Diskusjon:Februarrevolusjonen (Russland)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

heter det ikke marsrevolusjonen og November revolusjonen??? ikke februar revolusjonen og oktoberrevolusjonen. Oyvindsl234 12. mar 2009 kl. 20:40 (CET)

For hvis ikke det heter det, må nok lærerverket ungdomskolen bruker nå, bli endret. for der står det klart og tydelig at den første revolusjonen var mars revolusjonen som begynte 15 mars 1917 og november revolusjonen var natten mellom 6. november og 7. november 1917. Oyvindsl234 12. mar 2009 kl. 20:46 (CET)

Det brukes forskjellige læreverk i ungdomsskolen, og ikke alle har valgt samme navn. Det verket jeg underviser etter bruker februar og oktober, og forklarer datoproblemet i teksten. Revolusjonene skjedde i februar og oktober etter kalenderen som var i bruk i Russland da. I Norge hadde vi skiftet kalender, så det skjedde i mars og november etter vår tidsregning. Men revolusjonene ble kjent som februar- og oktoberrevolusjonene, og de navnene ble sittende. Senere har enkelte forfattere valgt å bruke den norske tidsangivelsen. For februar-/marsrevolusjonen har det slått gjennom en del steder, antagelig ikke minst fordi februarrevolusjonen også kan vise til hendelsene i Europa i 1848, men for oktoberrevolusjonen, som er langt mer kjent, er navnet veldig sterkt innarbeidet. Jeg tror det vil være uheldig å skifte på den ene og ikke den andre, og novemberrevolusjonen er fortsatt et navn som brukes av spesielt interesserte. Det er vanlig blant historikere at man ikke endrer slike datoer fra den lokale, blant annet fordi det skaper uklarheter i forhold til originalkildene. Begge former er riktige, men vi har valgt den formen som er mest utbredte. Der er vi på linje med andre oppslagsverk, f.eks. Store Norske Leksikon og Caplex. Cnyborg 12. mar 2009 kl. 21:51 (CET)

takk for at du forklarte det. Da skal jeg huske det til fremtiden. Oyvindsl234 14. mar 2009 kl. 12:53 (CET)

Bilde fra oktoberrevolusjonen?[rediger kilde]

Jeg tror det nederste bildet i artikkelen er fra oktoberrevolusjonen, ikke februarrevolusjonen. --IdaScott (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 17:22 (CET)[svar]