnitt i andre artikler (om helt andre tema), som ved første øyekast ser greie ut, men som vanskelig lar seg verifisere. Det kan være helt greit, men noen referanser hadde gjort seg. Ramskjell 13. feb 2008 kl. 09:52 (CET)

Antall kromosomer for Fjording.[rediger kilde]

I følge andre sider på Wikipedia, har Przewalsk 66 kromosom, og er derfor ikke en hest. Med 62 kromosom har man et esel. 44 kromosom gir en sebra.

Tamhesten, inkludert Tarpan, har 64 kromosom. Det må Fjordingen også ha. Ellers ville avkommet av fjording og annen tamhest ha vært sterilt, på samme måte som muldyr/mulesel, som avkom av tamhest og esel.

Avsnittet om kromosomer bør derfor redigeres. Det er ubestridelig feil.

Fjordingens likhet med Przewalsk er, som det oppgis på andre språk, en ren tilfeldighet, og er ikke en følge av nært slektskap.

Det er mulig at Fjordingen er genetisk nært Tarpan, men som det fremgår i opplysningene om Tarpan, på russisk, så er det brukt en polsk og en tysk rase for å "gjenskape" Tarpan. Fjording er ikke nevnt.

Moderne genforskning har kullkastet mange tidligere antagelser om nært slektskap, og myter om "ur-raser". Ser at også den engelske oversettelsen betegner Fjordingen som en av de eldste hesterasene. Men på svensk så anføres det vel at avl på hesten Fjording, som man ser den i dag, neppe kan sies å være mer enn rundt 150-200 år. Og det er vel korrekt. Det samme gjelder en rekke med ku-"raser", inkludert Telemarkskua, som i løpet av noen få ti-år ble ur-ku fra Telemark.

Hadde Fjordingen vært slik den er i dag, for 2000 år siden, ville Islandshesten neppe ha hatt en slik stor variasjon i utseende som den har fått. Og den er genetisk urørt i nærmere 1000 år.

Terje Dunér Giæver Dette usignerte innlegget ble skrevet av Terjedg (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det er nok tvilsomt om noen kommer til å legge inn noen endringer om dette hvis du ikke gjør det selv! Bare pass på å bruke de rette referansene. Vær modig! Asav (diskusjon) 1. mar 2013 kl. 04:20 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fjordhest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 17:56 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fjordhest. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. mai 2019 kl. 15:08 (CEST)[svar]