Diskusjon:Einar Gerhardsen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Einar Gerhardsen var ukens dugnad uke 44-48, 2006. Det innebar at artikkelen fikk ekstra oppmerksomhet i løpet av uka, med mål om at artikkelen skulle bli så bra som mulig.

"I en senere biografi om Gerhardsen har det kommet fram han foreslo samarbeid med tyskerne sommeren 1940."

Sommeren 1940[rediger kilde]

Lenken til Aftenpostens nettutgave virker ikke, men de "nye" opplysningene om Gerhardsens forslag til samarbeid okkupanten er omtalt 20.oktober 1999, blant annet dette som kan komme tydeligere frem av artikkelen:

«Det mest oppsiktsvekkende dreide seg om begivenhetene sommeren 1940 - noen måneder etter at tyskerne hadde okkupert Norge. Einar Gerhardsen var nestformann i Arbeiderpartiet. Han hadde flyktet sammen med regjeringen nordover, deretter hadde han dratt til Sverige, for så å returnere til Norge i juni for å sikre arbeiderbevegelsens interesser. På den tiden var det en utstrakt følelse i Norge av at tyskerne var kommet for å bli, og at de hadde vunnet krigen. Det gjorde spesielt sterkt inntrykk at Frankrike kapitulerte. Det var i den situasjonen Einar Gerhardsen foreslo det som i Etterkrigs-Norge ville ha slått ned som en politisk bombe:
"En «nasjonal samling omkring en sterk regjeringsmakt» som i «nært samarbeid med Tyskland . .(skulle) . virke for at Norge kan hevde sin plass i det nye Europa som blir skapt»."
Gerhardsens forslag, formulert som et «Foreløbig utkast til oppgaver for en norsk front», ble sendt med kurér til sentrale Ap.-politikere i Stockholm. Forslaget ble med sikkerhet lest av Anders Frihagen, og trolig også av Martin Tranmæl. Hvordan disse reagerte på Gerhardsens forslag, er uvisst. Men en såpass sterk vilje til å sette den lovlig valgte regjering til side og søke fred i et tysk-dominert Europa, må ha vært sterk kost i Stockholm, mener Olstad. Tyskerne var imidlertid ikke interessert i samarbeid på den måten Gerhardsen foreslo, og forslaget falt derfor meget fort til jorden.»

Med hilsen 158.36.109.22 15. mai 2012 kl. 20:27 (CEST)[svar]

Mangler bilde[rediger kilde]

Er det virkelig ikke mulig å finne et bilde vi kan bruke? Jeg skulle gjerne lagt til selv, men erfaringsvis blir de slettet (jeg kan ikke de forskjellige lisensene/kriteriene for bruk). Hvis noen kan og vil gjøre jobben ville artikkelen blitt en hel del lekrere.


I en sener biografi var meget vagt. Hadde satt pris på om det kunne stått hvilken biografi det sikter til og eventuelt en lenke. St 22. mai 2006 kl.23:00 (UTC)

Jeg synes denne setningen bør tas ut dersom ingen finner en referanse. Det virker noe skandalepreget, hvilket det knapt kan ha vært i samtiden; dersom Gerhardsen faktisk foreslo dette må han ha foreslått det for noen, så det kan ikke har vært helt hemmelig. Slike ting virker ofte mye mer dramatiske mange år etterpå; det som beskrives her er vel knapt noe annet enn det den danske konge og regjering gjorde, og selv om de fleste av oss er takknemlige for at Norge gikk en annen vei blir det noe løsrevet og gir et skjevt bilde her. Enten en klar omtale av hva dette er, med referanse, eller ikke i det hele tatt, mener jeg. Gerhardsenartikkelen hadde forresten vært fin for en dugnad, han var jo dugnadsåndens far. Cnyborg 22. mai 2006 kl.23:04 (UTC)
Tok den vekk. Men vis noen kommer med en referanse er jeg åpen for å ta det inn igjen. St 23. mai 2006 kl.16:46 (UTC)
Opplysningen er fra en biografi skrevet av Finn Olstad, se artikkel i Aftenposten [1]. Sommeren 1940 skjedde det mye rart og det er ikke sikkert at opplysningen bør være med i denne lille artikkelen. Likevel syns jeg den på et vis balanserte artikkelen som ellers er ganske ukritisk. Jeg har prøvd å moderere den litt, men du kan gå til de første utgavene for å se poenget. Svart -- 23. mai 2006 kl.20:09 (UTC)
Flaks jeg slette det som stod der, det var jo direkte avskrift fra artikkelen. Og var vel helt på kanten av åndsverksloven. Jeg synes artikkelen i Aftenposten var innteresant. Og flere av momentene der, kunne med fordel vært flettet inn i wikipedia. Et avsnitt om Gerhardsens ungdomstid for eksempel? noen som føler seg kallet til å skrive litt???St 23. mai 2006 kl.22:17 (UTC)
Forbindelsen mellom Gerhardsen og skrivet går via en skrivemaskin, og det er ikke alle som er enige at den er helt klar, se f.eks artikkelen «Henry»s skrivemaskin i Dagbladet. Svart 23. mai 2006 kl.22:30 (UTC)
Dersom setningen skal stå, bør det gjøres klart at dette er en omstridt påstand. På meg virker det lite seriøst at dette skal være uttrykt så bastant i en artikkel om en så sentral historisk person i en ellers kort og overfladisk artikkel.
Setningen kan godt slettes eller skrives om for min del. Jeg følte bare et vist annsvar for å ta påstanden inn igjen når den hadde blitt dokumentert. St 24. mai 2006 kl.06:11 (UTC)
Uten at jeg skal gi meg inn på noen diskusjon om dokumentasjon, vil jeg bare minne om dette: Organisert motstandskamp kom ikke igang før en god stund inn i okkupasjonstiden. Samarbeid mellom nordmenn og okkupasjonsmakten foregikk nødvendigvis på mange plan krigen igjennom. Idéer om at slikt samarbeid var til fordel for befolkningen og burde organiseres/formaliseres, ble fremsatt av mange mennesker – i den første tiden også av folk som senere engasjerte seg aktivt i motstadskampen. Gerhardsen er ikke alene her, og det er hverken snakk om skandale eller sensasjon. T.B.Hansen 27. juni 2006

Einar har jeg likt en god stund. Jeg har lyst å bli med. Kan noen gi meg noen gode steder å finne fakta på? ϑ Marcus 6. nov 2006 kl. 13:36 (CET)

Han har gitt ut fem bøker selv. Det irriterer meg grenseløst at jeg ikke har lest hele «Unge år», men «Fellesskap i krig og fred», «Samarbeid og Strid», «I medgang og motgang» og «Mennesker og politikk» er alle fine bøker selv om de gir hans subjektive syn på hvordan han opplevde livet. Du får sikkert tak i disse på biblioteket eller på et antikvariat. Det er også noen som har skrevet biografier om fyren, blant annet Jostein Nyhamar og sønnen Rune Gerhardsen. Jens Chr. Hauge har også i et kapittel i boken «Mennesker» skrevet om Gerhardsen. Rune Slagstad skriver også mye om Gerhardsen-epoken i «Nasjonale strateger». Jeg kommer også til å bidra mer på artikkelen, men først må livet bli normalt igjen. Floyd 7. nov 2006 kl. 01:02 (CET)
Jeg mener på internett. 84.202.133.179 11. nov 2006 kl. 00:28 (CET)
Jeg tror landsfaderen en gang uttalte at han ikke hadde så stor tro på internett :). Spøk til side - det finnes jo svært mange artikler om ham på nettet, men jeg har ikke lett så nøye etter. Når det gjelder Gerhardsen er jeg litt gammeldags og leter heller i bøker. Floyd 11. nov 2006 kl. 00:44 (CET)
For de som fremdeles klarer å glede seg over papirbasert informasjon, skal broren Rolfs biografi om ham være velskrevet og «tatt på kornet». __meco 11. nov 2006 kl. 07:24 (CET)

Navneskifte?[rediger kilde]

Artikkelen nevner at han ble født under navnet Olsen. Finnes det dokumentasjon på når og hvorfor han skiftet navn til Gerhardsen? --Alvestrand 13. nov 2006 kl. 17:11 (CET)

Rune Gerhardsen skriver en del om dette i sin bok "Du er faren min likevel?" på side 34.Floyd 20. mar 2007 kl. 15:34 (CET)
Er det mulig å få en kort forklaring her for oss som ikke har tilgang til boka?--Mycomp 29. sep 2009 kl. 06:40 (CEST)

Utvidelse[rediger kilde]

Jeg var svært uheldig for noen dager siden da den elendig maskinen jeg benyttet meg av, bestemte seg for å slå seg av idet jeg skulle gjøre en svær oppdatering. Jeg skal sørge for at delen om som omhandlert tiden fra 1945 og utover blir utvidet, men jeg er inne i et hardt jobbstrekk nå (jobber skift). I løpet av noen dager har jeg litt bedre tid. Floyd 22. nov 2006 kl. 01:37 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Einar Gerhardsen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jun. 2017 kl. 20:02 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Einar Gerhardsen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 07:36 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Einar Gerhardsen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. feb. 2018 kl. 16:18 (CET)[svar]